Aktualności
W dzisiejszych czasach podstawowa dieta (nawet zdrowa i urozmaicona) to często za mało. Żyjemy w biegu, otacza nas wszechobecny stres, jakość jedzenia znacznie spada, a my jesteśmy na każdym kroku narażeni na zanieczyszczenia i toksyny. Dlatego podwójnie należy dbać o zdrowie, urodę i samopoczucie. Pomogą w tym wysokiej jakości suplementy diety, które uzupełnią podstawową dietę, wywierając liczne korzyści zdrowotne. Nawet gdy naszej diecie niczego nie brakuje, warto wówczas sięgnąć po suplementy diety uniwersalne, takie jak np. Chlorella (która oczyszcza organizm z toksyn) lub kwas hialuronowy (którego nie dostarczymy wraz z pożywieniem, a także którego fizjologiczna synteza w organizmie spada już po 25. roku życia – jego braki uwidaczniają się pod postacią m.in. zmarszczek lub bólów stawów).
O tych naturalnych produktach, poradach czy innych ciekawostkach związanych ze zdrowiem i suplementami diety, które je wspierają, można przeczytać w aktualnościach.
Spirulina w tabletkach
Spirulina w tabletkach stosowana systematycznie jest w stanie dostarczyć do organizmu takich ilości wielu witamin i minerałów, które pokryją większość lub nawet całkowite dzienne zapotrzebowanie
Co jeść wiosną?
Co jeść wiosną, aby nie tylko lepiej i lżej się czuć, ale także, aby zadbać kompleksowo o swoje zdrowie? Dieta wiosenna znacznie różni się od
Kwas pantotenowy
Kwas pantotenowy (inaczej: witamina B5) po raz pierwszy wyizolowano go w 1931 roku. Aktywną biochemicznie postacią tego związku jest koenzym A, uczestniczący w reakcji acylowania
Najmocniejszy kolagen do picia
Najmocniejszy kolagen do picia może stać się skutecznym i bezpiecznym wsparciem, w szczególności dla zdrowia stawów i kości oraz kondycji skóry. Warto jednak zaznaczyć, że
Kolagen do twarzy
Kolagen do twarzy jest bardzo częstym składnikiem kosmetyków do pielęgnacji skóry dojrzałej, zmęczonej i zniszczonej. Wszystko dlatego, że jest on podstawowym elementem budulcowym skóry, odpowiadającym
Kolagen na włosy
Kolagen na włosy może wpływać równie korzystnie, jak ma to miejsce w przypadku stawów czy skóry. Choć jako suplement diety został rozpowszechniony głównie ze względu
Kwasy Omega 3
Wielonienasycone kwasy Omega 3 zalicza się do grona NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych), których podaż musi odbywać się wraz z dietą, jako że organizm nie
Tłuszcze nienasycone
Tłuszcze nienasycone pod względem chemicznym są estrami glicerolu i wyższych kwasów karboksylowych. Posiadają wiązania wielokrotne między atomami węgla w resztach kwasowych. Nie są produkowane przez
Naturalna witamina C
Naturalna witamina C to taka, która występuje w produktach spożywczych lub jest z nich izolowana, w przeciwieństwie do witaminy C pozyskiwanej syntetycznie, w laboratorium. Najbogatszym
Kolagen na skórę
Kolagen na skórę wpływa w sposób wszechstronny – wzmacnia ją, ujędrnia i zwiększa elastyczność, przez co nie tylko staje się pełna blasku, ale i wygląda
Trombocyty
Trombocyty (płytki krwi) to niewielkie, bezjądrzaste komórki będące fragmentami cytoplazmy megakariocytów. Ulegają agregacji w miejscu uszkodzenia naczynia krwionośnego. Ich rolą jest przede wszystkim wpływ na
Tokoferole
Tokoferole to związki chemiczne wchodzące w skład znanej każdemu witaminy E, nazywanej także witaminą młodości. Witamina E jest nazwą grupy organicznych związków chemicznych, rozpuszczalnych w
Cholestatyczna choroba wątroby
Cholestatyczna choroba wątroby to choroba przebiegająca z upośledzoną produkcją żółci, co negatywnie oddziałuje na czynność i kondycję wątroby. Wspólną cechą schorzeń tej grupy jest cholestaza,
Kwasy Omega 3-6-9
Kwasy Omega 3-6-9 to wszystkie rodziny niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), tak ważne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu i zachowania wysokiego zdrowia. W każdej z
Czym jest acerola?
