Wzmacnianie odporności to bardzo ważny aspekt dbania o siebie przez cały rok i bez względu na wiek. Szczególnie jego znaczenie podkreśla się w okresie jesienno-zimowym, ponieważ właśnie wtedy odporność spada i wzrasta ryzyko różnego rodzaju infekcji, z przeziębieniem i grypą na czele. Jak wzmacniać odporność w naturalny i kompleksowy sposób?
Zdrowa dieta oraz suplementacja
W kontekście zdrowej i zbilansowanej diety kluczowe są:
- spożywanie dużej ilości świeżych owoców i warzyw, najlepiej sezonowych, źródeł pełnowartościowego białka (mięso, ryby, jaja, rośliny strączkowe), a także uzupełnienie diety o błonnik pokarmowy oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (orzechy, oleje roślinne tłoczone na zimno, nasiona, tłuste ryby morskie, algi);
- unikanie spożywania żywności wysoko przetworzonej, a także ograniczanie do minimum fast foodów, słodyczy oraz wszelkich źródeł tłuszczów trans;
- sięganie po jaja ekologiczne lub od kur z wolnego wybiegu, jak również po owoce i warzywa z ekologicznych upraw i plantacji, pilnowanie, by produkty spożywcze nie miały pestycydów;
- picie co najmniej półtora litra wody dziennie, ponieważ jest ona kluczowa dla właściwego działania całego organizmu, w tym również układu immunologicznego.
Suplementami diety wzmacniającymi odporność są natomiast: chlorella, acerola, witamina D żelazo, cynk, Omega 3. Acerola jest aktualnie najbogatszym znanym źródłem witaminy C, która z kolei jest znana jako silny antyoksydant wzmacniający odporność. Natomiast chlorella wykazuje zdolność detoksykacji. Oznacza to, że ma zdolność wiązania toksyn, zanieczyszczeń i śladowych ilości metali ciężkich, a następnie wydalania ich wraz z kałem.
Ziołolecznictwo
Ziołolecznictwo cieszy się ogromną popularnością już od tysięcy lat. Istnieją zioła, które oddziałują na układ immunologiczny, intensyfikując jego działanie oraz zmniejszając objawy ewentualnie występujących infekcji wirusowych i bakteryjnych. Na odporność można stosować wiele ziół, takich jak jeżówka purpurowa, czystek, czarny bez i dzika róża. Świetnie sprawdzą się także surowce roślinne takie jak: imbir, czosnek, kurkuma, żeń-szeń. Większość ziół można pić w formie naparów, natomiast z czarnego bzu lub dzikiej róży można przyrządzać soki i syropy, które następnie wzbogacają smak herbat i naparów.
Systematyczna aktywność fizyczna i hartowanie organizmu
Regularna aktywność fizyczna sprawia, że rzadziej chorujemy, a ewentualne infekcje przechodzone są znacznie łagodniej. Ćwiczenia pobudzają układ immunologiczny, zwiększając liczbę białych krwinek (leukocytów), limfocytów i makrofagów, które są kluczowe w walce z patogenami. Dodatkowo ruch poprawia krążenie, co ułatwia komórkom odpornościowym szybsze dotarcie do miejsc infekcji. Najlepiej sprawdzają się regularne ćwiczenia wytrzymałościowe (wydolnościowe, aerobowe), jednak tygodniowe treningi należy wzbogacać również ćwiczeniami siłowymi. Jeśli to możliwe, warto pozostawać aktywnym na świeżym powietrzu.
Hartowanie organizmu polega natomiast na poddawaniu swojego ustroju w działaniu różnego rodzaju czynników o skrajnych bodźcach, do których dany organizm nie jest przyzwyczajony. Mowa między innymi o saunowaniu, morsowaniu, zmiennocieplnych prysznicach. Ważne, aby wszystkie te metody były wykonywane dopiero po wykluczeniu wszelkich przeciwwskazań zdrowotnych (osoby przewlekle chorujące muszą skonsultować się z lekarzem prowadzącym, czy wybrana metoda będzie dla nich bezpieczna).
Unikanie czynników ryzyka obniżających odporność
We wzmacnianiu odporności kluczowe jest unikanie wszystkich czynników ryzyka, które mogą ją obniżać i upośledzać. W szczególności takimi czynnikami są: picie alkoholu, palenie papierosów, silny i chroniczny stres (zwłaszcza o charakterze przewlekłym), ciągłe niewysypianie się, szybkie tempo życia bez czasu na regenerację i odpoczynek.
Bibliografia
- Szczeklik A., Choroby wewnętrzne, Wydawnictwo Medycyna Praktyczna, Kraków 2006.
- Wierzbicka I., Wzmocnij odporność, Opole 2021.
