Karwakrol

Karwakrol jest organicznym związkiem chemicznym wytwarzanym przez wiele gatunków roślin i ziół, zwłaszcza przez tymianek i oregano. To niezwykle wartościowa substancja, ponieważ wykazuje działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Dzięki temu znajduje zastosowanie w farmakoterapii, suplementacji, a nawet w niektórych dziedzinach życia codziennego.

Karwakrol

Karwakrol – co to jest?

Karwakrol jest monoterpenowym fenolem wytwarzanym przez liczne gatunki ziół, szczególnie stosowanych jako przyprawy m.in.:

  • oregano;
  • tymianek;
  • majeranek;
  • cząber;
  • czarnuszka siewna (czarny kminek);
  • lebiodka pospolita.

Nie istnieje syntetyczna postać tego związku, nie są także dostępne suplementy diety zawierające 100% karwakrolu. Najkorzystniejszą opcją jest więc dostarczanie go do organizmu naturalnymi metodami, czyli wraz z ziołami, wyciągami ziołowymi i olejkami roślinnymi. Najcenniejszym znanym źródłem karwakrolu jest obecnie olejek z oregano.

Karwakrol – właściwości

Olejek z oregano bogaty w karwakrol stosowany jest w lecznictwie od tysięcy lat, a Hipokrates uważał go wręcz za panaceum na wszelkie dolegliwości. Także w dzisiejszych czasach docenia się właściwości karwakrolu. Działa on bakteriobójczo, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo, antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie. Łagodzi objawy alergii i zmniejsza wrażliwość tkanek na alergeny, jak również zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz łagodzi dolegliwości związane z leczeniem onkologicznym. Może chronić wątrobę przed uszkodzeniami toksycznymi.

Karwakrol działa spazmolityczne, może łagodzić skurcze mięśni gładkich, co ma szczególne znaczenie w naturalnej terapii bolesnego miesiączkowania, zaparć czy niestrawności. Ponadto zmniejsza intensywność objawów depresji i przeciwdziała otyłości. W medycynie alternatywnej karwakrol wykorzystuje się w leczeniu następujących problemów zdrowotnych:

  • niegojące się rany;
  • ukąszenia owadów;
  • reumatyzm;
  • grzybica;
  • łuszczyca;
  • stany zapalne w jamie ustnej;
  • zapalenia w obrębie układu oddechowego.

Karwakrol dostępny jest głównie pod postacią olejku z oregano. Terapia olejkiem z oregano jest bezpieczna i niezwykle skuteczna, po wcześniejszym wykluczeniu przeciwwskazań zdrowotnych.

Karwakrol – zastosowanie

Karwakrol znalazł zastosowanie jako dodatek do żywności (pełni w niej funkcje konserwujące i poprawiające smak), składnik produktów kosmetycznych (celem poprawy intensywności i trwałości zapachów) oraz jako środek dezynfekujący w stomatologii. Uznawany jest za związek bezpieczny do spożycia. Przeciwdziała rozwojowi bakterii (zarówno psujących żywność, jak i patogennych). Wpływa tym samym pozytywnie na własności odżywcze i organoleptyczne produktów spożywczych.

Ponadto karwakrol wykorzystuje się jako środek grzybobójczy. Jest skutecznym repelentem w stosunku do komarów, zmniejsza także populacje tych owadów przez wpływ sterylizujący i obniżający zdolności wykluwania się larw. Stosowany jest w stomatologii w leczeniu wrażliwości zębów, stanów ropnych jamy ustnej i w zapaleniu miazgi.

Olejek z oregano – jak stosować?

Chcąc cieszyć się zaletami karwakrolu, wykorzystuje się olejek z oregano. Można stosować go zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Najlepiej jednak rozcieńczać go z innymi olejkami lub z wodą, ponieważ może podrażniać delikatne błony śluzowe jamy ustnej oraz skórę. Optymalne jest rozcieńczenie 2 kropel olejku w 3/4 szklanki wody, jeśli chcemy spożywać produkt. Przy stosowaniu zewnętrznym mieszamy olejek z oregano z oliwą lub olejem kokosowym. Jego stężenie nie powinno przekraczać 1%. Można też rozcieńczyć go z tonikiem lub płynem micelarnym. Stosujemy 1-2 razy dziennie przed umyciem skóry.

Karwakrol – przeciwwskazania

Produkty zawierające większe ilości karwakrolu są przeciwwskazane w następujących przypadkach:

  • cukrzyca;
  • ciąża i okres karmienia piersią;
  • alergia lub nadwrażliwość na karwakrol;
  • przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych;
  • zaawansowane choroby wątroby lub nerek;
  • bardzo młody wiek.

Ponadto nie należy go stosować w dużych ilościach, w postaci nierozcieńczonej lub w sposób przewlekły.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Hać-Szymańczuk E., Lipińska E., Chlebowska-Śmigiel A., Porównanie działania przeciwdrobnoustrojowego olejków eterycznych z szałwii i oregano, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 577/2014.
  2. Pałczyński C., Naturalny związek fenolowy – karwakrol: droga do odkrycia panaceum?, Alergia, 3/2015.
  3. Hać-Szymańczuk E., Lipińska E., Grzegrzółka O., Ocena aktywności przeciwbakteryjnego oregano, Bromatologia i chemia toksykologiczna, 3/2012.
  4. Król S., Skalicka-Woźniak K., Kandefer-Szerszeń M., Stepulak A., Aktywność biologiczna i farmakologiczna olejków eterycznych w leczeniu i profilaktyce chorób infekcyjnych, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 67/2013.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.