Czym jest acerola, która szturmem zdobyła rynek w Polsce i wielu innych krajach? Owoce aceroli znane są jako najbogatsze źródło kwasu askorbinowego, ale również skarbnica
Alergia sezonowa
Alergia sezonowa to alergia występująca jedynie w określonych miesiącach roku. Najczęściej mianem tym określa się alergię wziewną, której objawy rozwijają się w miesiącach największego pylenia
Sok z brzozy
Sok z brzozy (inaczej: oskoła) zaliczany jest do grona superfoods, czyli żywności o niezwykle bogatym składzie i udowodnionych właściwościach prozdrowotnych. Cieszy się tak dużą popularnością,
Alkaloidy
Alkaloidy są bogatą i różnorodną grupą produktów naturalnych. Wiele z nich wykazuje szczególne właściwości biologiczne, odpowiedzialne za aktywność terapeutyczną roślin i innych organizmów wykorzystywanych w
Fosfolipidy
Fosfolipidy to organiczne związki chemiczne zaliczane do tłuszczów złożonych, wspólnie z glikolipidami oraz sfingolipidami. Zawierają w swojej cząsteczce resztę fosforanową, co jest ich cechą charakterystyczną.
Kolagen w proszku
Kolagen w proszku to suplement diety cieszący się popularnością na całym świecie. Stosuje się go przeważnie celem wzmocnienia stawów oraz poprawy kondycji skóry, choć w
Spirulina w tabletkach
Spirulina w tabletkach stosowana systematycznie jest w stanie dostarczyć do organizmu takich ilości wielu witamin i minerałów, które pokryją większość lub nawet całkowite dzienne zapotrzebowanie
Co jeść wiosną?
Co jeść wiosną, aby nie tylko lepiej i lżej się czuć, ale także, aby zadbać kompleksowo o swoje zdrowie? Dieta wiosenna znacznie różni się od
Kwas pantotenowy
Kwas pantotenowy (inaczej: witamina B5) po raz pierwszy wyizolowano go w 1931 roku. Aktywną biochemicznie postacią tego związku jest koenzym A, uczestniczący w reakcji acylowania
Najmocniejszy kolagen do picia
Najmocniejszy kolagen do picia może stać się skutecznym i bezpiecznym wsparciem, w szczególności dla zdrowia stawów i kości oraz kondycji skóry. Warto jednak zaznaczyć, że
Kolagen do twarzy
Kolagen do twarzy jest bardzo częstym składnikiem kosmetyków do pielęgnacji skóry dojrzałej, zmęczonej i zniszczonej. Wszystko dlatego, że jest on podstawowym elementem budulcowym skóry, odpowiadającym
Kolagen na włosy
Kolagen na włosy może wpływać równie korzystnie, jak ma to miejsce w przypadku stawów czy skóry. Choć jako suplement diety został rozpowszechniony głównie ze względu
Kwasy Omega 3
Wielonienasycone kwasy Omega 3 zalicza się do grona NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych), których podaż musi odbywać się wraz z dietą, jako że organizm nie
Tłuszcze nienasycone
Tłuszcze nienasycone pod względem chemicznym są estrami glicerolu i wyższych kwasów karboksylowych. Posiadają wiązania wielokrotne między atomami węgla w resztach kwasowych. Nie są produkowane przez
Naturalna witamina C
Naturalna witamina C to taka, która występuje w produktach spożywczych lub jest z nich izolowana, w przeciwieństwie do witaminy C pozyskiwanej syntetycznie, w laboratorium. Najbogatszym
Kolagen na skórę
Kolagen na skórę wpływa w sposób wszechstronny – wzmacnia ją, ujędrnia i zwiększa elastyczność, przez co nie tylko staje się pełna blasku, ale i wygląda
Trombocyty
Trombocyty (płytki krwi) to niewielkie, bezjądrzaste komórki będące fragmentami cytoplazmy megakariocytów. Ulegają agregacji w miejscu uszkodzenia naczynia krwionośnego. Ich rolą jest przede wszystkim wpływ na
Tokoferole
Tokoferole to związki chemiczne wchodzące w skład znanej każdemu witaminy E, nazywanej także witaminą młodości. Witamina E jest nazwą grupy organicznych związków chemicznych, rozpuszczalnych w
Cholestatyczna choroba wątroby
Cholestatyczna choroba wątroby to choroba przebiegająca z upośledzoną produkcją żółci, co negatywnie oddziałuje na czynność i kondycję wątroby. Wspólną cechą schorzeń tej grupy jest cholestaza,
Kwasy Omega 3-6-9
Kwasy Omega 3-6-9 to wszystkie rodziny niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), tak ważne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu i zachowania wysokiego zdrowia. W każdej z
Czym jest acerola?
