Witaminy na zmęczenie i brak energii

Witaminy na zmęczenie i brak energii powinny znajdować się w diecie każdego współczesnego człowieka. Wszystko przez to, że stres, niewysypianie się, nieodpowiednia dieta czy wszechobecny pośpiech są w dzisiejszych czasach na porządku dziennym. Sprawia to, że bardzo często odczuwamy brak energii i motywacji oraz przewlekłe zmęczenie. Za pomocą odpowiedniej diety jesteśmy w stanie przeciwdziałać skutkom tych zjawisk.

Witaminy na zmęczenie i brak energii

Witaminy na zmęczenie i brak energii

Poniżej przedstawiamy najcenniejsze witaminy na zmęczenie i brak energii. Należy zadbać o odpowiednie spożycie ich naturalnych źródeł pokarmowych, choć w niektórych przypadkach i to może się okazać niewystarczające. Wówczas warto rozważyć suplementację.

Witaminy z grupy B

Do najefektywniej działających witamin dodających energii zaliczamy przede wszystkim witaminy z grupy B:

  • B1 (tiamina) – występuje w produktach zbożowych, nasionach roślin strączkowych, rybach, kaszach, soczewicy i wieprzowinie.
  • B2 (ryboflawina) – występuje w mięsie, wątrobie, fasoli, mleku, serach dojrzewających i jajach.
  • B3 (niacyna) – występuje w mięsie, drożdżach spożywczych, orzechach.
  • B5 (kwas pantotenowy) – występuje w mleku i nabiale, drożdżach, otrębach, jajkach, orzechach, owocach.
  • B6 (pirydoksyna) – występuje w produktach pełnoziarnistych, płatkach zbożowych, rybach, wątróbce, warzywach skrobiowych i strączkowych.
  • B12 (kobalamina) – występuje w owocach morza, rybach, nabiale, jajkach, podrobach.
  • B9 (kwas foliowy) – występuje w warzywach zielonych, jajkach, sezamie, słoneczniku, orzechach, ryżu i czereśniach.

Witaminy te są niezbędne do prawidłowej pracy układu sercowo-naczyniowego, przez co wszystkie komórki organizmu mogą być odpowiednio zaopatrywane w tlen i składniki odżywcze. Tym samym wykazują wysoki poziom energii, co przekłada się na zmniejszenie zmęczenia i większą motywację do działania. Zwłaszcza niedobór witaminy B12 i witaminy B1 objawia się pod postacią chronicznego zmęczenia. Innymi skutkami tych niedoborów są: zaburzenia pamięci i koncentracji, spadek odporności, wahania nastroju oraz drażliwość. Należy zaznaczyć, że bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B (i nie tylko) są algiSpirulina i Chlorella.

Witamina D

Pierwszym objawem niedoboru witaminy D jest właśnie zmęczenie, ale także spadek odporności i ból kończyn dolnych. Szacuje się, że nawet powyżej 90% populacji w Polsce zmaga się ze znacznym niedoborem tej witaminy. Jako że nie istnieją wystarczające źródła pokarmowe, kluczowa jest tu suplementacja. Przed jej rozpoczęciem należy jednak wykonać badania krwi i oznaczyć w osoczu jej poziom. Najlepiej sprawdzają się krople lub kapsułki, jako że witamina D rozpuszcza się w tłuszczach.

Naturalnym źródłem witaminy D jest promieniowanie słoneczne. Dlatego każdego dnia powinno się przebywać na zewnątrz przynajmniej 30 minut przy odsłoniętej twarzy i kończynach, aby skóra mogła produkować potrzebne dawki tego związku. Po części z tego względu mówi się, że słońce dodaje energii. W praktyce przebywanie na świeżym powietrzu i ekspozycja na promienie słoneczne stymuluje produkcję witaminy D. To z kolei przekłada się na wyższy poziom energii, a nawet na wzrost libido.

Zobacz również: Jak wzmocnić odporność?

Witamina C

Ostatnią witaminą, o której warto wspomnieć w tym temacie, jest witamina C (inaczej kwas askorbinowy). Suplementy witaminy C poprawiają nastrój, likwidują bezsenność oraz dodają energii. Wszystko to sprawia, że odczuwanie osłabienia czy przewlekłego zmęczenia nie jest już problemem. Badania wykazały, że codzienne przyjmowanie witaminy C znacząco zmniejsza odczuwalne napięcie u osób mających stresującą pracę. Innymi słowy witamina C chroni przed negatywnymi skutkami nadmiaru kortyzolu (hormonu stresu), czyli pojawiającego się m.in. zmęczenia.

Najbogatszym źródłem witaminy C jest acerola, dostępna w Polsce pod postacią suplementów diety. Do innych źródeł spożywczych zaliczamy:

  • natkę pietruszki;
  • paprykę;
  • czarną porzeczkę;
  • owoce dzikiej róży;
  • jagody goji;
  • truskawki.

W praktyce pewne ilości witaminy C znajdziemy w niemal każdym owocu czy warzywie, a także w algach.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Gryszczyńska A., Witaminy z grupy B – naturalne źródła, rola w organizmie, skutki awitaminozy, Postępy Fitoterapii, 4/2009.
  2. Płudowski P., Kryśkiewicz E., Karczmarewicz E., Zasady suplementacji i standardy oceny zaopatrzenia organizmu w witaminę D w świetle jej działania plejotropowego, Postępy Nauk Medycznych, 3/2012.
  3. Kilian-Pięta E., Witamina C jako niezbędny składnik dla skóry człowieka oraz czynniki determinujące jej wchłanianie, Kosmetologia Estetyczna, 1/2019.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.