Kwas askorbinowy

Kwas askorbinowy (inaczej: witamina C) to niezbędny składnik codziennej diety człowieka, warunkujący prawidłowe funkcjonowanie wszystkich układów organizmu. Należy do grona witamin rozpuszczalnych w wodzie i znaleźć go można w większości produktów spożywczych, dlatego współcześnie niedobory są rzadkie.

kwas askorbinowy

Kwas askorbinowy – co to jest?

Kwas askorbinowy jest związkiem krystalicznym, występującym w formie bezbarwnych lub prawie białych kryształów. Ma przyjemny, ostry i kwaśny smak. Jest substancją, której organizm ludzki nie potrafi syntetyzować i magazynować przez dłuższy czas, dlatego powinno się dostarczać ją wraz z pożywieniem. Najbogatszym znanym źródłem kwasu askorbinowego jest acerola, nazywana również wiśnią z Barbados. Uważa się, że może zawierać nawet do 4500 mg kwasu askorbinowego w 100 g świeżych owoców – żadna inna znana roślina nie może się tym poszczycić. Dobrymi źródłami tego związku są jednak także:

  • czarna porzeczka;
  • dzika róża;
  • jagody goji;
  • papryka;
  • pomidory;
  • pokrzywa;
  • zielone warzywa liściaste, np. jarmuż, sałata;
  • rabarbar;
  • kiszonki;
  • szczypiorek i natka pietruszki.

Witamina C jest też witaminą najczęściej przyjmowaną w postaci gotowych preparatów (sztuczna suplementacja). Należy pamiętać, że przetwarzanie żywności wiąże się ze stratami witaminy C – na przykład suszenie powoduje ubytek do 80%, gotowanie do 50%, a gotowanie z odsączaniem do 75% pierwotnej ilości. Całkowita zawartość witaminy C w organizmie ludzkim mieści się w zakresie od około 300 mg, co jest już stanem niedoboru, na granicy występowania objawów szkorbutu, do około 2-3 g.

Zobacz również: Najlepsza witamina C.

Kwas askorbinowy – działanie

Kwas askorbinowy jest kluczowy w syntezie kolagenu – podstawowego białka budulcowego organizmu. Uczestniczy ponadto w absorpcji żelaza, szczególnie tego pochodzenia roślinnego (niehemowego). Wysoki poziom spożycia produktów zawierających witaminę C obniża ryzyko zachorowania na wszystkie nowotwory złośliwe rozpatrywane łącznie (bez podziału ze względu na umiejscowienie). To silny antyoksydant, dlatego odpowiednie jego spożycie obniża stres oksydacyjny i poziom wolnych rodników tlenowych, zmniejszając ryzyko chorób cywilizacyjnych oraz opóźniając procesy starzenia się organizmu. Witamina C wzmacnia odporność i obniża podatność na różnego rodzaju infekcje.

Kwas askorbinowy bierze udział w syntezie lipidów skóry, przyczyniając się w ten sposób do prawidłowego funkcjonowania tego organu, a także karnityny, warunkującej prawidłowe działanie mięśni. Wiąże się z prawidłowym działaniem układu nerwowego przez udział w syntezie noradrenaliny, neuropeptydów i serotoniny.

Najbardziej znanym tradycyjnym zastosowaniem witaminy C jest profilaktyka i leczenie przeziębienia, jak również wzmacnianie odporności. Należy jednak wiedzieć, że zwiększone jej dawki można wykorzystywać w terapii rozmaitych chorób przewlekłych, które do tej pory uznawane były za nieuleczalne. Badania w tym zakresie wciąż trwają.

Niedobór kwasu askorbinowego

Obniżony poziom kwasu askorbinowego obserwuje się u osób palących papierosy i pijących duże ilości alkoholu. Prawdopodobnie wiąże się to z dietą tych osób, ubogą w produkty będące źródłem witaminy C. Niedobór tej witaminy powoduje nieprawidłowości w funkcjonowaniu naczyń krwionośnych (zasinienia, wybroczyny), osłabienie chrząstki stawowej, dziąseł, skóry i zębów. Przy znacznych niedoborach witaminy C nieprawidłowości związane z syntezą kolagenu są na tyle duże, że pojawiają się oznaki szkorbutu – trudno gojące się rany, obrzęki, ospałość, bóle mięśni czy podatność na różnego rodzaju złamania, podobnie jak ma to miejsce przy osteoporozie.

Nadmiar kwasu askorbinowego

Nadmiar witaminy C w diecie praktycznie nie występuje, jeśli jest ona dostarczana wraz z żywnością. Organizm nie ma zdolności do jej magazynowania, zatem wszelki nadmiar zostaje usunięty wraz z moczem. Nadmiar może pojawić się w sytuacji nieprawidłowej suplementacji. Wówczas wiąże się z wystąpieniem objawów takich jak nudności, biegunka, pokrzywka, a w skrajnych, długoterminowych przypadkach – upośledzenie czynności nerek.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Bury P., Godlewski D., Wojtyś P., Witamina C a nowotwory złośliwe – praca przeglądowa, Współczesna Onkologia, 3/1999.
  2. Zawada K., Znaczenie witaminy C dla organizmu człowieka, Herbalism 1/2016.
  3. Kałwa K., Wilczyński K., Kwas askorbinowy – budowa, właściwości i funkcje w organizmie człowieka, Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 4/2017.
  4. Janda K., Kasprzak M., Wolska J., Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie, Pom J Life Sci, 4/2015.
  5. Kilian-Pięta E., Witamina C jako niezbędny składnik dla skóry człowieka oraz czynniki determinujące jej wchłanianie, Kosmetologia Estetyczna, 1/2019.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.