Czym jest acerola, która szturmem zdobyła rynek w Polsce i wielu innych krajach? Owoce aceroli znane są jako najbogatsze źródło kwasu askorbinowego, ale również skarbnica
Alergia sezonowa
Alergia sezonowa to alergia występująca jedynie w określonych miesiącach roku. Najczęściej mianem tym określa się alergię wziewną, której objawy rozwijają się w miesiącach największego pylenia
Sok z brzozy
Sok z brzozy (inaczej: oskoła) zaliczany jest do grona superfoods, czyli żywności o niezwykle bogatym składzie i udowodnionych właściwościach prozdrowotnych. Cieszy się tak dużą popularnością,
Alkaloidy
Alkaloidy są bogatą i różnorodną grupą produktów naturalnych. Wiele z nich wykazuje szczególne właściwości biologiczne, odpowiedzialne za aktywność terapeutyczną roślin i innych organizmów wykorzystywanych w
Fosfolipidy
Fosfolipidy to organiczne związki chemiczne zaliczane do tłuszczów złożonych, wspólnie z glikolipidami oraz sfingolipidami. Zawierają w swojej cząsteczce resztę fosforanową, co jest ich cechą charakterystyczną.
Kolagen w proszku
Kolagen w proszku to suplement diety cieszący się popularnością na całym świecie. Stosuje się go przeważnie celem wzmocnienia stawów oraz poprawy kondycji skóry, choć w
Gluten
Gluten jest kompleksem białek, głównie gliadyn i glutenin, które zawarte są w zarodku ziaren pszenicy, a także innych zbożach, między innymi pod postacią awenin w
Ekstrakt z granatu
Ekstrakt z granatu to skoncentrowany wyciąg z owoców granatu o wielu właściwościach prozdrowotnych. Wielu specjalistów zalicza go do grona superfoods. To idealne uzupełnienie diety, jednak
Zioła na alergię
Zioła na alergię powinny być znane każdej osobie zmagającej się z przykrymi konsekwencjami nadwrażliwości organizmu na niektóre substancje (alergeny). W zależności od rodzaju ziół można
Rośliny oleiste
Rośliny oleiste to rośliny zawierające w owocach lub nasionach spore ilości tłuszczów. Ich produkcja na świecie i w Polsce systematycznie rośnie. Z części takich roślin
Na co dobry jest olej z czarnuszki
Na co dobry jest olej z czarnuszki i dlaczego warto dołączyć go do codziennego jadłospisu? Jest on dostępny zarówno w formie płynnej, jak i jako
Bilirubina
Bilirubina to pomarańczowo-żółty barwnik powstający w tkankach organizmu w procesie rozpadu hemoglobiny. Jej nadmiar w ustroju powoduje zażółcenie powłok skórnych oraz gałek ocznych (rozwija się
Saponiny
Saponiny to zróżnicowana pod względem chemicznym grupa metabolitów wtórnych, szeroko rozpowszechnionych zwłaszcza w świecie roślin. Od wielu lat mówi się o ich terapeutycznych właściwościach i
Zeaksantyna
Zeaksantyna jest organicznym związkiem chemicznym zaliczanym do grona ksantofili. Te z kolei są podgrupą karotenoidów, żółto-pomarańczowych barwników znajdujących się w roślinach, o silnym działaniu antyoksydacyjnym.
Niepłodność
Zgodnie z definicją Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) niepłodność jest brakiem możliwości zajścia w ciążę w ciągu 2 lat pomimo regularnego współżycia, bez zastosowania jakiejkolwiek antykoncepcji.
Dziki sezam
Dziki sezam to jedna z nazw stosowanych w odniesieniu do pachnotki zwyczajnej (łac. Perilla frutescens). Innymi są: pachnotka brazylijska, pachnotka bazyliowata, pachnotka uprawna czy pachnotka
Estrogeny
Estrogeny to grupa hormonów płciowych, do których zalicza się 3 główne postacie: estron (E1), estradiol (E2) i estriol (E3), jak również estrogen wytwarzany tylko w
Hormony
Hormony to substancje wydzielane przez odpowiednie komórki lub grupę komórek do krwi, a następnie transportowane do tkanek docelowych. Działają już w niskich stężeniach, wywierając wszechstronny
Olej z pachnotki do jedzenia
Olej z pachnotki do jedzenia to jednocześnie oryginalny i wartościowy dodatek do codziennych posiłków oraz wysokiej jakości suplement diety. Wykazano, że współcześnie spożywa się zbyt
Zakażenia latentne
Zakażenia latentne dotyczą wirusów. To rodzaj zakażenia, w przebiegu którego namnażanie patogenu zostanie w pewnym momencie zahamowane, aby ponownie uaktywnić się po zadziałaniu określonego bodźca
Próba uczuleniowa
Próba uczuleniowa to prosty i skuteczny test sprawdzający, czy organizm reaguje na daną substancję w sposób prawidłowy. Wykonywanie jej zaleca się zawsze przed użyciem nowego
Diabetyk
Diabetyk to inaczej osoba chorująca na cukrzycę typu 1 lub cukrzycę typu 2, a więc choroby zaliczane do najczęściej występujących zaburzeń metabolicznych. Szacuje się, że
Herbicydy
Herbicydy to związki chemiczne wykazujące zdolność do niszczenia i ograniczania wzrostu oraz rozwoju roślinności. Zazwyczaj wykorzystuje się je w produkcji rolniczej i ogrodniczej, jak również
Chlorella pyrenoidosa sorokiniana czy vulgaris?
Proszę o poradę. Dużo słyszałam dobrego o właściwościach chlorelli. Tylko nie wiem jaką wybrać, czy lepiej chlorellę pyrenoidose czy chlorellę sorokinianę? Proszę o podpowiedź, ponieważ
Pestycydy
Pestycydy to substancje chemiczne, syntetyczne lub naturalne, wykorzystywane powszechnie do ochrony roślin, zwierząt i ludzi przed różnego rodzaju szkodnikami. Ich podstawowym celem jest zapewnienie wysokiej
Ubichinon czy ubichinol?
Witam, z racji kłopotów z sercem staram się regularnie przyjmować koenzym q10. Ubichinion czy ubichinol będzie leszą formą suplementu w moim przypadku? Jak Pan sądzi?
