Układ odpornościowy (inaczej: układ immunologiczny) składa się z narządów limfatycznych, naczyń limfatycznych oraz węzłów chłonnych, a także wszystkich komórek biorących udział w odpowiedzi immunologicznej. Jego prawidłowe funkcjonowanie pozwala człowiekowi przeżyć, umożliwia dostosowanie się do zmieniających się warunków zewnętrznych, chroni przez chorobotwórczymi patogenami i chorobami przewlekłymi, jak również odpowiada za wysoką odporność.
Układ odpornościowy – budowa
W rzeczywistości w skład układu odpornościowego wchodzi wiele narządów i tkanek. Przede wszystkim są to narządy limfatyczne, do których zaliczamy takie jak:
- grasica – produkuje ważne hormony oddziałujące na odporność i wszystkie inne układy ustroju, stanowi też miejsce dojrzewania limfocytów T;
- szpik kostny – zwłaszcza szpik kostny czerwony, w którym powstają erytrocyty, granulocyty, monocyty, trombocyty oraz limfocyty B;
- śledziona – odpowiada przede wszystkim za filtrowanie krwi i usuwanie z niej starych lub zniszczonych komórek. Dodatkowo produkuje limfocyty i zwalcza infekcje bakteryjne;
- grudki limfatyczne – struktury nieotoczone torebką, występujące pojedynczo lub mnogo w tkance łącznej. Uczestniczą w produkcji limfocytów;
- migdałki – powstają w nich limfocyty oraz plazmocyty.
Ważną rolę pełnią też węzły chłonne i naczynia limfatyczne. Węzły chłonne leżą na przebiegu naczyń limfatycznych, filtrują chłonkę i wyłapują wirusy, bakterie oraz inne patogeny. Ponadto są miejscem tworzenia się komórek limfatycznych. Z kolei naczynia limfatyczne rozchodzą się po całym organizmie. Odpowiadają za równowagę płynów oraz przewodzą limfę, kierując ją do węzłów chłonnych.
Komórki odpornościowe
Do komórek odpornościowych tworzących układ odpornościowy należą:
- limfocyty – limfocyty B produkują przeciwciała i przekształcają się w komórki pamięci immunologicznej, przez co drugi kontakt z patogenem uruchamia szybką odpowiedź układu immunologicznego. Z kolei limfocyty T zabijają komórki chorobotwórcze i regulują stany zapalne w organizmie;
- makrofagi – komórki żerne przeprowadzające fagocytozę, czyli pochłanianie i niszczenie drobnoustrojów oraz wszelkich chorobotwórczych mikroorganizmów;
- fagocyty – również przeprowadzają fagocytozę i chronią przed rozwojem infekcji;
- granulocyty – chronią przed patogenami, zwłaszcza pasożytami i komórkami nowotworowymi;
- przeciwciała – mają zdolność łączenia się z antygenem i prezentowania go innym komórkom odpornościowym, aktywują układ dopełniacza, inicjują stan zapalny oraz produkują immunoglobuliny;
- komórki NK (Natural Killer) – biorą udział we wczesnych fazach odpowiedzi nieswoistej, działają cytotokosycznie i niszczą nieprawidłowe komórki (zarówno chorobotwórcze, jak i zniszczone czy stare komórki organizmu).
Warto wiedzieć, że w ostatnich latach coraz częściej mówi się o wpływie jelit i mikroflory jelitowej na odporność organizmu. Z tego względu coraz więcej badaczy i specjalistów zalicza jelita do układu odpornościowego.
Zobacz również: Jak wzmocnić odporność?
Odpowiedź immunologiczna
Podstawowy podział wyróżnia odpowiedź immunologiczną swoistą i nieswoistą. Rozwój swoistej odpowiedzi immunologicznej wymaga upływu określonego czasu, jednak komórki odpornościowe są tutaj precyzyjne, kierują się bezpośrednio do rozpoznanego patogenu. Tymi komórkami są przede wszystkim limfocyty B i większość limfocytów T. Z kolei mechanizmy nieswoiste są mniej precyzyjne, jednak reagują szybko i tworzą pierwszą linię obrony. W reakcjach odpornościowych udział biorą między innymi: komórki żerne, układ dopełniacza, interferon, komórki zdolne do spontanicznej cytotoksyczności.
Obniżona odporność
Na obniżenie odporności wpływa wiele czynników. Przede wszystkim wiążą się one ze stylem życia:
- palenie papierosów;
- nadmierne spożywanie alkoholu;
- brak aktywności fizycznej, siedzący tryb życia;
- silny stres w życiu codziennym;
- picie niewystarczającej ilości wody;
- niezdrowa, mało urozmaicona dieta i niedobory pokarmowe;
- niewysypianie się;
- ekspozycja na zanieczyszczenia powietrza;
- przyjmowanie zbyt dużej ilości leków;
- przewlekła antybiotykoterapia.
Odporność spada również w przebiegu rozmaitych chorób, zwłaszcza układu pokarmowego (np. zespół jelita drażliwego, choroba Leśniowskiego-Crohna) oraz AIDS. Nowotwory, chemoterapia, radioterapia, choroby reumatologiczne również są poważnymi czynnikami ryzyka, a zalicza się je do schorzeń cywilizacyjnych. Za pomocą zdrowej diety i właściwego trybu życia w dużym stopniu jesteśmy w stanie wpływać na odporność.
Polecane produkty:
Spirulina i chlorella
Spirulina i chlorella wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, w tym również z metali ciężkich. Ponadto wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładzanie organizmu, pomaga w likwidacji zaparć, przyspiesza metabolizm i regenerację uszkodzonych tkanek Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Gołąb J., Jakóbisiak M., Lasek W., Stokłosa T., Immunologia, Wydawnictwo PWN, Warszawa 2017.
- Dymarska E., Czynniki modulujące układ immunologiczny człowieka, Zeszyty Naukowe Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Witelona w Legnicy, 19/2016.
- Górski J., Fizjologia człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2010.