Dieta po zawale serca okazuje się być niezbędnym i niezwykle wartościowym uzupełnieniem leczenia oraz profilaktyki powtórnych epizodów niedokrwienia mięśnia sercowego. Najlepiej, by była starannie ułożona przez doświadczonego dietetyka klinicznego, ponieważ mało która osoba ma rzeczywiście bogatą wiedzę z zakresu zbilansowanego żywienia w przebiegu tak poważnych chorób. Podstawowe informacje dotyczące diety po zawale powinny być jednak powszechnie znane.
Dieta po zawale – dlaczego jest ważna?
Dieta odgrywa kluczową rolę w zachowaniu zdrowia i prawidłowej kondycji całego układu sercowo-naczyniowego. Po przebytym zawale organizm jest znacząco podatny na kolejne incydenty, których ryzyko można obniżać między innymi dietą (ale i systematyczną aktywnością fizyczną, wysypianiem się, unikaniem stresu i rezygnacją z używek). Zmiana diety po zawale serca ma na celu przede wszystkim:
- obniżanie poziomu cholesterolu – zbyt wysoki poziom cholesterolu LDL sprzyja tworzeniu się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych, co zwiększa ryzyko kolejnych zawałów. Dieta niskotłuszczowa, bogata w błonnik i zdrowe tłuszcze, może pomóc w obniżeniu poziomu LDL;
- kontrolę ciśnienia tętniczego – nadciśnienie jest jednym z głównych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych;
- redukcję masy ciała – ndwaga i otyłość znacząco obciążają serce i zwiększają ryzyko kolejnych problemów zdrowotnych;
- poprawę profilu lipidowego – oprócz obniżenia poziomu cholesterolu LDL, kluczowe jest ponadto podwyższenie poziomu HDL oraz obniżenie poziomu trójglicerydów. Dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3, znajdujące się m.in. w rybach i siemieniu lnianym, wspiera zdrowy profil lipidowy.
Innymi słowy, utrzymanie zdrowej, zbilansowanej diety jest podstawą zapobiegania nie tylko kolejnym epizodom zawału serca, ale i pozostałych problemów kardiologicznych u osób w każdym wieku i bez względu na obciążenia genetyczne czy historię chorobową. Jeśli możemy w pewnym stopniu wpływać na zmniejszanie ryzyka zawału, z całą pewnością warto z tego korzystać. Jak potwierdzają badania oraz obserwacje pacjentów, dieta jest tutaj obowiązkowym punktem.
Jaka dieta po zawale serca?
Najważniejsze elementy żywienia po przebytym zawale serca są następujące:
- zwiększenie spożycia warzyw i owoców – uważa się, że warzywa powinny być sporą częścią każdego posiłku w ciągu dnia, zaś owoce w zupełności mogą zastąpić słodycze i przekąski. Najlepiej spożywać je na surowo, jednak równie dobrze sprawdzą się gotowane, duszone, a nawet pieczone;
- spożycie produktów pełnoziarnistych zamiast tych wykonanych z białej mąki – dotyczy to głównie wypieków i pieczywa, ale warto podkreślać, że lepszym wyborem będzie brązowy ryż od białego oraz dodatek różnego rodzaju kasz do jadłospisu;
- ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych, tłuszczów trans oraz soli do minimum – tłuszcze te znajdują się głównie w tłustym mięsie, produktach mlecznych o wysokiej zawartości tłuszczu oraz w przetworzonych przekąskach. Zapychają naczynia krwionośne, zwiększają ryzyko tworzenia się blaszek i złogów miażdżycowych, co z kolei utrudnia przepływ krwi do serca i zwiększa ryzyko zawału. Sól z kolei jest głównym czynnikiem nadciśnienia tętniczego, co również może predysponować do zawału. Potrawy warto doprawiać ziołami;
- spożywanie ryb co najmniej 2 razy w tygodniu oraz dodanie do posiłków źródeł kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3 zwłaszcza olejów roślinnych tłoczonych na zimno, nasion, kiełków oraz orzechów;
- ograniczenie spożycia cukrów prostych.
Od lat mówi się, że dla układu sercowo-naczyniowego najlepsza jest dieta śródziemnomorska. Bazuje ona właśnie na owocach i warzywach, rybach i owocach morza oraz źródłach kwasów omega-3. Dopuszcza również umiarkowane i sporadyczne spożycie czerwonego wina, jednak dopiero po wykluczeniu przeciwwskazań zdrowotnych do jego picia. Inną dietą polecaną po zawale serca jest dieta DASH, czyli plan żywieniowy stworzony do leczenia i zapobiegania nadciśnieniu tętniczemu. Opiera się na dużej ilości warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów, chudego białka i niskotłuszczowych produktów mlecznych. Warto też rozważyć przejście na dietę wegetariańską, która jednak powinna być komponowana przez doświadczonego dietetyka klinicznego, by nie dopuścić do powstania niedoborów pokarmowych.
Bibliografia
- Podgórska L., Czy po zawale serca trzeba zmienić dietę do końca życia?.
- Grzymisławski M., Dietetyka kliniczna, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2019.

