NNKT

NNKT to skrót odnoszący się do Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, będących niezwykle ważnym elementem codziennej diety każdego człowieka bez względu na jego wiek. Uważa się, że podaż tych związków w diecie Polaków jest niewystarczająca, dlatego coraz częściej rekomenduje się dodatkową ich suplementację. W skład NNKT wchodzą powszechnie znane kwasy tłuszczowe Omega 3 oraz Omega 6.

NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe)

NNKT – co to jest?

Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe to przede wszystkim kwasy Omega 3 oraz Omega 6. Do grona kwasów tłuszczowych Omega 3 zaliczamy następujące związki:

  • kwas linolenowy (ALA);
  • kwas eikozapentaenowy (EPA);
  • kwas dokozaheksaenowy (DHA).

Za ich najbogatsze źródła pokarmowe uznaje się tłuste ryby morskie oraz oleje roślinne, w szczególności olej lniany, olej z orzechów włoskich oraz olej z czarnuszki siewnej. Spore ilości Omega 3 znajdziemy także w Spirulinie, nasionach czy różnego rodzaju orzechach. Natomiast kwasami z grupy Omega 6 są:

  • kwas linolowy (LA);
  • kwas gamma-linolenowy (GLA);
  • kwas arachidonowy (AA, ARA).

W największych ilościach znajdziemy je w olejach i tłuszczach pochodzenia roślinnego, zwłaszcza takich jak olej z pestek winogron, olej z wiesiołka, olej z ogórecznika lekarskiego czy olej z zarodków pszenicy. Nieco mniejsze ilości kwasów tłuszczowych Omega 6 znajdują się także z pestkach czarnej porzeczki i migdałach.

NNKT – wpływ na organizm człowieka

Związki zaliczane do grona NNKT są kluczowe dla zachowania zdrowia, urody i dobrego samopoczucia. DHA rekomendowany jest jako suplement diety kobietom ciężarnym, ponieważ jest głównym materiałem budulcowym siatkówki oka i ośrodkowego układu nerwowego u rozwijającego się dziecka. Dodatkowo wpływa pozytywnie na masę urodzeniową oraz poziom inteligencji u dzieci. W połączeniu z kwasem foliowym obniża ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej i innych poważnych zaburzeń układu nerwowego.

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe tworzą błony komórkowe wielu istotnych struktur komórkowych organizmu, np. fosfolipidów, erytrocytów czy płytek krwi. Bez nich niemożliwa byłaby integracja i utrzymanie płynności tych struktur. Udowodniono, że NNKT wzmacniają ogólną odporność organizmu, dlatego ich spożycie powinno być znaczne szczególnie w okresie jesienno-zimowym oraz w przypadku osób przewlekle chorych i z obniżoną odpornością. Pozostałe funkcje NNKT:

  • wzmacnianie pamięci i koncentracji;
  • poprawa samopoczucia i zwiększanie poziomu codziennej energii;
  • zmniejszanie ryzyka chorób neurodegeneracyjnych i sercowo-naczyniowych (dietę śródziemnomorską bogatą w Omega 3 uznaje się za najzdrowszą dla serca);
  • poprawa kondycji i wyglądu skóry, włosów oraz paznokci;
  • udział w produkcji hormonów steroidowych i zwiększanie biodostępności witamin rozpuszczalnych w tłuszczach;
  • obniżanie stężenia trójglicerydów i cholesterolu LDL;
  • obniżanie ciśnienia tętniczego krwi.

Spożycie tych związków jest kluczowe na każdym etapie życia, począwszy od dzieciństwa, aż do późnej starości. Jeśli podaż wraz z dietą jest niewystarczająca, należy zdecydować się na suplementację.

Zapotrzebowanie na NNKT

Kwasy tłuszczowe powinny stanowić około 20% energetycznego zapotrzebowania organizmu. W przypadku osób dorosłych optymalny poziom NNKT w diecie ustalono na poziomie 8-12 g dziennie, najlepiej poprzez spożycie ich naturalnych źródeł. Zapotrzebowanie to jednak wzrasta np. u kobiet ciężarnych i karmiących piersią, a także intensywnie pracujących umysłowo.

NNKT – przeciwwskazania

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe to kluczowy składnik diety każdego człowieka. W związku z tym nie ma żadnych przeciwwskazań do ich spożywania. Jedynym przeciwwskazaniem może być alergia na inne składniki zawarte w źródle pokarmowym NNKT. Przykładowo przy uczuleniu na orzechy zabronione będzie ich spożywanie celem uzupełnienia poziomu NNKT w organizmie. Nie ma jednak żadnych przeciwwskazań, aby dostarczać te związki z innym pokarmem, np. suplementacją, olejami roślinnymi czy rybami.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Dutkowska A., Rachoń D., Rola kwasów tłuszczowych n-3 oraz n-6 w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego, Choroby Serca i Naczyń, 3/2015.
  2. Bojarowicz H., Woźniak B., Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz ich wpływ na skórę, Problemy Higieny i Epidemiologii, 4/2008.
  3. Sąsiadek W., Michalski J., Ulatowski P., Charakterystyka nienasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w rybach, Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 542/2018.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.