Olej z czarnego kminku

Olej z czarnego kminku (inaczej: olej z czarnuszki siewnej) nazywany jest również złotem faraonów, ponieważ jego zalety doceniane były już w starożytnym Egipcie. To produkt pozyskiwany z nasion czarnuszki siewnej, wykorzystywany zarówno w celach kulinarnych, jak i medycznych czy kosmetycznych. Za większość właściwości odpowiada tymochinon, choć produkt zawiera w sobie znacznie więcej wartościowych związków odżywczych i biologicznie aktywnych.

Olej z czarnego kminku

Olej z czarnego kminku – skład

Olej z czarnego kminku to ważne źródło niezbędnych nienasyconoych kwasów tłuszczowych (NNKT), zwłaszcza z rodziny Omega 6. Większość składu stanowi kwas linolowy (nawet do 60%), a następnie kwas oleinowy (do 20%) oraz kwas eikozadienowy (do 3%). Kluczowym związkiem wpływającym na większość właściwości prozdrowotnych i kosmetycznych tego oleju jest tymochinon. Pozostałymi składnikami są natomiast:

Dokładny skład produktu może różnić się w zależności od rodzaju nasion, z których tłoczy się olej. Mogą być uprawiane na różnego rodzaju glebach lub zbierane o różnych porach. Najważniejsze, aby olej zawsze był tłoczony na zimno i nierafinowany, co pozwala mu zachować pełen skład.

Olej z czarnego kminku – działanie

Udowodniono, że olej z czarnego kminku:

  • obniża poziom glukozy i cholesterol LDL we krwi;
  • działa hepatoprotekcyjnie;
  • łagodzi dolegliwości bólowe, stany zapalne i objawy alergii;
  • wzmacnia odporność, głównie poprzez wspieranie czynności komórek NK;
  • zwiększa poziom tryptofanu w osoczu krwi;
  • wspiera funkcjonowanie układu nerwowego, w tym poprawia pamięć i koncentrację.

Produkt wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze. Zwłaszcza przeciwko szczepom Staphylococcus aureus, Helicobacter pylori, Escherichia-Coli oraz Pseudomonas aeruginosa. Dodatkowo skutecznie zwalcza wszystkie szczepy Listeria monocytogenes. Flawonoidy, związki chinolowe oraz witaminy zawarte w oleju z czarnuszki wykazują silne działanie antyoksydacyjne, zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych. Systematyczne spożywanie oleju lub jego suplementacja znacznie zmniejsza liczbę mediatorów prozapalnych, co ma znaczenie szczególnie w przebiegu przewlekłych chorób zapalnych, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczycowe zapalenie stawów czy łojotokowe zapalenie skóry. Uważa się, że olej z czarnego kminku jest jednym z najsilniej działających, naturalnych sposobów na alergię.

Olej z czarnego kminku w kosmetyce

Olej z czarnego kminku można stosować zewnętrznie na włosy, paznokcie i skórę całego ciała. W przypadku włosów zwiększa ich grubość i wytrzymałość, dodaje blasku i chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, w tym przed temperaturą związaną z częstymi stylizacjami włosów. Zmniejsza ryzyko nadmiernego wypadania i łamliwości włosów. Olej aplikowany bezpośrednio na skórę głowy w formie wcierki pomaga zwalczyć łupież i świąd skóry głowy. Nadaje się zwłaszcza do pielęgnacji włosów wysokoporowatych.

W przypadku skóry nakłada się go punktowo na zmiany skórne, dodaje do domowych lub kupnych kremów i maseczek, jak również wykorzystuje do olejowego oczyszczania twarzy. Działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie, przez co bardzo dobrze sprawdza się do pielęgnacji skóry trądzikowej i skóry problematycznej. Reguluje wydzielanie sebum. Ponadto nawilża skórę, oczyszcza ją i odżywia, łagodzi podrażnienia i stany zapalne, przyspieszając jej regeneracje.

Olej z czarnego kminku – suplementacja

Olej z czarnego kminku można kupić w formie płynnej lub jako kapsułki. W pierwszym przypadku lepiej sprawdzi się w pielęgnacji skóry i włosów, ponieważ z łatwością można nakładać go na ciało lub mieszać z kosmetykami. Z kolei olej z czarnuszki w kapsułkach jest najlepszą opcją suplementacji. Przyjmuje się je szybko i wygodnie, co zapewnia systematyczność. Suplementacja wspiera nie tylko zdrowie, ale i urodę. Dlatego bez względu na to, czy stosowany jest również olej w formie płynnej na skórę i włosy, aby spotęgować jego działanie, warto jednocześnie go suplementować w postaci kapsułek.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Jurczak R., Reguła J., Właściwości prozdrowotne czarnuszki siewnej i jej znaczenie w leczeniu dny moczanowej, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 3/2018.
  2. Pałczyński C., Czarnuszka siewna (Nigella sativa), czyli panna w zieleni: działanie przeciwzapalne, 2017.
  3. Mańkowska D., Bylka W., Nigella sativa L. – związki czynne, aktywność biologiczna, Herba Polonica, 1/2009.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.