Głodówka to inaczej okresowe, świadome powstrzymywanie się od spożywania pokarmów (czasem też płynów) celem osiągnięcia określonych efektów zdrowotnych, duchowych lub protestacyjnych. W dzisiejszych czasach często takie praktyki podejmuje się właśnie dążąc do schudnięcia, poprawy samopoczucia i podniesienia poziomu energii, a także oczyszczenia organizmu z toksyn. Głodówki prowadzone nieprawidłowo bądź bez wcześniejszego wykluczenia problemów zdrowotnych mogą mieć wiele skutków ubocznych. Niekiedy stanowią wręcz zagrożenie zdrowia.
Na czym polega głodówka?
Wyróżnia się 3 rodzaje głodówek:
- Głodówka medyczna/dietetyczna – stanowi sposób na oczyszczenie organizmu z toksyn poprzez czasowe ograniczenie jedzenia. Może wspierać regenerację, poprawę metabolizmu i odporności. Niekiedy ma nawet konkretne wskazania medyczne.
- Głodówka protestacyjna – forma strajku, w której osoba celowo nie spożywa posiłków, aby zwrócić uwagę na ważny problem społeczny lub polityczny;
- Głodówka egzystencjalna – stan wynikający z braku dostępu do żywności, np. w wyniku ubóstwa lub katastrof.
Głodówka polega więc na ograniczeniu lub zaprzestaniu jedzenia w różnych celach.
Co się wtedy dzieje w organizmie człowieka? Ustrój przestaje otrzymywać energię z zewnątrz, więc zaczyna korzystać z zapasów, głównie tłuszczu. Dochodzi do oczyszczania organizmu z toksyn i złogów jelitowych. W dalszej kolejności uruchamiane są mechanizmy autofagii, czyli „sprzątania” uszkodzonych komórek. Może nastąpić spadek masy ciała, poprawa trawienia i zwiększenie energii.
Krótkoterminowo takie kontrolowane głodówki mogą więc przynieść wiele korzyści zdrowotnych:
- poprawiają samopoczucie, dostarczają energię, zwiększają libido;
- oczyszczają organizm z toksyn, co z kolei przekłada się nie tylko na wspomniany poziom energii, ale i na poprawę trawienia czy kondycji skóry, także w przebiegu chorób przewlekłych;
- zmniejszają zaparcia i biegunki, mogą wspierać kondycję mikroflory jelitowej;
- obniżają ciśnienie tętnicze krwi i wyrównują poziom glikemii (uwaga – głodówki nie sprawdzą się jednak u diabetyków, a więc pacjentów z cukrzycą);
- przyspieszają regenerację organizmu, w tym tą potreningową;
- pomagają zrzucić zbędne kilogramy;
- poprawiają wrażliwość na insulinę.
Głodówki mogą mieć wiele zastosowań. Ważne, aby prowadzić je zgodnie z metodyką, trzymając się ściśle wszystkich niezbędnych zaleceń.
Czy głodówka jest bezpieczna?
Po wykluczeniu przeciwwskazań zdrowotnych głodówki są bezpieczną metodą wspierania zdrowia. O ile oczywiście trwają krótko i są prowadzone w kontrolowanych warunkach. Jeśli jednak tak się nie dzieje, mogą doprowadzić do niedoborów pokarmowych i licznych konsekwencji zdrowotnych związanych z brakiem poszczególnych składników odżywczych. Konsekwencjami mogą być też:
- zaparcia;
- wzdęcia;
- bóle brzucha;
- zawroty głowy;
- suchość skóry;
- wysypki;
- nadmierne wypadanie włosów;
- utrata masy mięśniowej;
- uczucie ciągłego osłabienia;
- chroniczne zmęczenie.
Złe samopoczucie i wahania nastroju to również dość częsty objaw zbyt długich, nieprawidłowo prowadzonych głodówek.
Bezpieczna głodówka – jak ją prowadzić?
Bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie ciała do zaplanowanej głodówki. Liczy się m.in. stopniowe ograniczanie kalorii (kilka dni przed głodówką warto zmniejszyć ilość spożywanych kalorii, eliminując ciężkostrawne produkty), wysokie nawodnienie organizmu (wypijanie dużej ilości wody, najlepiej z dodatkiem elektrolitów), a także unikanie kofeiny i alkoholu – mogą obciążać organizm i utrudniać adaptację. Błędem jest przede wszystkim nagłe odstawienie jedzenia, podczas gdy przez wszystkie wcześniejsze dni człowiek jadł na poziomie 1800-2500 kcal.
Sama głodówka nie może być długa. W przypadku osób początkujących rekomenduje się 24–36 godzin, nie częściej niż raz w tygodniu. W tym czasie przyjmować można jedynie płyny (woda, niekiedy soki owocowo-warzywne, lecz nie te sklepowe z dodatkiem dużej ilości cukru). Unika się kawy i alkoholu. Bardziej wrażliwe osoby mogą sięgać po buliony.
Zobacz również: Smoothie ze Spiruliną.
Podczas głodówki zwraca się uwagę nie tylko na samo żywienie, ale i na odpoczynek. Unika się intensywnego wysiłku fizycznego, dając organizmowi czas na regenerację. Bardzo ważne, aby wykluczyć ewentualne przeciwwskazania zdrowotne. Należą do nich: ciąża, okres karmienia piersią, przewlekłe choroby (np. cukrzyca, niedoczynność tarczycy), zaburzenia odżywiania.
Polecane produkty:
![]() |
Chlorella i młody jęczmień - oczyszczanie i odchudzanie
Chlorella i młody jęczmień w proszku to w 100% naturalny produkt. Wytworzony z naturalnych alg Chlorella vulgaris w połączeniu z trawą młodego jęczmienia (Hordeum vulgare) w postaci sproszkowanego soku. Wspomaga oczyszczanie organizmu i odchudzanie ... Zobacz więcej... |
![]() |
Chlorella – tabletki na oczyszczenie organizmu
Chlorella w tabletkach to naturalna alga z rozerwaną ścianą komórkową (chroniona patentem) w postaci suplementu diety. Została wytworzona wyłącznie z suszonych, jednokomórkowych mikroskopijnych alg. Chlorella pomaga wyeliminować metale ciężkie z organizmu Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Kasacka I., Jóźwik M., Pościć albo nie pościć?, Medyk Białostocki, 73/2009.
- Fung J., Moore J., Głodówka krok po kroku, Wydawnictwo Galaktyka, Łódź 2018.
- Cybulska C., Marcinkowska E., Grzymisławski M., Głodowanie z wyboru – konsekwencje zdrowotne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 1/2018.