Biegunka stanowi najczęściej konsekwencję zakażeń wirusowych, bakteryjnych i pasożytniczych, które powodują zaburzenia procesów wchłaniania, wydzielania lub uszkodzenie komórek błony śluzowej przewodu pokarmowego. Medycznie, mianem biegunki określamy zbyt częste oddawanie stolca (powyżej 3 razy dobę), o luźnej, wodnistej konsystencji (zawartość wody przekracza 75% masy stolca). Pod względem czasu jej trwania wyróżniamy natomiast biegunkę ostrą (do 14 dni) i przewlekłą (powyżej 4 tygodni).
Biegunka – przyczyny
Biegunka ostra najczęściej jest konsekwencją infekcji wywołanych wirusem, bakterią lub pasożytem, a także zatruć pokarmowych i alergii pokarmowych. Z kolei ta o charakterze przewlekłym zwykle wynika ze schorzeń przewlekłych, takich jak zespół jelita drażliwego, choroba Leśniowskiego-Crohna, celiakia, wrzodziejące zapalenie jelita grubego czy zaburzenia wchłaniania. W zależności od charakteru biegunki można wstępnie ustalić przyczynę.
Biegunka wodnista, sekrecyjna:
- stosowanie leków przeczyszczających;
- nadużywanie alkoholu;
- zespół rozrostu bakteryjnego;
- nowotwory układu pokarmowego.
Biegunka wodnista, osmotyczna:
- stosowanie niektórych leków, zwłaszcza siarczanu magnezu, neomycyny, metyldopy;
- spożycie niektórych pokarmów, zwłaszcza tych zawierających sorbitol lub mannitol;
- niedobór laktazy.
Biegunka zapalna:
- nieswoiste zapalenia jelit;
- mikroskopowe zapalenie jelita grubego;
- alergia pokarmowa;
- nowotwory jelit.
Biegunka tłuszczowa:
- przewlekłe zapalenie trzustki;
- zespół rozrostu bakteryjnego;
- mukowiscydoza;
- cholestatyczna choroba wątroby.
Biegunki dotyczą w równym stopniu osób dorosłych, co dzieci. Podsumowując można powiedzieć, że omawiana dolegliwość powstaje w wyniku upośledzenia wchłaniania w jelicie cienkim lub jelicie grubym, a także w wyniku zwiększenia wydzielania elektrolitów i wody w jelicie cienkim lub jelicie grubym. W biegunce zapalnej dochodzi zarówno do upośledzenia wchłaniania ze względu na uszkodzenie nabłonka i zmniejszenie powierzchni absorpcyjnej, jak i do nasilenia wydzielania przez mediatory zapalne.
Zobacz również: Niestrawność.
Biegunka – objawy
W przebiegu biegunki sekrecyjnej stolce są bardzo obfite (nawet do kilku litrów na dobę), wodniste, zawierają sód w stężeniu powyżej 70 mmol/l. Zazwyczaj ich wystąpienie nie powoduje bólu brzucha. Co istotne, unikanie spożywania posiłków wcale nie zmniejsza częstotliwości wypróżnień.
Nieco inaczej prezentuje się biegunka osmotyczna, w przebiegu której stolce wyróżniają się wysokim stężeniem sodu (powyżej 70 mmol/l). Są przy tym pieniste i tryskające, o pH poniżej 5,5. Biegunka osmotyczna ustaje na czczo.
Biegunka tłuszczowa objawia się tłustymi, połyskliwymi stolcami, trudnymi to spłukania wodą w muszli. Mają przy tym gnilny zapach, długo utrzymujący się w powietrzu.
Z kolei biegunka zapalna może objawiać się domieszką krwi w kale, obecnością dużej liczby leukocytów lub dodatnim wynikiem badania na obecność laktoferyny w stolcu. Często towarzyszą temu objawy ogólnoustrojowe, takie jak gorączka czy hipoalbuminemia (obniżone stężenie głównych białek osocza – albumin we krwi).
Biegunka – leczenie
W leczeniu biegunki najważniejsze jest utrzymanie dobrego stanu nawodnienia pacjenta. Należy pić przynajmniej 2-2,5 l wody dziennie, bogatej w sole mineralne, które uzupełnią niedobory elektrolitowe. Wskazaniami do nawodnienia dożylnego są natomiast: znaczne odwodnienie, niedrożność porażenna oraz uporczywe wymioty (przynajmniej 4 epizody w ciągu godziny). Leki zwalniające motorykę jelit powinny być stosowane w łagodnych i umiarkowanych przypadkach biegunki niewykazującej cech inwazyjności. Lekiem z wyboru u pacjentów dorosłych jest najczęściej loperamid w dawce 4 mg jednorazowo, a później 2 mg po każdym wodnistym stolcu. Przy infekcjach bakteryjnych stosuje się antybiotyki. W innych przypadkach biegunki oraz jako działania uzupełniające powyższego leczenia, stosuje się domowe, sprawdzone sposoby.
U dzieci z biegunką przetrwałą WHO zaleca dwutygodniową suplementację magnezu, kwasu foliowego, witaminy A i miedzi.
Domowe sposoby na biegunkę
Sprawdzone, bezpieczne i domowe sposoby na biegunkę obejmują:
- dietę lekkostrawną – unikanie dań tłustych, słodkich i ostrych, alkoholu oraz mleka. Natomiast warto spożywać kasze, kleiki oraz pieczone lub gotowane warzywa;
- spożycie kakao (prawdziwego, bez dodatku cukru) lub gorzkiej czekolady;
- ziołolecznictwo – zwłaszcza napary z piołunu, kopru włoskiego, mięty, kolendry;
- probiotykoterapia (w tym sięganie po żywność taką jak naturalne probiotyki);
- unikanie stresu i innych czynników, które mogą wywoływać napad biegunki.
Jeśli biegunka utrzymuje się dłuższy czas, mimo leczenia domowego, należy udać się do lekarza.
Polecane produkty:
Spirulina i chlorella
Spirulina i chlorella wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, w tym również z metali ciężkich. Ponadto wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładzanie organizmu, pomaga w likwidacji zaparć, przyspiesza metabolizm i regenerację uszkodzonych tkanek Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Wasielica-Berger J., Ostra biegunka, Gastroenterologia kliniczna, 1/2018.
- Mach T., Szczeklik K., Algorytm postępowania w ostrej biegunce infekcyjnej, Zakażenia XXI wieku, 1/2018.
- Szczeklik A., Choroby wewnętrzne, tom I, Wydawnictwo Medycyna Praktyczna, Kraków 2006.
- Czerwionka-Szaflarska M., Adamska I., Ostra biegunka u dzieci – najnowsze wytyczne, Forum Medycyny Rodzinnej, 6/2009.
- Czerwionka-Szaflarska M., Romańczuk B., Probiotyki w profilaktyce i leczeniu wybranych schorzeń przewodu pokarmowego u dzieci, Forum Medycyny Rodzinnej, 2/2010.