Gluten
Gluten jest kompleksem białek, głównie gliadyn i glutenin, które zawarte są w zarodku ziaren pszenicy, a także innych zbożach, między innymi pod postacią awenin w
Ekstrakt z granatu
Ekstrakt z granatu to skoncentrowany wyciąg z owoców granatu o wielu właściwościach prozdrowotnych. Wielu specjalistów zalicza go do grona superfoods. To idealne uzupełnienie diety, jednak
Zioła na alergię
Zioła na alergię powinny być znane każdej osobie zmagającej się z przykrymi konsekwencjami nadwrażliwości organizmu na niektóre substancje (alergeny). W zależności od rodzaju ziół można
Rośliny oleiste
Rośliny oleiste to rośliny zawierające w owocach lub nasionach spore ilości tłuszczów. Ich produkcja na świecie i w Polsce systematycznie rośnie. Z części takich roślin
Na co dobry jest olej z czarnuszki
Na co dobry jest olej z czarnuszki i dlaczego warto dołączyć go do codziennego jadłospisu? Jest on dostępny zarówno w formie płynnej, jak i jako
Bilirubina
Bilirubina to pomarańczowo-żółty barwnik powstający w tkankach organizmu w procesie rozpadu hemoglobiny. Jej nadmiar w ustroju powoduje zażółcenie powłok skórnych oraz gałek ocznych (rozwija się
Saponiny
Saponiny to zróżnicowana pod względem chemicznym grupa metabolitów wtórnych, szeroko rozpowszechnionych zwłaszcza w świecie roślin. Od wielu lat mówi się o ich terapeutycznych właściwościach i
Zeaksantyna
Zeaksantyna jest organicznym związkiem chemicznym zaliczanym do grona ksantofili. Te z kolei są podgrupą karotenoidów, żółto-pomarańczowych barwników znajdujących się w roślinach, o silnym działaniu antyoksydacyjnym.
Niepłodność
Zgodnie z definicją Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) niepłodność jest brakiem możliwości zajścia w ciążę w ciągu 2 lat pomimo regularnego współżycia, bez zastosowania jakiejkolwiek antykoncepcji.
Dziki sezam
Dziki sezam to jedna z nazw stosowanych w odniesieniu do pachnotki zwyczajnej (łac. Perilla frutescens). Innymi są: pachnotka brazylijska, pachnotka bazyliowata, pachnotka uprawna czy pachnotka
Estrogeny
Estrogeny to grupa hormonów płciowych, do których zalicza się 3 główne postacie: estron (E1), estradiol (E2) i estriol (E3), jak również estrogen wytwarzany tylko w
Hormony
Hormony to substancje wydzielane przez odpowiednie komórki lub grupę komórek do krwi, a następnie transportowane do tkanek docelowych. Działają już w niskich stężeniach, wywierając wszechstronny
Olej z pachnotki do jedzenia
Olej z pachnotki do jedzenia to jednocześnie oryginalny i wartościowy dodatek do codziennych posiłków oraz wysokiej jakości suplement diety. Wykazano, że współcześnie spożywa się zbyt
Zakażenia latentne
Zakażenia latentne dotyczą wirusów. To rodzaj zakażenia, w przebiegu którego namnażanie patogenu zostanie w pewnym momencie zahamowane, aby ponownie uaktywnić się po zadziałaniu określonego bodźca
Próba uczuleniowa
Próba uczuleniowa to prosty i skuteczny test sprawdzający, czy organizm reaguje na daną substancję w sposób prawidłowy. Wykonywanie jej zaleca się zawsze przed użyciem nowego
Diabetyk
Diabetyk to inaczej osoba chorująca na cukrzycę typu 1 lub cukrzycę typu 2, a więc choroby zaliczane do najczęściej występujących zaburzeń metabolicznych. Szacuje się, że
Herbicydy
Herbicydy to związki chemiczne wykazujące zdolność do niszczenia i ograniczania wzrostu oraz rozwoju roślinności. Zazwyczaj wykorzystuje się je w produkcji rolniczej i ogrodniczej, jak również
Chlorella pyrenoidosa sorokiniana czy vulgaris?
Proszę o poradę. Dużo słyszałam dobrego o właściwościach chlorelli. Tylko nie wiem jaką wybrać, czy lepiej chlorellę pyrenoidose czy chlorellę sorokinianę? Proszę o podpowiedź, ponieważ
Pestycydy
Pestycydy to substancje chemiczne, syntetyczne lub naturalne, wykorzystywane powszechnie do ochrony roślin, zwierząt i ludzi przed różnego rodzaju szkodnikami. Ich podstawowym celem jest zapewnienie wysokiej
Ubichinon czy ubichinol?
Witam, z racji kłopotów z sercem staram się regularnie przyjmować koenzym q10. Ubichinion czy ubichinol będzie leszą formą suplementu w moim przypadku? Jak Pan sądzi?