Składniki mineralne (inaczej: minerały) to niezbędne dla życia pierwiastki chemiczne, które pełnią kluczowe funkcje w organizmie człowieka i w przyrodzie. Uczestniczą m.in. w budowie tkanek, regulacji procesów metabolicznych oraz utrzymaniu równowagi wodno-elektrolitowej. W zależności od ilości, w jakiej są potrzebne, dzieli się je na makroelementy i mikroelementy. Minerały należy dostarczać przede wszystkim wraz z prawidłowo zbilansowaną dietą, a w razie zwiększonego zapotrzebowania lub trudności w ich pokryciu rozważyć odpowiednią suplementację.

Składniki mineralne
Składniki mineralne można podzielić na makroelementy oraz mikroelementy. Obie grupy zostały dokładniej opisane poniżej wraz z wpływem poszczególnych minerałów na organizm człowieka. Pozwala to zrozumieć, jak bardzo są ważne dla prawidłowego funkcjonowania ustroju.
Makroelementy
Makroelementy to takie składniki chemiczne, które muszą być dostarczane do organizmu w stosunkowo dużych dawkach, ponieważ w ilości powyżej 100 g na dobę. W przeciwieństwie do mikroelementów (których organizm ludzki potrzebuje raczej w śladowych ilościach), makroelementy budują struktury organizmu i regulują jego podstawowe funkcje, takie jak praca serca, mięśni, układu nerwowego czy równowaga wodno-elektrolitowa. Makroelementami są:
- wapń – buduje kości i zęby, odpowiada za ich wytrzymałość, krzepnięcie krwi oraz skurcze mięśni. Najwięcej wapnia znajdziemy w serach i mięsie, a także w pozostałym nabiale;
- fosfor – jest ważnym składnikiem kości i zębów, wspólnie z wapniem. Ponadto jest kluczowy do syntezy DNA i RNA, a więc wpływa na procesy genetyczne. Ma bardzo podobne źródła pokarmowe, co wapń;
- magnez – uczestniczy w blisko 300 reakcjach enzymatycznych, działa przeciwstresowo, wspiera mięśnie i układ nerwowy. Przeciwdziała bolesnym skurczom mięśni. Znaleźć go można między innymi w orzechach, kakao, pestkach dyni, jajkach, szpinaku i kaszy;
- sód – utrzymuje gospodarkę wodno-elektrolitową, ciśnienie krwi, przewodzenie impulsów nerwowych. Głównym źródłem jest sól kuchenna, której jednak powinniśmy unikać w dużych ilościach. Poza tym znajduje się w warzywach i owocach;
- potas – reguluje ciśnienie krwi, pracę mięśni (zwłaszcza mięśnia sercowego), wpływa na gospodarkę wodną i równowagę kwasowo-zasadową. Źródłami potasu są ziemniaki, pomidory, banany, suszone owoce;
- chlor – to ważny składnik kwasu solnego (HCl) w żołądku, pomaga utrzymać równowagę elektrolitową i pH płynów ustrojowych. Źródła chloru są raczej niewielkie. Głównie znajduje się on w soli i w żywności wysokoprzetworzonej;
- siarka – ważny składnik niektórych aminokwasów (cegiełki budulcowe białek), wspiera kondycję włosów i paznokci. Siarka znajduje się w jajkach, czosnku, cebuli, mięsie.
Makroelementy powinny być stałym elementem diety.
Mikroelementy
Mikroelementy dostarczamy do organizmu w znacznie mniejszych ilościach niż makroelementy, jednak ich obecność jest równie istotna. Potrzebujemy ich zazwyczaj w ilości poniżej 100 mg dziennie, a wszelkie niedobory mogą prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Do najważniejszych mikroelementów zalicza się:
- żelazo – składnik hemoglobiny (białka transportującego tlen we krwi), bierze udział w oddychaniu komórkowym. Źródłami żelaza jest wątróbka, czerwone mięso, jajka, natka pietruszki, szpinak i inne zielone warzywa liściaste, rośliny strączkowe, algi;
- cynk – wspomaga odporność organizmu, gojenie ran, bierze udział w syntezie białek i DNA. Można go znaleźć w ostrygach i owocach morza, orzechach, jajkach, pestkach czy produktach pełnoziarnistych;
- jod – pierwiastek kluczowy do produkcji hormonów tarczycy (tyroksyna, trójjodotyronina). Źródłami jodu jest sól jodowana, ryby morskie, owoce morza;
- selen – bardzo silny antyoksydant, który zabezpiecza komórki przed stresem oksydacyjnym, wspiera funkcję tarczycy oraz poprawia kondycję skóry. Znajduje się między innymi w rybach, zbożach, jajkach, orzechach;
- miedź – uczestniczy w przyswajaniu żelaza, produkcji kolagenu oraz prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Jej źródłem są m.in. kakao, orzechy, podroby i produkty pełnoziarniste;
- fluor – wzmacnia szkliwo zębów, chroni je przed próchnicą. Znajduje się w pewnych ilościach w rybach, herbacie oraz wodzie pitnej, jeśli została ona poddana procesom fluoryzacji;
- chrom – odpowiada przede wszystkim za regulację metabolizmu glukozy i insuliny. Znajduje się w mięsie, brokułach, produktach pełnoziarnistych;
- mangan – bierze udział w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów, wspiera kości i układ nerwowy. Aby dostarczać go do organizmu warto spożywać warzywa liściaste, orzechy, płatki owsiane;
- molibden – składnik enzymów odpowiedzialnych za przemiany metaboliczne. Ma źródła pokarmowe podobne do manganu.
Zaleca się, aby suplementację zarówno makroelementów, jak i mikroelementów poprzedzić wykonaniem badań krwi, co pozwoli precyzyjnie określić występujące niedobory. Dzięki temu można dobrać preparaty najlepiej odpowiadające indywidualnym potrzebom organizmu, skutecznie wspierając zdrowie i dobre samopoczucie. Szczególną uwagę warto zwrócić na Spirulinę, która zawiera wszystkie niezbędne dla człowieka składniki mineralne w formie o wysokiej przyswajalności i co istotne jest w 100% naturalna.
Polecane produkty:
|
Spirulina w tabletkach 100% naturalna
Spirulina platensis, którą Państwu oferujemy to 100% naturalna, słodkowodna alga o wysokiej zawartości składników odżywczych. Codziennie spożywana dostarcza organizmowi niezbędne substancje wpływające na sprawne funkcjonowanie układów w ciele człowieka. Zobacz więcej... |
|
Chlorella – tabletki na oczyszczenie organizmu
Chlorella w tabletkach to naturalna alga z rozerwaną ścianą komórkową (chroniona patentem) w postaci suplementu diety. Została wytworzona wyłącznie z suszonych, jednokomórkowych mikroskopijnych alg. Chlorella pomaga wyeliminować metale ciężkie z organizmu Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Derkowska-Sitarz M., Adamczyk-Lorenc A., Wpływ składników mineralnych rozpuszczonych w wodzie pitnej na organizm człowieka, Prace Naukowe Instytutu Górnictwa
Politechniki Wrocławskiej, 34/2008. - Ciborowska H., Ciborowski A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2021.





