Niestrawność

Niestrawność (tzw. dyspepsja) to zespół objawów związanych z nieprawidłową czynnością układu pokarmowego. Dolegliwości pojawiają się po spożyciu pokarmu, zwłaszcza ostrego lub ciężkostrawnego i znacznie uprzykrzają codzienne życie. Istnieje wiele sprawdzonych, bezpiecznych i domowych metod radzenia sobie z niestrawnością. Jeśli jednak ma ona charakter przewlekły lub towarzyszą jej niepokojące objawy (wymioty, stany podgorączkowe, krwiste biegunki) należy skonsultować się z lekarzem rodzinnym lub gastroenterologiem.

Niestrawność

Przyczyny niestrawności

Istnieje wiele przyczyn niestrawności. Na samym początku diagnozuje się ewentualne choroby przewlekłe, takie jak:

  • przewlekłe zapalenie trzustki;
  • zespół jelita drażliwego;
  • choroba Leśniowskiego-Crohna;
  • wrzodziejące zapalenie jelita grubego;
  • choroba refluksowa przełyku;
  • nowotwory układu pokarmowego;
  • zaburzenia jakości i składu mikroflory jelitowej, w tym przewlekła antybiotykoterapia;
  • choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy;
  • przewlekłe zapalenie dróg żółciowych;
  • zapalenie wątroby;
  • zakażenie Helicobacter pylori;
  • celiakia;
  • alergie i nadwrażliwości pokarmowe.

Bardzo często epizody niestrawności pojawiają się u ludzi zdrowych. Wówczas są konsekwencją przejedzenia, zjedzenia czegoś nieświeżego lub nawet nadmiernego stresu w życiu codziennym. Niestrawności sprzyja jedzenie w pośpiechu, niewysypianie się, palenie papierosów oraz nadmierne spożywanie alkoholu. Mogą ją również nasilać bardzo słodkie, bardzo ostre lub kwaśne produkty spożywcze.

Zobacz również: Dieta lekkostrawna.

Niestrawność – objawy

Objawy niestrawności dotyczą głównie układu pokarmowego i są to:

  • uczucie pełności w brzuchu po spożyciu nawet mniejszych porcji pokarmu;
  • bóle brzucha;
  • uczucie przelewania się w brzuchu i bulgotania w obrębie jelit;
  • zgaga (palenie w przełyku);
  • nudności, rzadziej wymioty;
  • odbijanie;
  • czkawka;
  • wzdęcia i gazy, często o nieprzyjemnym zapachu;
  • wczesne uczucie sytości, nawet już po kilku kęsach;
  • biegunki;
  • zaparcia.

Zazwyczaj dolegliwości te pojawiają się w ciągu dnia, po spożyciu posiłków. Rzadko kiedy występują w nocy, wybudzając ze snu. Do objawów ogólnoustrojowych niestrawności zaliczyć możemy osłabienie organizmu, zmęczenie po posiłku oraz zawroty głowy, choć te objawy pojawiają się stosunkowo rzadko.

Diagnostyka niestrawności

W celu ustalenia przyczyn niestrawności, należy w pierwszej kolejności wykonać gastroskopię. To badanie endoskopowe umożliwiające zaobserwowanie wnętrza przełyku i żołądka. Następnie warto wykonać USG jamy brzusznej oraz kolonoskopię (przy podejrzeniu schorzeń jelita grubego). Jeśli badania wyjdą poprawnie, warto udać się do alergologa celem wykonania panelu skórnego określającego alergeny pokarmowe. Niestrawność w niektórych przypadkach może mieć podłoże idiopatyczne lub wiązać się z problemami natury psychicznej (np. nerwica). Dlatego przy prawidłowych wynikach badań lekarskich dobrym rozwiązaniem jest wizyta u psychoterapeuty.

Niestrawność – leczenie

Pojedyncze epizody niestrawności warto leczyć domowymi sposobami, unikając przy tym przyjmowania leków. Kluczowa jest modyfikacja diety, zapewniająca ustrojowi wewnętrzną równowagę, a także:

  • powolne i spokojne picie naparów ziołowych, zwłaszcza z mięty, melisy, imbiru, kopru włoskiego oraz mniszka lekarskiego;
  • szklanka wody z rozpuszczoną łyżeczką sody oczyszczonej (celem zneutralizowania działania kwasów żołądkowych);
  • stosowanie naturalnych probiotyków;
  • pilnowanie, aby bardzo dokładnie przeżuwać każdy kęs pokarmowy, jednocześnie unikając rozmów podczas jedzenia (aby nie połykać zbyt dużej ilości powietrza);
  • spożywanie ostatniego posiłku 3 godziny przed snem;
  • unikanie: serów dojrzewających, warzyw strączkowych i cebulowych, kapusty, słodyczy, kawy, nadmiaru alkoholu i cukrów prostych;
  • wypicie kieliszka nalewki ziołowej po spożyciu posiłku, najlepiej z dodatkiem anyżu.

Leki dostępne w aptece o działaniu rozkurczowym, zobojętniającym środowisko żołądka czy wzmagającym wydzielanie żółci najlepiej przyjąć dopiero wtedy, gdy domowe sposoby nie przynoszą rezultatów. Jeśli niestrawność ma charakter przewlekły, należy zmodyfikować swój jadłospis i przestrzegać go przez całe życie. Dobór dań najlepiej ustalić we współpracy z dietetykiem klinicznym.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Szczeklik A., Choroby wewnętrzne, Wydawnictwo Medycyna Praktyczna, Kraków 2006.
  2. Popczak G., Kowal A., Prystupa A., Schabowski J., Mosiewicz J., Od objawów do rozpoznania dyspepsji czynnościowej, Medycyna Ogólna, 16/2010.
  3. Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Możliwości wykorzystania miodu i ziół w chorobach żołądka i jelit, Herbalism, 1/2018.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.