Brak apetytu to problem, którego doświadczają przeważnie dzieci oraz osoby starsze, choć nie tylko. Może wynikać z czynników fizjologicznych (stres, niewysypianie się, szybkie tempo życia), jak i chorobowych (nowotwory, chemioterapia, problemy psychiczne, zaburzenia trawienia). Diagnostyką i leczeniem najczęściej zajmuje się lekarz podstawowej opieki zdrowotnej, choć w zależności od przyczyn braku apetytu może skierować pacjenta do wybranego specjalisty.
Brak apetytu – przyczyny
Brak apetytu może wynikać z rozmaitych przyczyn, zarówno patologicznych, jak i fizjologicznych. Dolegliwość pojawia się w przebiegu:
- infekcji wirusowych, infekcji bakteryjnych i infekcji grzybiczych, np. grypa, zapalenie płuc;
- cukrzycy;
- wypalenia zawodowego;
- chronicznego zmęczenia;
- nowotworów;
- anoreksji;
- depresji;
- niedokrwistości;
- niedoczynności tarczycy i nadczynności tarczycy;
- chorób zapalnych jelit;
- niedoborów witamin i minerałów;
- nadczynności przytarczyc;
- niedoczynności przysadki mózgowej.
I wielu innych. Szczególnym problemem jest brak apetytu u osób w starszym wieku, co nosi nazwę anoreksji wieku podeszłego. Szacuje się, że problem dotyczy aż 25% populacji powyżej 65. roku życia na terenie Europy. Przyczyną są zmiany fizjologiczne zachodzące wraz z wiekiem:
- zwiększona produkcja cholecystokininy u osób starszych, odpowiedzialnej za wczesne odczuwanie sytości;
- obniżenie stężenia greliny w osoczu, odpowiedzialnej za odczuwanie głodu;
- zwiększona produkcja peptydu YY, odpowiedzialnego za dłuższe przerwy pomiędzy kolejnymi posiłkami;
- obniżenie percepcji węchu i smaku, co z kolei zmniejsza apetyt poprzez brak intensywnego delektowania się smakiem i zapachem potraw;
- opóźnione opróżnianie żołądka;
- przyjmowanie leków, których skutkiem ubocznym jest utrata apetytu czy nudności, np. inhibitory acetylocholinoesterazy, antybiotyki, digoksyna, leki nasenne.
Brak apetytu może również mieć związek z fizjologicznymi kwestiami, np. pojawia się w przebiegu silnego stresu, traumy, przemęczenia, przepracowania czy nawet obniżonej podaży wody (niedostateczne nawodnienie). Bywa, że apetyt nie dopisuje nam wówczas, gdy mocno się martwimy lub niepokoimy, a także wtedy, gdy jest nam bardzo smutno. Choroba lokomocyjna, choroba morska, przyjmowanie niektórych leków lub życie w pośpiechu są kolejnymi czynnikami ryzyka.
Konsekwencje braku apetytu
Brak apetytu nie ma większych, negatywnych konsekwencji, jeśli ma charakter chwilowy i wiąże się np. z tremą przed ważnym wystąpieniem czy egzaminem. Zupełnie inaczej wygląda sytuacja, gdy brak apetytu trwa przez dłuższy czas lub często się powtarza. Wówczas niedostateczne spożycie pokarmu wiąże się z obniżeniem podaży energii oraz składników odżywczych m.in. białka, błonnika, witamin, składników mineralnych, ale także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Niedożywienie jakościowe i ilościowe prowadzi między innymi do:
- utraty masy ciała (w tym masy mięśniowej);
- upośledzenia funkcji układu oddechowego i układu odpornościowego, większej podatności na infekcje;
- zwiększenia ryzyka translokacji bakteryjnej;
- zaburzeń trawienia, tendencji do zaparć;
- obniżenia poziomu energii, przewlekłego zmęczenia i ospałości;
- pogorszenia kondycji skóry, włosów i paznokci;
- zaburzeń cyklu miesiączkowego w przypadku kobiet;
- obniżenia libido i problemów z płodnością;
- pogorszenia gojenia się ran i uszkodzeń tkanek;
- częstych stanów zapalnych i krwawienia z dziąseł.
Długotrwale i nieleczone niedożywienie może prowadzić do znacznego upośledzenia odporności, zaniku błony śluzowej jelita, stłuszczenia wątroby, a także wielu innych poważnych problemów zdrowotnych.
Brak apetytu – leczenie
Jeśli brak apetytu ma związek z chorobami, podstawą jest wdrożenie leczenia przyczynowego. Ma ono na celu likwidację choroby jeśli jest to możliwe lub ustabilizowanie jej (w przypadku schorzeń o charakterze przewlekłym). Leki związane z brakiem apetytu warto odstawić lub zamienić na inne. Istnieje wiele domowych metod poprawiających apetyt:
- napary z anyżu, mięty czy kopru włoskiego;
- dodawanie do potraw ziół takich jak kolendra siewna, koper, kminek, majeranek czy oregano;
- spożywanie małych porcji pożywienia lecz częściej (zaleca się 5 niewielkich posiłków w preferowanej formie);
- koktajle owocowo-warzywne w sytuacji, gdy nie mamy ochoty na tradycyjny posiłek;
- unikanie dań ciężkostrawnych, zamiana mięsa smażonego na duszone, pieczone i gotowane;
- suplementacja uzupełniająca ewentualne niedobory witamin, minerałów i innych składników odżywczych, np. Spiruliną, Chlorellą, olejem z czarnuszki;
- przebywanie na świeżym powietrzu i aktywność fizyczna;
- unikanie stresu.
Jeśli brak apetytu wiąże się z traumą, stresem bądź innymi emocjami związanymi z psychiką, dobrym rozwiązaniem będzie psychoterapia.
Polecane produkty:
Spirulina i chlorella
Spirulina i chlorella wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, w tym również z metali ciężkich. Ponadto wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładzanie organizmu, pomaga w likwidacji zaparć, przyspiesza metabolizm i regenerację uszkodzonych tkanek Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Wernio E., Dardzińska J., Małgorzewicz S., Anoreksja wieku podeszłego – epidemiologia, przyczyny, konsekwencje zdrowotne, Geriatria, 10/2016.
- Szczeklik A., Choroby wewnętrzne, Wydawnictwo Medycyna Praktyczna, Kraków 2006.
- Komorowska-Szczepańska W., Plata A., Podgórska M., Problem zaburzeń odżywiania, Żywienie a Środowisko, Gdańsk 2016.