Jak obniżyć cukier?

Jak obniżyć cukier domowymi sposobami? Zbyt wysoki poziom cukru to poważny problem zdrowotny dotyczący coraz większego odsetka populacji. Za pomocą zdrowego stylu życia oraz odpowiednio dobranej, zdrowej diety mamy realny wpływ na poziom glukozy w organizmie, dzięki czemu czujemy się lepiej i mamy więcej energii. O czym warto pamiętać?

Jak obniżyć cukier?

Jak obniżyć cukier?

Wysoki cukier nazywa się profesjonalnie hiperglikemią. Stan ten objawia się przede wszystkim wielomoczem, polidypsją (wzmożonym pragnieniem), sennością, uczuciem zmęczenia oraz spadkiem masy ciała. Istnieje jednak kilka domowych sposobów, którymi można zbijać zbyt wysoki cukier w organizmie. Nie zapominajmy, że kluczem do zachowania zdrowia jest odpowiednia dieta.

Dieta i suplementacja

Aby utrzymać niski poziom cukru w organizmie należy stosować dietę o niskim indeksie glikemicznym:

  • jajka;
  • ryby i owoce morza;
  • niektóre warzywa – bakłażany, pomidory, buraki, cebula, cukinia, cykoria, czosnek, groch gotowany, fasola biała, kalafior, kapusta biała, pekińska i włoska, marchew;
  • niektóre owoce – agrest, awokado, brzoskwinie, czereśnie, jabłka, mandarynki, maliny, czarna porzeczka, wiśnie;
  • kasza gryczana, kasza jęczmienna pęczak, pieczywo chrupkie;
  • orzechy;
  • jogurt beztłuszczowy, ser kozi, mleko beztłuszczowe, śmietana;
  • mięso i wędliny;
  • oleje roślinne;
  • gorzka czekolada.

Wszelkie produkty pełnoziarniste powinny zastąpić jasne pieczywo i biały ryż. Warzywa natomiast nie powinny być bogate w skrobię. Posiłki należy jeść regularnie w mniejszych porcjach, jednak w równych odstępach czasu każdego dnia. Dzięki temu poziom glukozy będzie utrzymywał się na stałym poziomie. Bezwzględnie przeciwwskazane są słodycze, natomiast ważnym aspektem codziennej diety jest nawodnienie, przynajmniej 1,5 l płynów (najlepiej wody) dziennie.

Do rekomendowanych suplementów diety zaliczamy witaminy z grupy B, witaminę E, witaminę C, magnez oraz kwasy tłuszczowe Omega-3. W dzisiejszych czasach niemal każdy Polak zmaga się z niedoborem witaminy D, jako że nie istnieją źródła pokarmowe, które w pełni pokryją zapotrzebowanie organizmu na nią. Witamina D przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu glukozy oraz jest niezbędna przy produkcji insuliny. Dlatego także jej suplementację należy rozważyć.

Ziołolecznictwo

Do ziół obniżających cukier zaliczamy przede wszystkim mniszka lekarskiego oraz pokrzywę zwyczajną. Podobne działanie wykazuje morwa biała, kozieradka oraz rutwica lekarska. Można je przyjmować w formie suplementów diety, jednak lepiej sprawdzają się napary. Najlepiej kupić w sklepie zielarskim suszony surowiec roślinny i parzyć go samodzielnie w domu.

Zobacz również: Ziołolecznictwo.

Aktywność fizyczna

Regularna aktywność fizyczna, najlepiej codzienna, umożliwia prawidłowe gospodarowanie energią pochodzącą z żywności. Już 30-minutowe spacery codziennie mogą okazać się wystarczające. Jeśli brakuje nam motywacji, warto rozważyć kupno lub adopcję psa, aby wspólnie wychodzić z domu. Jeśli pozwala na to kondycja, stan serca oraz ogólne zdrowie, warto dodatkowo zwiększyć tempo. Wówczas poleca się interwały, czyli bardziej intensywne ćwiczenia przeplatane spokojnymi akcentami. Najprostszym przykładem jest spacer, podczas którego w pewnym momencie zaczynamy biegać, aby po 1-2 minutach znowu wrócić do spokojnego spaceru.

Jak obniżyć cukier? Pozostałe sposoby

Można także wypróbować inne sposoby, takie jak:

  • picie zielonej herbaty;
  • picie wody z cytryną przed śniadaniem, tuż po przebudzeniu się;
  • spożywanie orzechów i migdałów jako przekąska w ciągu dnia;
  • stabilizacja wszelkich innych chorób przewlekłych i unikanie zbędnej farmakoterapii;
  • dodawanie octu jabłkowego do potraw, ponieważ obniża od poziom cukru we krwi.

Każda osoba zmagająca się z hiperglikemią powinna kontrolnie badać poziom cukru we krwi. Wskazane są wizyty u lekarza diabetologa. Jeśli mamy problem z ułożeniem zbilansowanej, smacznej diety o niskim indeksie glikemicznym, najlepiej skorzystać z pomocy doświadczonego dietetyka klinicznego.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Moczulski D., Czupryniak L., Wielka interna – diabetologia, Wydawnictwo Medical Tribune Polska, Warszawa 2023.
  2. Czupryniak L., Strojek K., Diabetologia 2020, Wydawnictwo Via Medica, Gdańsk 2020.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.