Właściwości oleju z czarnuszki

Właściwości oleju z czarnuszki znane są już od pewnego czasu. Olej charakteryzuje się gorzkim i korzennym posmakiem, natomiast w zapachu wyraźnie czuć nutę pieprzu i kminu. Często zwany jest złotem faraonów, ponieważ ma miodową barwę i istotne zalety zdrowotne, był także stosowany już za czasów władców starożytnego Egiptu.

Olej z czarnuszki

Czarnuszka to roślina występująca w stanie naturalnym na obszarach suchych, subtropikalnych i umiarkowanych. Natomiast w Polsce uprawia się ją głównie w południowej części kraju.

Olej powstaje z nasion czarnuszki siewnej przez tłoczenie ich na zimno. Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie kwas linolowy (50-60%), oleinowy (20%) i eikozadienowy (3%), natomiast zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych (palmitynowego i stearynowego) wynosi 30%. W składzie można znaleźć także wiele witamin (głównie B1 i B6) oraz pierwiastków (między innymi żelazo, potas, wapń, cynk, miedź). Pozostałe składniki oleju z czarnuszki obejmują:

  • 8 z 9 niezbędnych aminokwasów (fenyloalaninę, izoleucynę, leucynę, lizynę, metioninę, treoninę, tryptofan, walinę)
  • melaninę
  • karoten
  • flawonoidy
  • fosfolipidy
  • olejek eteryczny

Większość udowodnionych efektów farmakologicznych przypisuje się chinonowym składnikom nasion czarnuszki, które wykazują działanie przeciwdrgawkowe, przeciwnowotworowe, a także przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Właściwości oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki to naturalny antybiotyk, środek przeciwzapalny, przeciwgrzybiczy, antybakteryjny i odtruwający.

Do właściwości oleju z czarnuszki można zaliczyć także działanie:

  • przeciwnowotworowe
  • przeciwcukrzycowe
  • rozkurczowe i przeciwbólowe
  • obniżające ciśnienie tętnicze krwi
  • poprawiające funkcję wątroby

Zaleca się stosowanie oleju z czarnuszki w stanach osłabienia, obniżenia odporności, po rekonwalescencji oraz chemio- i radioterapiach, przy bólach żołądka, a także infekcjach przewodu pokarmowego. Zastosowanie produktu jest niezwykle szerokie.

Działanie przeciwcukrzycowe

Mechanizm działania przeciwcukrzycowego polega na obniżeniu stresu oksydacyjnego i utrzymaniu integralności komórek trzustki. Olej wpływa korzystnie na regenerację i proliferację komórek beta trzustki, a także usprawnia obwodowy metabolizm glukozy i zwiększa sekrecję insuliny.

Badania właściwości oleju z czarnuszki na cukrzycę wykazały, że wyciąg z nasion powoduje m.in. wzrost aktywności enzymów antyoksydacyjnych w homogenacie trzustki. Wyciąg ten spowodował redukcję poziomu glukozy we krwi i stymulację wydzielania insuliny.

Działanie przeciwnowotworowe

Działanie przeciwnowotworowe może polegać na hamowaniu syntezy kwasów nukleinowych, wpływie na cykl komórkowy, hamowaniu angiogenezy i pobudzaniu czynności limfocytów i makrofagów. Olej z nasion czarnuszki zależnie od stężenia może hamować wytwarzanie przez komórki nowotworowe włókniakomięśniaka substancji fibrynolitycznych.

Melanina działa immunoregulująco poprzez wpływ na ekspresję cytokin w komórkach nowotworowych. Tymochinon powoduje spadek liczby komórek raka okrężnicy oraz wykazuje działanie przeciwnowotworowe na drodze apoptozy.

Działanie przeciwzapalne

Liczne badania wykazały, że składniki oleju z czarnuszki powodują istotny spadek poziomu cytokin, eozynofilów w płucach i łagodzą reakcję zapalną dróg oddechowych. Tłumieniu stanu zapalnego towarzyszyło zahamowanie ekspresji białek. Udowodniono, że olej ten zmniejsza ostre i przewlekłe stany zapalne.

Działanie przeciwzapalne oleju z czarnuszki było porównywalne z aktywnością aspiryny w dawce 100 mg/kg.

Działanie przeciwwrzodowe

Przeciwwrzodowe działanie oleju z czarnuszki wynika z poprawy aktywności antyoksydacyjnej oraz wzrostu zawartości mucyny w błonie śluzowej żołądka. Działanie gastroprotekcyjne oleju wiązało się również z hamowaniem uwalniania histaminy z komórek tucznych.

Działanie ochronne błony śluzowej żołądka przejawia się między innymi zmniejszeniem obszaru żołądka objętego nadżerkami i zmniejszeniem liczby mastocytów.

Zobacz również: Właściwości czarnuszki.

Podsumowanie właściwości oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki wykazuje wiele korzystnych działań zdrowotnych, zarówno w celach leczniczych jak i prewencyjnych. Warto zastanowić się nad suplementacją i wykorzystać właściwości oleju z czarnuszki, wprowadzając do codziennej diety dobry jakościowo produkt.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Mańkowska D., Bylka W., Nigella sativa L. – związki czynne, aktywność biologiczna, Poznań.
  2. Borusiewicz M., Janeczko Z., Nigella sativa L. – roślinny surowiec o właściwościach plejotropowych, Postępy Fitoterapii 4/2015.

Może Cię zainteresować

3 odpowiedzi

  1. Podobno dobrze dodawać po łyżeczce dziennie do dań. Też jestem zainteresowana do jakich, skoro ma charakterystyczny smak. Do sałatek?

  2. Ostatnio zaczęłam pić po jednej łyżce dziennie, jedyny problem mam ze smakiem i bez odrobiny soku z malin nie daję rady go pić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0