Alergia

Alergia to jedna z częściej diagnozowanych chorób cywilizacyjnych XXI wieku. Zmagają się z nią coraz młodsi pacjenci, choć także dorośli nie są na nią odporni. Uważa się, że w dużej mierze wynika ze współczesnego stylu życia, choć mimo licznych badań wciąż nie udało się stwierdzić, dlaczego u niektórych osób układ immunologiczny reaguje nadmiernie na związki i cząsteczki, które dla innych osób pozostają obojętne.

Alergia

Przyczyny alergii

Zgodnie z definicją, alergia to nadmierna, swoista odpowiedź immunologiczna na czynniki zewnętrzne, która prowadzi do wystąpienia objawów chorobowych. Innymi słowy, komórki układu immunologicznego człowieka nadmiernie reagują na związki, cząsteczki i substancje, które w innych okolicznościach byłyby dla organizmu obojętne. Nie wiadomo dlaczego tak się dzieje. Wyróżnia się jednak kilka czynników ryzyka, które mogą predysponować do występowania alergii:

  • uwarunkowania genetyczne;
  • zanieczyszczenie środowiska;
  • nieodpowiednia dieta;
  • silny lub bardzo częsty stres w życiu codziennym;
  • czynne bierne palenie papierosów;
  • wysokie stężenie alergenów w środowisku;
  • infekcje, zwłaszcza wirusowe.

Gdy dowolny alergen, np. roztocze, po raz pierwszy przedostanie się do organizmu kogoś, kto ma predyspozycje do alergii, w układzie immunologicznym powstaną przeciwciała IgE. Dodatkowo niewielka część tego alergenu już na zawsze pozostanie w ustroju, przyczepiając się do powierzchni eozynofilów i mastocytów. Na wypadek, gdyby w przyszłości ponownie doszło do kontaktu z alergenem. Komórki te wyróżniają się także zdolnością produkcji tzw. mediatorów zapalnych – substancji wywołujących objawy alergii i stanu zapalnego, wśród których najistotniejsza jest histamina. Teraz organizm jest już przygotowany do obrony przed ponownym kontaktem z alergenem. Jeśli do niego dojdzie, rozpoczyna się reakcja uczuleniowa, co daje charakterystyczne, znane wszystkim alergikom objawy.

Domowe sposoby na alergię

W przypadku alergii warto wypróbować kilku domowych metod zmniejszających wrażliwość organizmu na alergeny. Oczywiście w dalszym ciągu osoby mające uczulenie na laktozę powinny jej unikać, natomiast osoby mające alergię na kurz i roztocza powinny szczególnie dbać o czystość w domu. Przedstawione metody są pomocnicze – może się okazać, że za jakiś czas organizm przestanie tak nadmiernie reagować na alergeny, co należy uważnie śledzić.

Olej z czarnuszki

Regularnie dodawany do posiłków lub przyjmowany w formie suplementów diety olej z czarnuszki hamuje produkcję cytokin prozapalnych, w tym interleukiny 1 i interleukiny 6. Wykazuje m.in. prawdopodobną skuteczność w zmniejszaniu reakcji nadwrażliwości pokarmowej na białka jaja kurzego, charakteryzującej się występowaniem przewlekłych biegunek, ale nie tylko. Może wspomóc zmniejszanie uciążliwych objawów niemal każdego rodzaju alergii, ponieważ działa przeciwzapalnie, na zasadzie podobnej do leków przeciwhistaminowych. Olej z czarnuszki jest przy tym całkowicie naturalny i bezpieczny, również dla dzieci.

Adaptogeny

Alergicy powinni sięgnąć również po adaptogeny. Są to substancje ułatwiające przystosowanie się organizmu do niekorzystnych warunków środowiskowych. Wszystkie znane adaptogeny wzmacniają zdolność organizmu do dawania sobie rady ze stresem poprzez wspomaganie prawidłowych funkcji organizmu z biologicznego i fizjologicznego punktu widzenia. Mogą również zmniejszać objawy alergii poprzez przystosowywanie organizmu do kontaktu z alergenami. Adaptogeny wykazują działanie tonizujące. Przykładowymi adaptogenami są: różeniec górski, ashwagandha, cytryniec chiński czy traganek błoniasty. Można je pić w postaci naparów, jak również przyjmować w formie suplementów diety.

Dieta na alergię

Bardzo ważna jest również codzienna dieta. Powinna być bogata w składniki zmniejszające intensywność uciążliwych objawów, takie jak: potas, sód, magnez i wapń. Kluczowe jest, aby zawierała produkty o działaniu przeciwzapalnym, zwłaszcza warzywa i owoce, ale także tłuste ryby będące źródłem kwasów NNKT (wyjątkiem jest alergia pokarmowa na ryby). Jako że odporność całego organizmu pochodzi z jelit, warto do codziennego menu włączyć żywność probiotyczną. Są to m.in. zakwas, kiszonki, kefir i inne fermentowane produkty mleczne. Cebula i czosnek również działają przeciwzapalnie.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Dadas-Stasiak E., Kalicki B., Jung A. Najczęściej występujące przyczyny i rodzaje alergii u dzieci w świetle aktualnej epidemiologii, Pediatria i Medycyna Rodzinna, 6/2010.
  2. Kaza U., Knight A., Bahna S., Czynniki ryzyka alergii pokarmowej, Medycyna po Dyplomie, 3/2008.
  3. Jurczak R., Reguła J., Właściwości prozdrowotne czarnuszki siewnej i jej znaczenie w leczeniu dny moczanowej, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 3/2018.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0