Dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna to prosta modyfikacja podstawowego sposobu żywienia, mająca na celu poprawę trawienia i zmniejszanie ewentualnych objawów niestrawności. Znajduje zastosowanie przede wszystkim w przebiegu rozmaitych schorzeń układu pokarmowego i trawiennego, jak również przed i po operacjach chirurgicznych. Wiele osób wskazuje na dużo lepsze samopoczucie podczas przebywania właśnie na tej diecie.

Dieta lekkostrawna

Na czym polega dieta lekkostrawna?

Dieta lekkostrawna to nic innego jak dobór określonych produktów spożywczych, które zalicza się do grona lekkostrawnych, czyli nieobciążających żołądka i jelit po spożyciu. Prawidłowo stworzona dieta lekkostrawna powinna dostarczać takiej samej ilości kalorii jak dieta tradycyjna, a więc musi pokrywać dzienne zapotrzebowanie danej osoby na kalorie. Powinna zawierać źródła witamin, minerałów, cennych kwasów tłuszczowych, pełnowartościowego białka, antyoksydantów oraz węglowodanów. Dieta lekkostrawna wyklucza wszelkie produkty i potrawy wzdymające, czyli bogatoresztkowe, zawierające duże ilości błonnika pokarmowego. Podstawowe zalecenia:

  • obieranie warzy i owoców ze skórki przed spożyciem, ponieważ skórka zawiera największe ilości błonnika pokarmowego;
  • unikanie gotowania al dente, a więc bardzo dokładne gotowanie makaronów, ryżu czy kasz;
  • wybieranie produktów z białej mąki zamiast pełnych ziaren i produktów ciemnych (ciemny ryż, ciemny makaron);
  • unikanie dodatku surowych produktów zbożowych do potraw, np. pestek dyni czy otrębów pszennych.

Mało kto wie, że w ramach diety lekkostrawnej należy spożywać posiłki najlepiej w temperaturze pokojowej. Mogą być ciepłe, lecz nigdy bardzo zimne lub bardzo gorące. Każdy kęs należy dokładnie przeżuć, a więc posiłki spożywamy w spokoju i bez pośpiechu.

Produkty dozwolone

Do grona produktów dozwolonych na diecie lekkostrawnej zaliczamy następujące:

  • jasne pieczywo, wafle ryżowe;
  • mąka pszenna;
  • drobne kasze: kukurydziana, manna, jęczmienna, kuskus;
  • biały ryż;
  • drobne makarony pszenne;
  • płatki ryżowe i kukurydziane;
  • chude mięso i chude ryby;
  • mleko do 2%, zsiadłe mleko, naturalny jogurt, kefir;
  • twarożek;
  • jajka gotowane, ścięte na parze;
  • masło w niewielkich ilościach;
  • oliwa z oliwek i oleje roślinne, np. z czarnuszki siewnej, sezamowy, lniany;
  • warzywa poddane obróbce termicznej: ziemniaki (gotowane), marchew, pietruszka, seler, buraki, dynia, szpinak, cukinia, kalafior, a także surowe: sałata, natka pietruszki, pomidory bez skórki, koperek, utarta marchewka;
  • owoce: banany, morele, jabłka, brzoskwinie – wszystkie owoce podaje się bez skórki i bez pestek. Drobne owoce jagodowe można podawać w formie przecierów i kisieli;
  • zioła do doprawiania potraw, np. majeranek, bazylia, oregano.

Potrawy najlepiej gotować w wodzie lub na parze, dusić oraz piec w folii. Zaleca się picie przynajmniej 1,5-2 l wody dziennie. Posiłki należy spożywać regularnie kierując się zasadą: lepiej mniej a częściej.

Produkty zabronione

Do produktów zabronionych na diecie lekkostrawnej zaliczamy następujące:

  • pieczywo żytnie, razowe, z dodatkiem ziaren;
  • mąka żytnia, razowa, otręby pszenne;
  • grube kasze: pęczak, gryczana;
  • makarony brązowe i razowe;
  • płatki żytnie i owsiane górskie;
  • tłuste mięsa i tłuste ryby, konserwy, podroby;
  • sery pleśniowe, topione, żółte, typu feta, fromage;
  • kwaśna śmietana;
  • smalec, słonina, boczek, twarde margaryny;
  • warzywa: kapusta, papryka, ogórek, szczypior, cebula, czosnek, rzodkiewka, por, kalarepa, groszek konserwowy, kukurydza konserwowa, grzyby;
  • owoce: niedojrzałe, duszone, z pestkami i skórką, marynowane;
  • orzechy i nasiona;
  • nasiona roślin strączkowych, w tym bób, fasola, soczewica, ciecierzyca, groch;
  • słodycze;
  • ostre przyprawy, ocet, musztarda, majonez, chrzan, curry.

Na diecie lekkostrawnej zabrania się smażenia i pieczenia z dodatkiem tłuszczu. Wszelkie gotowe dania i fast-foody są zabronione.

Dieta lekkostrawna – wskazania

Dieta lekkostrawna najczęściej wykorzystywana jest przy następujących problemach zdrowotnych:

  • nowotwory, radioterapia i chemioterapia;
  • zespół jelita drażliwego;
  • choroba Leśniowskiego-Crohna;
  • choroby przyzębia;
  • zapalenie błony śluzowej jelit;
  • wrzody układu pokarmowego;
  • nieżyt żołądka;
  • choroba refluksowa przełyku;
  • niestrawność;
  • skrajne niedożywienia;
  • choroby infekcyjne przebiegające z gorączką;
  • rozmaite dolegliwości trawienne – zgaga, bóle brzucha, zaparcia, wzdęcia.

To także dobra opcja dla seniorów oraz u pacjentów po przebytych operacjach, zwłaszcza w obrębie układu pokarmowego (np. po operacji bariatrycznej).



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Ciborowska H., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.
  2. Jarosz M., Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2011.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *