Aktualności
W dzisiejszych czasach podstawowa dieta (nawet zdrowa i urozmaicona) to często za mało. Żyjemy w biegu, otacza nas wszechobecny stres, jakość jedzenia znacznie spada, a my jesteśmy na każdym kroku narażeni na zanieczyszczenia i toksyny. Dlatego podwójnie należy dbać o zdrowie, urodę i samopoczucie. Pomogą w tym wysokiej jakości suplementy diety, które uzupełnią podstawową dietę, wywierając liczne korzyści zdrowotne. Nawet gdy naszej diecie niczego nie brakuje, warto wówczas sięgnąć po suplementy diety uniwersalne, takie jak np. Chlorella (która oczyszcza organizm z toksyn) lub kwas hialuronowy (którego nie dostarczymy wraz z pożywieniem, a także którego fizjologiczna synteza w organizmie spada już po 25. roku życia – jego braki uwidaczniają się pod postacią m.in. zmarszczek lub bólów stawów).
O tych naturalnych produktach, poradach czy innych ciekawostkach związanych ze zdrowiem i suplementami diety, które je wspierają, można przeczytać w aktualnościach.

Kurkuma
Kurkuma to bylina z rodziny imbirowatych, zwana także ostryżem długim. Uprawia się ją w obszarze okołorównikowym, przede wszystkim ze względu na walory smakowe. Kurkuma stanowi

Ubichinon
Ubichinon stanowi utlenioną formę koenzymu Q10, która występuje w środowisku najczęściej. W związku z tym jest to stosowana zamiennie nazwa koenzymu Q10. Postacie koenzymu Q10

Piperyna
Piperyna jest alkaloidem stanowiącym główny składnik pieprzu. To właśnie tej substancji przyprawa zawdzięcza swój ostry smak. Uznaje się, że kształtuje ona aż 98% ogólnego wrażenia

Olej Perilla
Olej Perilla jest naturalnym olejem tłoczonym na zimno z nasion Pachnotki zwyczajnej (Perilla frutescens). Ze względu na swój cenny skład, walory smakowe oraz wszechstronne właściwości,

Omega 3
Omega 3 (wraz z omega 6) wchodzą w skład niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które należy dostarczać wraz z pożywieniem. Obecne są między innymi w

Działanie kolagenu
Działanie kolagenu jest wszechstronne, ponieważ białko to znajduje się praktycznie w każdej ludzkiej tkance, wpływając na jej funkcjonowanie i wygląd. Stanowi aż 33% wszystkich białek

Produkty bogate w kolagen
Produkty bogate w kolagen powinny stanowić element diety każdego człowieka. Zawartość tego białka spada wraz z wiekiem. Jest to istotne przede wszystkim dlatego, że kolagen

Picie kolagenu – jakie daje efekty?
Współcześnie coraz więcej ludzi przykłada dużą wagę do suplementacji, w efekcie czego picie kolagenu, przyjmowanie kompleksów witamin lub minerałów stało się normą. Szybki, często niezdrowy

Kwas hialuronowy
Kwas hialuronowy znajduje się niemal we wszystkich tkankach organizmów żywych. Jego charakterystyczną cechą jest nieswoistość gatunkowa i tkankowa. Oznacza to, że jest identyczny we wszystkich

Olej CBD
Olej CBD należy do nieco kontrowersyjnych produktów leczniczych, jednakże jego popularność wciąż wzrasta. CBD jest drugim najbardziej znanym związkiem (tuż po THC) występującym w konopiach.

Działanie kwasu hialuronowego
Działanie kwasu hialuronowego jest dość dobrze poznane. Opiera się na nim między innymi spora część medycyny estetycznej. Należy do substancji bezpiecznych, ponieważ zwykle nie powoduje

Fikocyjanina
Fikocyjanina to niebieski pigment występujący w spirulinie. Stosowana w odpowiedniej dawce wpływa korzystnie na zdrowie i wygląd zewnętrzny. Liczne zdrowotne właściwości tej substancji powodują, że

Kolagen
Kolagen jest jednym z najważniejszych i najbardziej skomplikowanych polimerów naturalnych. Występuje praktycznie we wszystkich tkankach ludzkiego organizmu stanowiąc 33% białek. Jego unikatowe właściwości biologiczne i

Chlorofil
Chlorofil należy do grupy barwników lipidowych występujących w roślinach. Wyróżnić można dwie grupy: a – niebieskozielone i b – zielonożółte. Cząsteczka związku składa się z

Beta-karoten
Beta-karoten należy do karotenoidów, czyli substancji nadających barwę od żółtej do czerwonej zarówno roślinom jak i zwierzętom. Karotenoidy wchłaniane są do krwi w jelitach, a

Wolne rodniki
Wolne rodniki odgrywają w organizmie ludzkim istotną rolę, mogą jednak również być przyczyną wielu schorzeń. To atomy lub cząsteczki zdolne do samodzielnego istnienia. Posiadają jeden

Chlorella czy spirulina?
Coraz więcej osób zadaje sobie pytanie, chlorella czy spirulina? Obydwie algi posiadają wiele składników odżywczych oraz korzystnie wpływają na zdrowie i urodę. Zatem którą wybrać?

Właściwości czarnuszki
Właściwości czarnuszki są coraz bardziej doceniane nie tylko w Polsce. Czarnuszka (nigella sativa) występuje w Europie Południowej, Afryce Północnej i Azji Południowo-Zachodniej. Jest uprawiana także

Czarnuszka na włosy
Czarnuszka jest rośliną stosowaną od wieków w celach leczniczych, zarówno w medycynie jak i na skórę, paznokcie czy włosy. W jej nasionach znajdują się między

Naturalna witamina C
Naturalna witamina C w dużej ilości znajduje się w świeżych warzywach, owocach oraz ziołach. Zwana inaczej kwasem askorbinowym posiada liczne właściwości zdrowotne. Powszechnie znana jest

Kurkuma
Kurkuma to bylina z rodziny imbirowatych, zwana także ostryżem długim. Uprawia się ją w obszarze okołorównikowym, przede wszystkim ze względu na walory smakowe. Kurkuma stanowi

Ubichinon
Ubichinon stanowi utlenioną formę koenzymu Q10, która występuje w środowisku najczęściej. W związku z tym jest to stosowana zamiennie nazwa koenzymu Q10. Postacie koenzymu Q10

Piperyna
Piperyna jest alkaloidem stanowiącym główny składnik pieprzu. To właśnie tej substancji przyprawa zawdzięcza swój ostry smak. Uznaje się, że kształtuje ona aż 98% ogólnego wrażenia

Olej Perilla
Olej Perilla jest naturalnym olejem tłoczonym na zimno z nasion Pachnotki zwyczajnej (Perilla frutescens). Ze względu na swój cenny skład, walory smakowe oraz wszechstronne właściwości,

Omega 3
Omega 3 (wraz z omega 6) wchodzą w skład niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które należy dostarczać wraz z pożywieniem. Obecne są między innymi w

Działanie kolagenu
Działanie kolagenu jest wszechstronne, ponieważ białko to znajduje się praktycznie w każdej ludzkiej tkance, wpływając na jej funkcjonowanie i wygląd. Stanowi aż 33% wszystkich białek

Produkty bogate w kolagen
Produkty bogate w kolagen powinny stanowić element diety każdego człowieka. Zawartość tego białka spada wraz z wiekiem. Jest to istotne przede wszystkim dlatego, że kolagen

Picie kolagenu – jakie daje efekty?
Współcześnie coraz więcej ludzi przykłada dużą wagę do suplementacji, w efekcie czego picie kolagenu, przyjmowanie kompleksów witamin lub minerałów stało się normą. Szybki, często niezdrowy

Kwas hialuronowy
Kwas hialuronowy znajduje się niemal we wszystkich tkankach organizmów żywych. Jego charakterystyczną cechą jest nieswoistość gatunkowa i tkankowa. Oznacza to, że jest identyczny we wszystkich

Olej CBD
Olej CBD należy do nieco kontrowersyjnych produktów leczniczych, jednakże jego popularność wciąż wzrasta. CBD jest drugim najbardziej znanym związkiem (tuż po THC) występującym w konopiach.

Działanie kwasu hialuronowego
Działanie kwasu hialuronowego jest dość dobrze poznane. Opiera się na nim między innymi spora część medycyny estetycznej. Należy do substancji bezpiecznych, ponieważ zwykle nie powoduje

Fikocyjanina
Fikocyjanina to niebieski pigment występujący w spirulinie. Stosowana w odpowiedniej dawce wpływa korzystnie na zdrowie i wygląd zewnętrzny. Liczne zdrowotne właściwości tej substancji powodują, że

Kolagen
Kolagen jest jednym z najważniejszych i najbardziej skomplikowanych polimerów naturalnych. Występuje praktycznie we wszystkich tkankach ludzkiego organizmu stanowiąc 33% białek. Jego unikatowe właściwości biologiczne i

Chlorofil
Chlorofil należy do grupy barwników lipidowych występujących w roślinach. Wyróżnić można dwie grupy: a – niebieskozielone i b – zielonożółte. Cząsteczka związku składa się z

Beta-karoten
Beta-karoten należy do karotenoidów, czyli substancji nadających barwę od żółtej do czerwonej zarówno roślinom jak i zwierzętom. Karotenoidy wchłaniane są do krwi w jelitach, a

Wolne rodniki
Wolne rodniki odgrywają w organizmie ludzkim istotną rolę, mogą jednak również być przyczyną wielu schorzeń. To atomy lub cząsteczki zdolne do samodzielnego istnienia. Posiadają jeden

Chlorella czy spirulina?
Coraz więcej osób zadaje sobie pytanie, chlorella czy spirulina? Obydwie algi posiadają wiele składników odżywczych oraz korzystnie wpływają na zdrowie i urodę. Zatem którą wybrać?

Właściwości czarnuszki
Właściwości czarnuszki są coraz bardziej doceniane nie tylko w Polsce. Czarnuszka (nigella sativa) występuje w Europie Południowej, Afryce Północnej i Azji Południowo-Zachodniej. Jest uprawiana także

Czarnuszka na włosy
Czarnuszka jest rośliną stosowaną od wieków w celach leczniczych, zarówno w medycynie jak i na skórę, paznokcie czy włosy. W jej nasionach znajdują się między

Naturalna witamina C
Naturalna witamina C w dużej ilości znajduje się w świeżych warzywach, owocach oraz ziołach. Zwana inaczej kwasem askorbinowym posiada liczne właściwości zdrowotne. Powszechnie znana jest
Hipoalergiczność
Hipoalergiczność według słownika języka polskiego to pojęcie, które jest równoznaczne z niewywoływaniem alergii. W praktyce jednak opisujemy nim wszystkie związki i substancje, które nie tylko
Sól fizjologiczna
Sól fizjologiczna to wodny roztwór chlorku sodu, wykazujący silne działanie nawilżające. W medycynie 0,9% sól fizjologiczną wykorzystuje się jako płyn infuzyjny, ponieważ roztwór o takim
Odruch wymiotny
Odruch wymiotny to rytmiczne, spazmatyczne ruchy przepony i mięśni brzucha, które pojawiają się obok nudności i zazwyczaj prowadzą do wystąpienia wymiotów. Z kolei wymiotami nazywamy
Koenzym Q10 suplement
Koenzym Q10 to suplement diety niezwykle popularny i powszechnie stosowany. Wpływa korzystnie zarówno na zdrowie, jak i na urodę. Jego przyjmowanie jest całkowicie bezpieczne. Biodostępność
Kwas α-linolenowy
Kwas α-linolenowy (kwas alfa-linolenowy, ALA) to wielonienasycony kwas tłuszczowy z rodziny Omega 3, będący niezwykle istotnym elementem codziennej diety człowieka w każdym wieku. Ludzki organizm
Mocne otarcie skóry
Mocne otarcie skóry może mieć wiele przyczyn. Najczęściej wynika z doznanych urazów, np. upadku i przesunięciu ciała po nawierzchni, jednak może mieć zupełnie inne źródła.
Stan podgorączkowy
Stan podgorączkowy to inaczej podwyższona temperatura ciała, najczęściej wskutek toczących się w ustroju procesów patologicznych. Zwykle stan ten nie jest niebezpieczny, o ile nie ma
Najlepszy olej z czarnuszki
Jaki jest najlepszy olej z czarnuszki i na co zwracać szczególną uwagę podczas zakupów? Te informacje mogą pomóc w wyborze pełnowartościowego produktu o wysokiej jakości,
Histamina
Histamina to ważny, organiczny związek chemiczny, będący pochodną imidazolu i zawierającą boczny łańcuch etyloaminowy. Znajduje się w wielu tkankach ludzkiego ustroju, pełniąc funkcję mediatora procesów
Domowe sposoby na podniesienie poziomu żelaza
Domowe sposoby na podniesienie poziomu żelaza mogą pomóc anemikom i osobom z niedoborami tego pierwiastka poprawić stan zdrowia. Ważne, aby skonsultować wszelkie podejmowane decyzje z
Olej rafinowany czy nierafinowany?
Olej rafinowany czy nierafinowany? To pytanie jest zadawane coraz częściej w związku ze wzrostem świadomości konsumentów na temat zdrowego odżywiania. Przyjęło się, że oleje rafinowane
Która Spirulina jest najlepsza?
Która Spirulina jest najlepsza? To pytanie często zadają sobie osoby rozpoczynające przygodę z suplementacją alg, zarówno morskich jak i słodkowodnych. W dzisiejszych czasach wybór suplementów
Szybki sposób na zatwardzenie
Szybki sposób na zatwardzenie może znacznie wspomóc defekację i przyspieszyć wizytę w toalecie. Zaparcia są nieprzyjemną, często wręcz bolesną dolegliwością, która może przydarzyć się każdej
Analiza mikrobiologiczna
Analiza mikrobiologiczna (inaczej: badanie mikrobiologiczne) umożliwia charakteryzację mikroorganizmów na lub w wyrobie medycznym, opakowaniu, surowcu lub składniku. Znajduje zastosowanie zarówno w medycynie, jak i w
Co jeść przy biegunce?
Biegunka jest nieprzyjemną dolegliwością towarzyszącą wielu chorobom czy infekcjom. Jeśli się przedłuża, może doprowadzić do zaburzeń elektrolitowych i odwodnienia. Na szczęście istnieje wiele bezpiecznych i
Tłoczenie oleju na zimno
Tłoczenie oleju na zimno jest jedną z najcenniejszych obróbek roślin oleistych. W jej efekcie możemy otrzymać oleje pełne cennych składników odżywczych i kwasów tłuszczowych, których
Mangan
Mangan (łac. manganum symbol: Mn) to pierwiastek należący do grupy manganowców w układzie okresowym pierwiastków. Jest mikroelementem niezbędnym w procesach przenoszenia tlenu i dla prawidłowego
Waginoza bakteryjna
Waginoza bakteryjna to najczęściej diagnozowany stan zapalny żeńskich dróg rodnych, odnoszący się do patologicznych zmian w obrębie mikroflory jelitowej. W jej przebiegu dochodzi do występowania
Infekcja wirusowa a bakteryjna
Infekcja wirusowa a bakteryjna to dwa zupełnie różne schorzenia, a różnica ta wynika zarówno z czynnika sprawczego, jak i z pojawiających się objawów. Także metoda
Alergeny
Alergeny to inaczej wszystkie antygeny zewnątrzpochodne, które po przedostaniu się do organizmu człowieka wywołują nadmierną reakcję układu immunologicznego (reakcję uczuleniową). Takie związki mogą znajdować się
Hipoalergiczność
Hipoalergiczność według słownika języka polskiego to pojęcie, które jest równoznaczne z niewywoływaniem alergii. W praktyce jednak opisujemy nim wszystkie związki i substancje, które nie tylko
Sól fizjologiczna
Sól fizjologiczna to wodny roztwór chlorku sodu, wykazujący silne działanie nawilżające. W medycynie 0,9% sól fizjologiczną wykorzystuje się jako płyn infuzyjny, ponieważ roztwór o takim
Odruch wymiotny
Odruch wymiotny to rytmiczne, spazmatyczne ruchy przepony i mięśni brzucha, które pojawiają się obok nudności i zazwyczaj prowadzą do wystąpienia wymiotów. Z kolei wymiotami nazywamy
Koenzym Q10 suplement
Koenzym Q10 to suplement diety niezwykle popularny i powszechnie stosowany. Wpływa korzystnie zarówno na zdrowie, jak i na urodę. Jego przyjmowanie jest całkowicie bezpieczne. Biodostępność
Kwas α-linolenowy
Kwas α-linolenowy (kwas alfa-linolenowy, ALA) to wielonienasycony kwas tłuszczowy z rodziny Omega 3, będący niezwykle istotnym elementem codziennej diety człowieka w każdym wieku. Ludzki organizm
Mocne otarcie skóry
Mocne otarcie skóry może mieć wiele przyczyn. Najczęściej wynika z doznanych urazów, np. upadku i przesunięciu ciała po nawierzchni, jednak może mieć zupełnie inne źródła.
Stan podgorączkowy
Stan podgorączkowy to inaczej podwyższona temperatura ciała, najczęściej wskutek toczących się w ustroju procesów patologicznych. Zwykle stan ten nie jest niebezpieczny, o ile nie ma
Najlepszy olej z czarnuszki
Jaki jest najlepszy olej z czarnuszki i na co zwracać szczególną uwagę podczas zakupów? Te informacje mogą pomóc w wyborze pełnowartościowego produktu o wysokiej jakości,
Histamina
Histamina to ważny, organiczny związek chemiczny, będący pochodną imidazolu i zawierającą boczny łańcuch etyloaminowy. Znajduje się w wielu tkankach ludzkiego ustroju, pełniąc funkcję mediatora procesów
Domowe sposoby na podniesienie poziomu żelaza
Domowe sposoby na podniesienie poziomu żelaza mogą pomóc anemikom i osobom z niedoborami tego pierwiastka poprawić stan zdrowia. Ważne, aby skonsultować wszelkie podejmowane decyzje z
Olej rafinowany czy nierafinowany?
Olej rafinowany czy nierafinowany? To pytanie jest zadawane coraz częściej w związku ze wzrostem świadomości konsumentów na temat zdrowego odżywiania. Przyjęło się, że oleje rafinowane
Która Spirulina jest najlepsza?
Która Spirulina jest najlepsza? To pytanie często zadają sobie osoby rozpoczynające przygodę z suplementacją alg, zarówno morskich jak i słodkowodnych. W dzisiejszych czasach wybór suplementów
Szybki sposób na zatwardzenie
Szybki sposób na zatwardzenie może znacznie wspomóc defekację i przyspieszyć wizytę w toalecie. Zaparcia są nieprzyjemną, często wręcz bolesną dolegliwością, która może przydarzyć się każdej
Analiza mikrobiologiczna
Analiza mikrobiologiczna (inaczej: badanie mikrobiologiczne) umożliwia charakteryzację mikroorganizmów na lub w wyrobie medycznym, opakowaniu, surowcu lub składniku. Znajduje zastosowanie zarówno w medycynie, jak i w
Co jeść przy biegunce?
Biegunka jest nieprzyjemną dolegliwością towarzyszącą wielu chorobom czy infekcjom. Jeśli się przedłuża, może doprowadzić do zaburzeń elektrolitowych i odwodnienia. Na szczęście istnieje wiele bezpiecznych i
Tłoczenie oleju na zimno
Tłoczenie oleju na zimno jest jedną z najcenniejszych obróbek roślin oleistych. W jej efekcie możemy otrzymać oleje pełne cennych składników odżywczych i kwasów tłuszczowych, których
Mangan
Mangan (łac. manganum symbol: Mn) to pierwiastek należący do grupy manganowców w układzie okresowym pierwiastków. Jest mikroelementem niezbędnym w procesach przenoszenia tlenu i dla prawidłowego
Waginoza bakteryjna
Waginoza bakteryjna to najczęściej diagnozowany stan zapalny żeńskich dróg rodnych, odnoszący się do patologicznych zmian w obrębie mikroflory jelitowej. W jej przebiegu dochodzi do występowania
Infekcja wirusowa a bakteryjna
Infekcja wirusowa a bakteryjna to dwa zupełnie różne schorzenia, a różnica ta wynika zarówno z czynnika sprawczego, jak i z pojawiających się objawów. Także metoda
Alergeny
Alergeny to inaczej wszystkie antygeny zewnątrzpochodne, które po przedostaniu się do organizmu człowieka wywołują nadmierną reakcję układu immunologicznego (reakcję uczuleniową). Takie związki mogą znajdować się