Diabetyk

Diabetyk to inaczej osoba chorująca na cukrzycę typu 1 lub cukrzycę typu 2, a więc choroby zaliczane do najczęściej występujących zaburzeń metabolicznych. Szacuje się, że cukrzyca dotyczy aż 3,5 mln osób w Polsce, z czego ponad 1 mln pozostaje wciąż niezdiagnozowanych. Słowo „diabetyk” jest często stosowane alternatywnie do słowa „cukrzyk”.

Diabetyk

Diabetyk – kto to?

Diabetyk (cukrzyk) to osoba zmagająca się z cukrzycą. Wyróżniamy 2 typy tej choroby:

  • cukrzyca typu 1 – około 10% wszystkich przypadków, trudniejsza do leczenia, może dotyczyć dzieci. W jej przebiegu komórki odpornościowe atakują własne tkanki, niszcząc elementy trzustki odpowiedzialne za produkcję insuliny. Konsekwencją jest brak insuliny w organizmie, a więc stały wzrost poziomu glukozy. Jest to choroba autoimmunologiczna;
  • cukrzyca typu 2 – około 90% wszystkich przypadków, dotyczy głównie osób po 30. roku życia. Na jej wystąpienie ogromny wpływ ma styl życia, w tym masa ciała, dieta, aktywność fizyczna czy nawyki. Podwyższony poziom glukozy nie jest konsekwencją braku insuliny, lecz jej upośledzonym wydzielaniem lub działaniem (tkanki mogą nie wykazywać na nią wrażliwości).

Diabetyk a diabetolog

Choć pojęcia brzmią bardzo podobnie i niekiedy są wykorzystywane zamiennie, jest to dużym błędem. Diabetyk to osoba chorująca na cukrzycę, natomiast diabetologiem nazywamy lekarza specjalistę, zajmującego się diagnostyką, profilaktyką i leczeniem cukrzycy. Taki lekarz ma uprawnienia do wykonywania szeregu badań, jak również kierowania diabetyka na zabiegi chirurgiczne, jeśli w przebiegu choroby pojawiła się taka konieczność.

Zobacz również: Jak obniżyć cukier?

Jak wygląda życie diabetyka?

Diabetyk powinien prowadzić regularny tryb życia, dostosowany do potrzeb organizmu i specyfiki choroby. Styl życia zależy natomiast od rodzaju cukrzycy.

Cukrzyca typu 1

Przy cukrzycy typu 1 podstawą jest prowadzenie insulinoterapii. Insulinę podaje się w postaci zastrzyków podskórnych nawet kilka razy dziennie, ewentualnie w ciągłym wlewie podskórnym z osobistej pompy insulinowej. Choć na przestrzeni lat podejmowano wiele prób stworzenia insuliny w tabletkach, aby leczenie było mniej inwazyjne i bardziej komfortowe dla pacjenta, nie udało się osiągnąć celu. Insulina jest białkiem, w związku z czym po przedostaniu się do żołądka, zostaje strawiona przez kwasy żołądkowe.

Uzupełnieniem insulinoterapii jest regularne monitorowanie poziomu glukozy za pomocą glukometru. Diabetyk wykonuje tę czynność nawet kilkanaście razy w ciągu doby, aby móc odpowiednio wcześnie zareagować. W utrzymaniu właściwego poziomu glukozy pomaga także dieta.

Cukrzyca typu 2

Leczenie cukrzycy typu 2 musi odbywać się na wielu płaszczyznach, począwszy od edukacji pacjenta. Musi on znać dokładne przyczyny, czynniki ryzyka, objawy i konsekwencje cukrzycy, aby w leczeniu wykazać się motywacją. Terapia cukrzycy typu 2 obejmuje przede wszystkim:

  • farmakoterapię – najczęściej diabetycy przyjmują metforminę, która obniża insulinooporność (podnosi wrażliwość tkanek na insulinę). Niekiedy podaje im się kombinację innych leków;
  • dietoterapię – należy spożywać głównie produkty z niskim indeksem glikemicznym, a także sporą ilość błonnika pokarmowego, chude mięso i ryby, oleje roślinne w formie suplementów diety, wyroby mleczarskie;
  • suplementację – świetnie sprawdzają się suplementy zawierające w składzie: kurkumę, cynamon, kwas liponowy, morwę białą czy aronię. W ostatnim czasie diabetykom poleca się również Spirulinę, która poprawia profil lipidowy i gospodarkę węglowodanową ustroju, a także jest świetnym źródłem białka;
  • aktywność fizyczną – zaleca się zwłaszcza aktywność fizyczną aerobową, na świeżym powietrzu. Jej rodzaj i intensywność należy dobrać do wieku i możliwości pacjenta;
  • regulację masy ciała – nadwaga i otyłość to główne czynniki ryzyka cukrzycy typu 2, nasilają również objawy choroby i pogarszają rokowania diabetyka. Zaleca się dążenie do zrzucenia zbędnych kilogramów i utrzymywanie prawidłowej masy ciała.

Podsumowując, jeśli poziom glukozy w organizmie będzie kontrolowany i utrzymywany na stałym poziomie, a diabetyk sumiennie podejdzie do zmiany nawyków (zwłaszcza żywieniowych), może prowadzić normalne życie.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Obrzut M., Słoma-Krześlak M., Żywienie, leczenie i suplementacja w insulinooporności, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2023.
  2. Moczulski D., Czupryniak L., Wielka interna – diabetologia, Wydawnictwo Medical Tribune Polska, Warszawa 2023.
  3. Szczeklik A., Choroby wewnętrzne, Wydawnictwo Medycyna Rodzinna, Warszawa 2008.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *