Spirulina to prosta, jednokomórkowa alga, która rozwija się w ciepłym i zasadowym środowisku wodnym. Nazwa pochodzi od popularnego słowa “spirala”, ponieważ właśnie taki kształt ma alga pod mikroskopem.

Jaki skład ma spirulina?

Czysta spirulina zawiera znaczną ilość wysokowartościowego białka (zawiera aminokwasy egzogenne, czyli takie, które człowiek musi dostarczyć do organizmu wraz z pożywieniem).

Zawiera także znaczną ilość beta-karotenu, który jest prekursorem witaminy A, witaminy: E i z grupy B, chlorofil i żelazo. Posiada związki funkcjonalne, takie jak związki fenolowe, fikocyjaniny, polisacharydy.

Wpływ spiruliny na zdrowie

Dzięki bogatemu składowi jest niezwykle użyteczna dla organizmu zarówno w celach profilaktycznych jak i do aktywnego wspomagania walki ze schorzeniami.

Spirulina a układ krwionośny

Na podstawie przeprowadzonych badań można stwierdzić, że spirulina wywiera działanie przeciwnadciśnieniowe. W oparciu o wyniki będzie można w przyszłości rozszerzyć zakres zastosowań peptydów pochodzących ze spiruliny. Mogłyby zostać opracowane w niefarmakologicznym podejściu do schorzeń związanych z nieprawidłową regulacją naczyń krwionośnych. Dodatkowo wpływa korzystnie na profil lipidowy w surowicy i glukozę.

Spirulina a otyłość i cukrzyca

Spirulina zmniejsza poziom trójglicerydów, cholesterolu całkowitego (oraz frakcji LDL), transminazy alaninowej, natomiast zwiększa poziom cholesterolu o dużej gęstości lipoprotein (HDL) w surowicy oraz w wątrobie. Między innymi dlatego jej suplementacja może przyczyniać się do łagodzenia zaburzeń metabolicznych lipidów. Może być także stosowana jako terapia adiuwantowa i do żywności funkcjonalnej osób chorych na cukrzycę oraz otyłość.


Spirulina bioalgi


Spirulina a nowotwory

Działanie przeciwnowotworowe spiruliny udowodniono przeprowadzając badania z wykorzystaniem ekstraktu wodnego z algi. Badanie oceniało między innymi żywotność, proliferację i morfologię komórek, regulację cyklu komórkowego, indukcję apoptozy w komórkach raka płuc oraz ekspresję białek związanych z cyklem komórkowym.

Udowodniono, że spirulina znacząco zmniejsza żywotność i proliferację komórek rakowych co potwierdza jej działanie przeciwnowotworowe.

Spirulina a ochrona przed promieniowaniem słonecznym

Do niedawna wpływ spiruliny na ochronę skóry przed promieniowaniem UV był wątpliwy ze względu na brak dowodów przemawiających na korzyść algi. Przeprowadzono jednak badania fikocyjaniny – jednego z aktywnych składników pigmentu spiruliny o silnym działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym. Wykazano, że hamuje on indukowaną UVB apoptotyczną śmierć komórek skóry człowieka.

Pozostałe działania spiruliny

Do pozostałych, korzystnych właściwości spiruliny można zaliczyć:

  • wspomaganie usuwania metali ciężkich z organizmu
  • redukcję ciśnienia skurczowego
  • zwiększanie zdolności regeneracji powysiłkowej
  • działanie przeciwwirusowe
  • normalizację aktywności wątroby oraz jej regeneracja
  • zmniejszanie reakcji wymiotnych i mdłości

Zobacz więcej: Zalety Spiruliny

Wpływ spiruliny na urodę

Spirulina wpływa skutecznie na kontrolę masy ciała oraz prawidłowy przebieg odchudzania. Dieta wzbogacona w algi powoduje zmniejszenie uczucia głodu, co z kolei może skutkować zmniejszeniem zapotrzebowania na insulinę.

Spirulina wspomaga redukcję cellulitu – skóra staje się jędrniejsza, pełna blasku i świeża. Zmniejsza także zaczerwienienia skóry, wspomaga gojenie ran i leczenie blizn potrądzikowych. Uważa się, że wpływa na gojenie wyprysków pojawiających się na ciele. Właśnie dlatego często jej suplementację zaleca się osobom cierpiącym na trądzik. Korzystny wpływ na skórę jest związany z obecnością SPCP (białko spiruliny), który może wpływać na żywotność fibroblastów ludzkiej skóry.

Sproszkowana alga dodana do maski lub odżywki wpływa na stan skóry i włosów, wygładza je oraz nawilża. Przy regularnym stosowaniu efekty widać nawet na najbardziej zniszczonych włosach.

Poniższy film obrazuje, w jaki sposób nakładać maseczkę ze Spiruliny:

Bibliografia:

  1. Carrizzo A., Sommella E., Ambrosio M., Sala M., Madonna M., (i inni), Nowy potężny peptyd dekameryczny Spirulina platensis obniża poziomy ciśnienia krwi poprzez mechanizm zależny pd PI3K/AKT/eNOS, Hypertensionaha, 73/2019.
  2. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Wybrane problemy kliniczne, 2013.
  3. Hua P., Yu Z., Xiong Y., Liu B., Zhao L., Skuteczność regulacyjna proteiny Spirulina platensis na metabolizm lipidów i mikroflory jelitowej u szczurów o wysokiej zawartości tłuszczu, Grudzień 2018.
  4. Finamore A., Palmery M., Bensehaila S., Peluso I., Antyoksydacyjne, immunomodulacyjne i modulujące mikrobiologicznie działania zrównoważonej i przyjaznej dla środowiska spiruliny, Oxid Med Cell Longev, 5/2017.
  5. Czerwonka A., Kaławaj K., Sławińska-Brych A., Bartnik M., Zdzisińska B., Rzeski W., Działanie przeciwnowotworowe ekstraktu wodnego produktu Spirulina na linię komórkową ludzkiego raka płuc A549, Biomed Pharmacother, 10/2018.
  6. Ki Mo K., Joo Young L., A-Rang I., Sungwook C., Fikocyjanina chroni przed apoptozą wywołaną przez UVB (…), luty 2018.
Spirulinę 100% naturalną i bez żadnych wypełniaczy można kupić w Sklepie Spirulina.pl