Czarnuszka (Nigella sativa) jest gatunkiem rośliny z rodziny jaskrowatych. Dziko rośnie w basenie Morza Śródziemnego, ale w wielu krajach, również w Polsce, uprawia się ją w celach leczniczych i spożywczych.
Czarnuszka – charakterystyka rośliny
Czarnuszka rośnie do maksymalnej wysokości 40 cm, jest wzniesiona i rozgałęziona. Posiada duże kwiaty o średnicy około 3 cm, które wyrastają pojedynczo na szczycie pędów. Są zwykle białego lub jasno niebieskiego koloru o seledynowych szczytach.
Owoce rośliny składają się z całkowicie ze sobą zrośniętych 5-10 mieszków. Nasiona czarnuszki są czarne, kanciaste i poprzecznie zmarszczone. Posiadają silny, aromatyczny, lekko ostry zapach i korzenny smak.
Czarnuszka wymaga słonecznego stanowiska i żyznej, stale wilgotnej gleby. Uprawia się ją z nasion, które wzrastają po 14 dniach. Młode siewki wzrastają jednak bardzo powoli, dlatego wymagane jest regularne plewienie grządek.
Czarnuszka – skład
Czarnuszka stosowana jest w celach leczniczych, kosmetycznych lub kulinarnych. Jej nasiona bogate są w:
- białka – w składzie zawierają aż 8 z 9 niezbędnych aminokwasów, tj. fenyloalaninę, izoleucynę, leucynę, lizynę, metioninę, treoninę, tryptofan i walinę;
- witaminy – głównie witamina A, witamina E, witamina B1, witamina B6. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach stanowią co najmniej 0,2% oleju tłustego;
- wodę;
- węglowodany;
- związki mineralne, sole – wapnia, magnezu, żelaza, sodu, potasu, fosforu, manganu, selenu, miedzi i cynku;
- tłuszcze – może zawierać do 2,5% olejku eterycznego i do 50% nienasyconych kwasów tłuszczowych (głównie kwas linolowy, kwas oleinowy, kwas eikozadienowy);
- fosfolipidy i fitosterole.
Czarnuszka – właściwości
Większość udowodnionych efektów farmakologicznych czarnuszki przypisuje się chinonowym związkom obecnym w nasionach. Największą część z nich stanowi tymochinon. W skrócie, czarnuszka wykazuje działanie:
- przeciwzapalne;
- przeciwutleniające;
- antynowotworowe;
- przeciwgrzybicze;
- przeciwbakteryjne;
- przeciwwrzodowe;
- przeciwdrgawkowe.
Działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne
Czarnuszka działanie antyoksydacyjne zawdzięcza obecności ekstraktu, oleju tłustego, olejków eterycznych i zawartych składników. Olej tłusty wywiera silniejsze działanie przeciwutleniające od tymochinonu. Z tymi efektami ściśle związane jest działanie przeciwbólowe.
Aby udowodnić przeciwzapalne działanie czarnuszki naukowcy podali szczurom jej składniki (głównie tymochinon). Po kilku dniach zauważono istotny spadek poziomu cytokin Th2 i eozynofilów w płucach oraz zmniejszenie reakcji zapalnej dróg oddechowych. Olej tłusty z kolei powoduje hamowanie produkcji mediatorów zapalnych.
Działanie przeciwcukrzycowe
Czarnuszka wykazuje działanie przeciwcukrzycowe, ponieważ obniża stres oksydacyjny i utrzymuje integralność komórek trzustkowych. Korzystnie wpływa na regenerację i proliferację komórek beta trzustki, a także na usprawnianie obwodowego metabolizmu glukozy i zwiększanie sekrecji insuliny (o około 44%-70%).
Przeprowadzono badania na szczurach, u których wywołano cukrzycę, a następnie podawano wodny wyciąg z czarnuszki. Spowodował on redukcję poziomu glukozy we krwi i stymulację wydzielania insuliny.
Działa przeciwwrzodowe
Do przyczyn powstawania wrzodów zalicza się między innymi obniżenie aktywności enzymów antyutleniających. Przeciwwrzodowe działanie oleju z czarnuszki poprawia aktywność antyoksydacyjną i powoduje wzrost zawartości mucyny w błonie śluzowej żołądka.
Zarówno nasiona jak i olej z nasion czarnuszki wykazują silne działanie ochronne na błonę śluzową żołądka ze stopniem protekcji 53,5%. W efekcie zmniejsza się obszar objęty nadżerkami.
Działanie na układ sercowo-naczyniowy
Badania wykazały, że olej z czarnuszki zmniejsza zbyt wysokie ciśnienie tętnicze krwi, ponieważ posiada hamujące działanie na częstość akcji serca oraz jego kurczliwość.
Olej przyczynia się do wzrostu obniżonego poziomu erytrocytów i leukocytów, zwiększa objętość krwinek w hematokrycie i odsetek neutrofilów. Dodatkowo czarnuszka zmniejsza ryzyko miażdżycy tętnic wieńcowych oraz obwodowej choroby naczyniowej.
Zobacz także: Właściwości oleju z czarnuszki.
Maseczka z czarnuszki, miodu i płatków owsianych
Olej z czarnuszki można wykorzystać na różne sposoby. Może on być bardzo dobrym dodatkiem do różnego rodzaju maseczek. Połączenie wielu składników odżywczych, fitosteroli, kwasów omega oraz witamin pozytywnie wpłynie na koloryt, nawilżenie, a także zmiany skórne. Na poniższym filmie pokazujemy jak w prosty sposób wykonać maseczkę z wykorzystaniem oleju z czarnuszki:
Polecane produkty:
Olej z czarnuszki
Czarnuszka to wszechstronny, naturalny produkt o potwierdzonym, niezwykle szerokim działaniu. Wykazuje właściwości m.in. antyseptyczne, antywirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwalergiczne ... Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Pałczyński C., Kupryś-Lipińska I., Kuna P., Czarnuszka siewna (Nigella sativa) czyli panna w zieleni: działanie przeciwzapalne, Alergia 3/2016.
- Mańkowska D., Bylka W., Nigella sativa L. – związki czynne, aktywność biologiczna, Poznań, 1/2009.
4 Responses
Koniecznie muszę wypróbować olej z czarnuszki i sprawdzić efekty. Wiele roslin jeszcze nie doceniłam
Nie przypuszczałam, że ma aż tyle dobroczynnych właściwości! Chętnie wypróbuję taką maseczkę.
Nie miałam pojęcia, że czarnuszka ma aż tyle różnych zastosowań! Chyba muszę się lepiej przyjrzeć olejowi i rozważyć zakup
O czarnuszce czytałam już jakiś czas temu 🙂 muszę w końcu zacząć stosować.