Olej tłoczony na zimno

Olej tłoczony na zimno to taki olej roślinny, który na etapie produkcji został pozyskany bez użycia wysokiej temperatury. Dzięki temu zachowuje maksymalną ilość wszystkich wartościowych składników odżywczych, w tym witamin, naturalnych przeciwutleniaczy oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega. Takie oleje powinny być uzupełnieniem diety każdego dbającego o siebie człowieka, jak również mogą być wykorzystywane do świadomej pielęgnacji skóry, włosów i paznokci.

 

Olej tłoczony na zimno – co to jest?

Proces tłoczenia olejów na zimno odbywa się w temperaturze poniżej 40 stopni Celsjusza, bez rafinacji ani chemicznego ich oczyszczania. Nie wykorzystuje się do tego żadnych środków chemicznych i detergentów. Olej nie jest poddawany obróbce termicznej ani chemicznej. Dodatkowo zachowuje naturalny kolor, zapach i smak rośliny, z której został wytłoczony. Dlatego też jest tak ceniony w gastronomii, może bowiem wzbogacać aromat i walory smakowe licznych potraw (surówek, sałatek, kanapek, omletów, dań jednogarnkowych i makaronowych).

Oleje tłoczone na zimno nie nadają się jednak w większości przypadków do obróbki termicznej, czyli do grillowania, smażenia, pieczenia czy gotowania. Wszystko z tego względu, że mają one niższą temperaturę dymienia, czyli moment, w którym zaczynają się palić i rozkładać. Wysokie temperatury w takich olejach niszczą większości witamin, antyoksydantów oraz kwasów tłuszczowych. W konsekwencji tego olej traci swoje prozdrowotne właściwości, a co więcej, może stać się nawet szkodliwy. Pod wpływem tak wysokich temperatur w olejach tłoczonych na zimno powstawać mogą aldehydy, nadtlenki lipidowe i wolne rodniki, które w nadmiernych ilościach są dla organizmu człowieka toksyczne. Stanowią potwierdzone czynniki ryzyka wielu chorób przewlekłych zaliczanych również do grona chorób cywilizacyjnych XXI wieku.

Olej tłoczony na zimno dla zdrowia

Olej tłoczony na zimno jest niezwykle wartościowym elementem diety każdego człowieka, bez względu na wiek. Przede wszystkim wspierają układ sercowo-naczyniowy, ponieważ obniżają poziom złego cholesterolu LDL oraz podnoszą poziom tego dobrego, HDL. Poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych i obniżają ryzyko miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca oraz nadciśnienia tętniczego. To właśnie oleje tłoczone na zimno są kluczowym składnikiem dań diety śródziemnomorskiej, uznawanej za najzdrowszej dla ludzkiego serca.

Systematycznie spożywane oleje tłoczone na zimno wzmacniają układ nerwowy oraz czynność całego mózgu, w tym funkcje poznawcze, koncentrację oraz pamięć. Wpływają korzystnie na samopoczucie, mogą łagodzić objawy depresji i zaburzeń lękowych. Z tego też względu polecane są przez psychiatrów jako uzupełnienie diety pacjentów. Wykazują właściwości przeciwzapalne oraz immunomodulujące, mogą działać antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwalergicznie (w zależności od danego oleju), jak również wspomagają trawienie i wspierają całą mikroflorę jelitową. Są niezbędne dla utrzymania prawidłowej kondycji skóry, włosów i paznokci oraz mogą poprawiać libido i płodność. Jak można więc zauważyć, ich działanie jest wszechstronne i obejmuje praktycznie każdy układ ludzkiego organizmu.

Olej tłoczony na zimno – jaki kupić?

Wybór oleju tłoczonego na zimno powinien być podyktowany własnymi preferencjami oraz potrzebami organizmu. W diecie współczesnych ludzi przede wszystkim powinno zwracać się uwagę na właściwą proporcję kwasów omega 3 do omega 6 w olejach tłoczonych na zimno. Taka proporcja jest bardzo dobra w oleju lnianym, oleju z lnianki siewnej oraz oleju z orzechów włoskich. Jeśli natomiast chcemy działać przeciw alergicznie i przeciwzapalnie, świetnie sprawdzi się olej z czarnuszki siewnej – zarówno jako suplement diety, jak i jako kosmetyk. Działanie odmładzające na skórę może wykazywać olej z kiełków pszenicy, który jednak niekiedy bywa komedogenny, nie nadaje się więc do pielęgnacji skóry tłustej i problematycznej. Natomiast chcąc wspierać zdrowie wątroby idealnie sprawdzi się olej ostropestu plamistego.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Obiedzińska A., Waszkiewicz-Robak B., Oleje tłoczone na zimno jako żywność funkcjonalna, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2012, 1 (80), 27 – 44.
  2. Wroniak M., Łukasik D., Maszewska M., Porównanie stabilności oksydatywnej wybranych olejów tłoczonych na zimno z olejami rafinowanymi, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2006, 1 (46) Supl., 214 – 221.
  3. Krygier K., Wroniak M., Dobczyński K., Kiełt I., Grześkiewicz S., Obiedziński M. Charakterystyka wybranych rynkowych olejów roślinnych tłoczonych na zimno, Rośliny Oleiste, XIX/1998

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *