Przejedzenie to stan, którego doświadczamy najczęściej na różnego rodzaju spotkaniach rodzinnych, np. z okazji świąt Bożego Narodzenia, choć może również pojawiać się w przebiegu licznych chorób. Jest konsekwencją spożycia nadmiernej ilości posiłków, co objawia się między innymi bólem brzucha, nudnościami i wymiotami, wzdęciami i zgagą. Skutki przejedzenia mogą być jednak znacznie poważniejsze, zwłaszcza gdy stan ten pojawia się często.
Na czym polega przejedzenie?
Przejedzenie polega na jednorazowym spożyciu zbyt dużej ilości pokarmu. Często zdarza się, że sięgamy po kolejne dania i przekąski, chociaż dobrze wiemy, że nasz organizm nie potrzebuje już większej dawki kalorii, a sami czujemy sytość. Przyczyn takiego zachowania jest wiele. Od chęci spróbowania wszystkich smakołyków na stole, poprzez brak asertywności i umiejętności odmowy, aż do zaburzeń zdrowotnych, takich jak bulimia czy stany lękowe eliminowane jedzeniem. Przejedzeniu sprzyja pośpiech, czyli zbyt szybkie spożywanie dań i połykanie niedostatecznie przeżutych kęsów pokarmowych.
Przejedzenie – konsekwencje zdrowotne
Najczęściej wskutek przejedzenia doświadczamy nieprzyjemnych objawów gastrycznych:
- bóle brzucha;
- silne uczucie pełności i niemożność poruszenia się (zdobycia się na aktywność fizyczną);
- wzdęcia i gazy;
- pieczenie za mostkiem (zgaga);
- biegunka lub zaparcia;
- osłabienie i zmęczenie;
- ociężałość;
- nudności i wymioty.
Częste przejadanie się może doprowadzić do wahania poziomu glukozy we krwi, wzrostu poziomu cholesterolu i trójglicerydów, jak również do nadwagi, a później do otyłości. Na dłuższą metę wzrasta ryzyko stłuszczenia wątroby, zaburzeń mikroflory jelitowej (a więc i spadków odporności), a także schorzeń sercowo-naczyniowych. Układ pokarmowy nie jest w stanie efektywnie trawić tak duże ilości pokarmu w jednym momencie, co z kolei prowadzi do powstawania uchyłków jelita grubego. Skrajnie pojawić się może skręt jelit i niedrożność jelit, co wymaga natychmiastowej wizyty na oddziale ratunkowym.
Domowe sposoby na przejedzenie
Najlepszym sposobem na przejedzenie jest unikanie go. Należy spożywać dostosowaną do potrzeb ilość kalorii, bez względu na okoliczności. Znacznie korzystniej dla zdrowia jest jeść częściej, a mniejsze porcje, niż rzadko a dużo. Jeśli nie chcemy rezygnować ze skosztowania wszystkich posiłków znajdujących się np. na świątecznym stole, najlepiej wydłużyć czas posiedzenia i spróbować niewielkie porcje z każdej potrawy. Pomiędzy poszczególnymi daniami należy chwilę odpocząć, napić się lub udać się na spacer. Jeśli jednak poczujemy, że doszło do przejedzenia, warto sięgnąć po sprawdzone, domowe sposoby.
Ziołolecznictwo
W przypadku przejedzenia dobrze sprawdzą się zioła, które przyrządzamy w formie naparów:
- mięta – zmniejsza ból brzucha i łagodzi niestrawność, stymuluje produkcję soków trawiennych;
- melisa – poprawia trawienie, uspokaja, przeciwdziała nerwicy żołądka;
- lawenda – zmniejsza zaparcia, nudności oraz wzdęcia;
- rumianek – stymuluje pracę wątroby, co jest niezbędne dla prawidłowego trawienia, jak również łagodzi podrażnienia dróg pokarmowych;
- koper włoski – działa wiatropędnie i przyspiesza trawienie;
- kobylak – łagodzi objawy zatrucia, zmniejsza nudności i biegunki.
Takich ziół jest znacznie więcej, należy jednak odnaleźć te rodzaje, które u danej osoby działają najefektywniej. W momencie przejedzenia skuteczne okazać się może popijanie drobnymi łyczkami niesłodzonej czerwonej lub zielonej herbaty. Dobrym pomysłem będzie dodanie do niej odrobinę startego imbiru, który łagodzi nudności.
Ciepłolecznictwo
Przy przejedzeniu można sięgnąć po źródła ciepła, np. termofor, który następnie przykładamy do brzucha. Ciepło działa rozluźniająco i rozkurczająco, pomoże przejść treści pokarmowej do dalszych odcinków układu pokarmowego i rozluźni cały organizm. Termofor trzymamy przy brzuchu przez około 10 minut. Podobnie może podziałać ciepła kąpiel. Do wody warto dodać kilka kropel olejku eterycznego z lawendy.
Alkohol
Warto wiedzieć, że niewielkie ilości alkoholu mogą poprawić trawienie. Mowa oczywiście o minimalnych porcjach, które mają wyłącznie aspekt leczniczy. Nie bez powodu do obiadu często podaje się kieliszek wytrawnego, czerwonego wina. W przypadku przejedzenia dobrze jest sięgnąć po kieliszek nalewki ziołowej, np. z orzecha włoskiego, mięty czy anyżu. Najlepiej sprawdzają się alkohole ziołowe, bez dodatku cukru. Nie należy przekraczać zalecanej dawki 1 kieliszka. Takie nalewki można przyrządzić samodzielnie w domu.
Aktywność fizyczna
Przy przejedzeniu celem jest poprawa perystaltyki jelit, aby treść pokarmowa mogła sprawniej przejść przez układ pokarmowy i ułożyć się w różnych odcinkach jelita. Bardzo dobrze sprawdzi się aktywność fizyczna, jednak ze względu na dolegliwości i charakter problemu powinna być lekka. Po posiłku warto wybrać się na krótki spacer na świeżym powietrzu, trwający 10-15 minut. Wpłynie to pozytywnie na samopoczucie i procesy trawienia.
Polecane produkty:
Spirulina i chlorella
Spirulina i chlorella wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, w tym również z metali ciężkich. Ponadto wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładzanie organizmu, pomaga w likwidacji zaparć, przyspiesza metabolizm i regenerację uszkodzonych tkanek Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Szczeklik A., Choroby wewnętrzne, Wydawnictwo Medycyna Praktyczna, Kraków 2006.
- Łukomiak K., Wieloaspektowość Antropologii Kulturowej, Wydawnictwo Naukowe ArchaeGraph, Łódź 2018.
- Wasilewska G., Polskie zioła lecznicze i uzdrawiające, Wydawnictwo RM, Warszawa 2017.