Produkty bogate w kolagen

Produkty bogate w kolagen powinny stanowić element diety każdego człowieka. Zawartość tego białka spada wraz z wiekiem. Jest to istotne przede wszystkim dlatego, że kolagen buduje skórę, włosy, paznokcie, narządy wewnętrzne, ścięgna, naczynia krwionośne i wiele innych struktur organizmu. Bardzo ważne jest zatem dbanie o jego odpowiednią ilość w organizmie.

Produkty bogate w kolagen

Czym jest kolagen?

Kolagen jest białkiem strukturalnym cechującym się między innymi wysoką odpornością na czynniki mechaniczne, fizyczne i chemiczne. Stanowi podstawowy budulec tkanki łącznej zapewniając jej całkowitą integralność.

Jedną z podstawowych funkcji kolagenu jest zapewnianie spójności całego organizmu, ponieważ białko to znajduje się praktycznie we wszystkich strukturach ludzkiego ciała.

Ponadto kolagen:

  • posiada zdolność wiązania wody, tym samym utrzymuje strukturę i funkcje skóry właściwej;
  • wiąże cytokiny, co wpływa na proliferację komórek;
  • odkształca się, w związku z czym pod wpływem zadziałania określonej siły zmienia swój kształt, a przy usunięciu tej siły wraca do pierwotnego stanu (ma to szczególne znaczenie w przypadku skóry);
  • uczestniczy w procesach obronnych organizmu i utrzymuje jego hemostazę;
  • przyspiesza gojenie się ran;
  • bierze udział w prawidłowym widzeniu;
  • wspomaga funkcjonowanie wszystkich stawów organizmu;
  • charakteryzuje się dużą odpornością na rozciąganie.

Produkty bogate w kolagen

Mając na myśli spożywcze produkty bogate w kolagen, większość osób wskaże żelatynę. Jest ona wprawdzie dobrym źródłem tego białka, aczkolwiek nie jedynym. Kolagen jest składnikiem tkanek organizmów żywych, zatem jego obecność będzie znaczna w produktach pochodzenia zwierzęcego. Do takich można więc zaliczyć:

  • wszelkie galaretki (również te owocowe, ponieważ wykonywane są na bazie żelatyny) i ryby w galarecie;
  • podroby zwierzęce, np. wątróbka;
  • chrząstkę rekina (często można ją otrzymać w formie sproszkowanej);
  • salceson;
  • golonkę;
  • kurze łapki.

Dodatkowo należy wiedzieć, że naturalną syntezę kolagenu stymuluje witamina C. Kwas askorbinowy bezpośrednio pobudza syntezę kolagenu przez aktywację jego transkrypcji i stabilizowanie mRNA prokolagenu. Poza tym korzystne jest jednoczesne spożywanie produktów bogatych w witaminę A i witaminę E.

Warto zatem wprowadzić do jadłospisu m.in. acerolę, pietruszkę, jagody goji, owoce dzikiej róży czy paprykę.

Zobacz również: Źródło witaminy C.

Suplementacja kolagenu

Mimo korzystnego i wszechstronnego działania kolagenu, nie należy przesadzać ze spożyciem wymienionych wyżej produktów pochodzenia zwierzęcego, ponieważ zawierają one znaczną ilość tłuszczów zwierzęcych. W związku z tym ich nadmiar w diecie przyczynia się do zwiększenia poziomu cholesterolu we krwi i masy ciała, a co się z tym wiąże, ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego.

Dlatego bezpiecznym rozwiązaniem jest suplementacja kolagenu. Regularnie stosowana wpłynie korzystnie nie tylko na zdrowie, ale również na wygląd zewnętrzny. Jej zaletą jest fakt, że jedna, niewielka kapsułka czy łyżeczka proszku, zawiera podobną ilość kolagenu co spory objętościowo posiłek.

Obecnie istnieje kilka metod pozyskiwania białek kolagenowych z kości zwierząt, które następnie wykorzystywane są do produkcji między innymi suplementów. Najczęściej stosowana jest metoda dyfuzyjna, która polega na wielokrotnym działaniu parą i gorącą wodą na śrut kostny. Wynikiem tego jest częściowe rozpuszczenie kolagenu w wodzie i otrzymanie żelatyny.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Morąg M., Burza A., Budowa, właściwości i funkcje kolagenu oraz elastyny w skórze, Journal of Health Study and Medicine, 2/2017.
  2. Pliszka M., Borawska J., Świtaj M. (i inni), Białka pstrąga tęczowego jako potencjalne źródło biologicznie aktywnych peptydów, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 3/2015.
  3. Gauza M., Kubisz L., Przybylski J., Właściwości preparatów kolagenowych ze skór ryb pozyskiwanych metodą kwaśnej hydratacji, Nowiny Lekarskie, 3/2010.
  4. Skierka E., Opracowanie optymalnych parametrów odzyskiwania białek z kręgosłupów dorsza bałtyckiego oraz fizykochemiczna charakterystyka produktów, Gdańsk 2008.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.