Właściwości czarnuszki są coraz bardziej doceniane nie tylko w Polsce. Czarnuszka (nigella sativa) występuje w Europie Południowej, Afryce Północnej i Azji Południowo-Zachodniej. Jest uprawiana także w Polsce. Może być spożywana w postaci nasion, nalewek, odwaru czy olejów.
Co zawiera olej z czarnuszki?
Badania przeprowadzone w celu określenia składu czarnuszki wykazały obecność oleju roślinnego, białek, alkaloidów, saponin, flawonoidów i olejku eterycznego.
Skład może się różnić w zależności od pochodzenia rośliny, jednak za jej najważniejszy składnik zawsze uznaje się tymochinon, tymohydrochinon, ditymochinon, tymon, p-cymen i karwakrol. Nasiona czarnuszki siewnej są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe (głównie kwas linolowy, kwas oleinowy i kwas eikozadienowy).
Na koniec warto wspomnieć, że czarnuszka zawiera również witaminy (między innymi witaminy z grupy B) i sole mineralne (żelazo, wapń, potas, cynk, fosfor, miedź).
Właściwości czarnuszki
Nalewkę na bazie czarnuszki stosuje się w przypadkach niestrawności, braku apetytu, biegunki i wykwitów skórnych, natomiast olej wykazuje między innymi działanie antyseptyczne. Zarówno nasiona, jak i olej ze względu na niski poziom toksyczności znajdują zastosowanie w przemyśle spożywczym jako dodatek do ciast, pieczywa, a także jako substancja aromatyzująca oraz konserwująca.
Właściwości czarnuszki przeciwbakteryjne
Badania nad antybakteryjnym działaniem nasion czarnuszki rozpoczęto w XX wieku. Właściwości te przypisuje się składnikom chinonowym. Tymochinon ma potwierdzone działanie przeciwbakteryjne, wzmacnia także działanie antybiotyków.
Zauważono także, że ekstrakt eterowo-etylowy obecny w nasionach hamuje wzrost szczepów bakterii gram-dodatnich i gram-ujemnych.
Zobacz również: Olej z czarnuszki w kapsułkach.
Właściwości czarnuszki przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze
Nasiona czarnuszki mogą znaleźć zastosowanie w leczeniu grzybiczych zakażeń skóry, ponieważ składniki w nich zawarte silnie działają na grzyby drożdżoidalne. Między innymi właśnie z tego względu roślinę wykorzystuje się jako środek konserwujący w przemyśle spożywczym.
Badania na zwierzętach udowodniły skuteczność czarnuszki w leczeniu pasożytów. Regularnie stosowana doprowadza ona do zmniejszenia liczby przywr w wątrobie oraz do zmniejszenia ilości złożonych jajeczek w wątrobie i jelitach. Czarnuszka znajduje również zastosowanie w leczeniu tasiemca.
Właściwości czarnuszki przeciwutleniające i antynowotworowe
Składniki rośliny odznaczają się wysoką aktywnością przeciwutleniającą na poziomie komórkowym. Mechanizm działania przeciwnowotworowego może polegać na hamowaniu syntezy kwasów nukleinowych i metastazy, wpływie na cykl komórkowy, hamowaniu angiogenezy, immunostymulacji i pobudzaniu limfocytów oraz makrofagów.
Odwar z nasion hamuje wzrost linii komórek rakowych nowotworu wątroby, okrężnicy i kostniakomięsaka.
Przeciwcukrzycowe właściwości czarnuszki
W wyniku przewlekłej hiperglikemii dochodzi do wzrostu poziomu stresu oksydacyjnego i spadku zdolności usuwania wolnych rodników. Substancje obecne w czarnuszce zmniejszają poziom glukozy we krwi i znacząco zwiększają poziom insuliny oraz dysmutazy ponadtlenkowej. Olej przywraca prawidłowy poziom insuliny, jednak nie ma wpływu na normalizację poziomu glukozy we krwi.
Ekstrakt wodny z czarnuszki i zawarty w niej tymochinon wykazują właściwości terapeutyczne i ochronne przy cukrzycy, ponieważ zmniejszają stres oksydacyjny, co z kolei przyczynia się do ochrony i naprawy komórek beta trzustki.
Pozostałe właściwości czarnuszki obejmują:
- działanie przeciwzapalne – czarnuszka powoduje spadek poziomu cytokin Th2, eozynofilów w płucach i łagodzi reakcje zapalne dróg oddechowych;
- działanie ochronne na błonę śluzową żołądka;
- działanie hepatoochronne;
- obniżanie ciśnienia tętniczego krwi;
- zmniejszanie podwyższonego poziomu glukozy we krwi;
- zwiększanie proliferacji komórek miąższu śledziony w sposób zależny od dawki.
Polecane produkty:
Olej z czarnuszki
Czarnuszka to wszechstronny, naturalny produkt o potwierdzonym, niezwykle szerokim działaniu. Wykazuje właściwości m.in. antyseptyczne, antywirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwalergiczne ... Zobacz więcej... |
Bibliografia:
- Mańkowska D., Bylka W., Nigella sativa L. – związki czynne, aktywność biologiczne, Herba polonica, 1/2009.
- Borusiewicz M., Janeczko Z., Nigella sativa L. – roślinny surowiec o wlaściwościach plejotropowych, Postępy Fitoterapii, 4/2015.
- Adamska A., Ochocka R., Nigella sativa źródłem związków bioaktywnych, Postępy Fitoterapii, 2/2016.
3 Responses
Dzięki za informację! Czarnuszkę często dodaję do chleba, ale kupuję w Turcji na zapas bo mają o wiele lepsze ceny. I ten aromat- bardziej swojski. Polecam.
Jaka fantastyczna bomba dla zdrowia, dziekuje za tak wyczerpujace zestawienie zalet czarnuszki. Pozdrawiam serdecznie Beata
Uwielbiamy czarnuszkę a najbardziej smakuje nam w połączeniu z jajecznicą 🙂