Kwas alfa liponowy

Kwas alfa liponowy jest organicznym związkiem chemicznym zaliczanym do grona kwasów karboksylowych. Działa silnie antyoksydacyjnie, a jego popularność w diecie człowieka wzrosła dopiero niedawno. Ze względu na powszechność naturalnego występowania, niedobory w diecie Polaków praktycznie nie występują.

Kwas alfa liponowy

Kwas alfa liponowy – charakterystyka

Kwasem alfa liponowym określa się nasycony kwas tłuszczowy o wzorze sumarycznym C8H14O2S2 i masie molowej 206,33 g/mol. Pod względem jego budowy chemicznej wskazać można osiem atomów węgla, które wraz z atomami siarki tworzą 1,2-ditiolanowy pierścień. W odpowiednich ilościach omawiany związek pełni niezwykle ważne funkcje w organizmie każdego człowieka. Co więcej, ostatnimi czasy coraz więcej mówi się o jego zastosowaniu we współczesnej, nowoczesnej farmakologii rozmaitych schorzeń. W nadmiarze jednak nie będzie wspierał zdrowia, dlatego nie od dziś podkreśla się znaczenie umiaru. Dieta powinna być zbilansowana i urozmaicona, nie powinna skupiać się wyłącznie na podaży jednego czy dwóch związków.

Kwas alfa liponowy – właściwości zdrowotne

Kwas alfa liponowy jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mitochondriów. Są to organelle występujące w komórkach odpowiedzialne przede wszystkim za produkcję energii do ważnych reakcji biochemicznych. Także dzięki tej energii przeciwdziałamy zmęczeniu, senności, ospałości i wypaleniu zawodowemu. Duże zainteresowanie omawianym kwasem wynika zwłaszcza z jego właściwości antyoksydacyjnych. Ma zdolność do eliminacji nadmiaru wolnych rodników tlenowych, które są potwierdzonym czynnikiem ryzyka wielu chorób cywilizacyjnych takich jak m.in.:

  • alergia;
  • schorzenia neurodegeneracyjne;
  • depresja;
  • problemy dermatologiczne o charakterze przewlekłym.

Ponadto wspiera działanie antyoksydacyjne innych związków, zwłaszcza witaminy C i witaminy E.

Ostatnio przeprowadzone badania udowodniły, że kwas alfa liponowy może ograniczać konsekwencje narażenia organizmu na toksyny i metale ciężkie, a także chronić przed rozwojem chorób nowotworowych. Jego suplementacja stosowana jest jako wsparcie leczenia powikłań cukrzycy (w tym takich jak zaćma cukrzycowa). Ponadto kwas alfa liponowy obniża zawartość lipidów we krwi i narządach wewnętrznych, wpływając korzystnie na parametry krwi (krzepliwość, ciśnienie, glikemia). Według najnowszych doniesień naukowych długotrwałe przyjmowanie tego kwasu alfa w dawce dziennej wynoszącej 800-1200 mg stwarza możliwość poprawy profilu lipidowego. Reguluje przemiany glukozy w różnych komórkach i modyfikuje ich odpowiedź na insulinę.

Kwas alfa liponowy – zastosowanie w medycynie

Kwas alfa liponowy jest suplementem diety o działaniu antyoksydacyjnym, ostatnio bardzo szeroko stosowanym w leczeniu polineuropatii na tle zmian w przebiegu cukrzycy. Jego zdolności oddziaływania na procesy biochemiczne i immunologiczne wywołały znaczne zainteresowanie w zastosowaniu go w alternatywnych terapiach wielu chorób – nie tylko cukrzycy, ale i choroby Alzheimera czy też stwardnienia rozsianego. Coraz częściej znajduje zastosowanie we wspomaganiu terapii zatruć, chorób wątroby oraz neuropatii.

W ramach ciekawostki warto zaznaczyć, że pierwsze badania kliniczne oceniające wpływ kwasu liponowego na przebieg stwardnienia rozsianego wykazały, iż może on mieć działania modelujące na wczesną odpowiedź immunologiczną. Potwierdza to analiza markerów odpowiedzi immunologicznej wyznaczających aktywność wielu chorób.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Mirowski A., Kwas alfa-liponowy jako składnik odżywczy o właściwościach prozdrowotnych, Życie Weterynaryjne, 96/2021.
  2. Palasik W., Zastosowanie kwasu alfa liponowego w leczeniu stwardnienia rozsianego, Świat Medycyny i Farmacji, 2011.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *