Fitosterole

Fitosterole (sterole roślinne) są strukturalnymi i funkcjonalnymi analogami cholesterolu, syntetyzowanymi wyłącznie przez rośliny. Wchodzą w skład roślinnych błon komórkowych, zmniejszając ich płynność (zwłaszcza powierzchniowej warstwy). Człowiek dostarcza do ustroju fitosterole drogą pokarmową. Mają one wiele wartościowych właściwości, które warto znać.

Fitosterole

Fitosterole – co to są?

Fitosterole są II-rzędowymi alkoholami sterydowymi, których budowa opiera się na czteropierścieniowym rdzeniu steranu. Nazwą fitosterole określa się zarówno sterole, jak i stanole (nasycone formy steroli) oraz ich estry. Podobnie jak cholesterol, są związkami lipofilnymi. W komórkach roślinnych wchodzą w skład błon komórkowych, nadając im większą sztywność. Spośród ponad 40 zidentyfikowanych fitosteroli, różniących się pod względem budowy łańcucha bocznego, zdecydowanie najczęściej w przyrodzie występują β-sitosterol, kampesterol i stigmasterol.

Po spożyciu przez człowieka fitosterole są transportowane ze światła przewodu pokarmowego do enterocytów. Jednak samo ich wejście do wnętrza komórek błony śluzowej jelita nie jest jednoznaczne z ich przejściem do układu krążenia. Niepożądanym działaniem fitosteroli w ustroju człowieka jest zakłócanie absorpcji karotenoidów, likopenu i witaminy E, jednak zastosowanie dawki 1,6 g fitosteroli na dobę nie wpływa znacząco na obniżenie poziomu tych związków.

Fitosterole – źródła

Głównym źródłem fitosteroli w diecie człowieka są oleje roślinne, ziarna zbóż, orzechy, owoce i warzywa. Fitosterole występują także w tkankach zwierzęcych, aczkolwiek w nieznacznych ilościach w porównaniu z cholesterolem, a ich obecność jest konsekwencją spożywania roślin lub fitoplanktonu przez te organizmy. Obróbka termiczna prowadzona w wysokiej temperaturze np. podczas rafinacji chemicznej lub fizycznej prowadzi do zmniejszenia zawartości fitosteroli w oleju jadalnym. Dlatego lepszym wyborem są nierafinowane, tłoczone oleje na zimno.

Fitosterole – działanie

Fitosterole zarówno w formie wolnej, jak i zestryfikowanej, uznaje się za czynnik przeciwdziałający hipercholesterolemii. Zalecana dawka estrów fitosteroli, wywierająca efekt obniżający poziomu cholesterolu w surowicy krwi (nawet 10-15 %) to 1-3 g/dobę. Ponadto omawiane związki mogą przeciwdziałać nowotworom, miażdżycy oraz stanom zapalnym w organizmie. Sugeruje się, że wykazują działanie przeciwnowotworowe zwłaszcza w stosunku do raka żołądka, raka płuc, raka jajników oraz raka prostaty. Przeprowadzono badania, w których wykazano, że fitosterole przyczyniają się do stymulacji proliferacji limfocytów T, regulują produkcję cytokin i obniżają czucie bólu. Dodatkowo omawiane związki:

  • hamują agregację płytek krwi (trombocytów);
  • działają hepatoprotekcyjnie;
  • działają antyoksydacyjnie, obniżając poziom wolnych rodników tlenowych w organizmie;
  • poprawiają odporność.

Jednakże to obniżanie cholesterolu przez fitosterole zostało najlepiej poznane i opisanie, stanowiąc najbardziej wartościową właściwość tej grupy związków. Wykorzystuje się to nawet w medycynie.

Czy fitosterole mogą być szkodliwe?

Obróbka termiczna, np. gotowanie, smażenie i pieczenie żywności zawierającej fitosterole, może przyczyniać się do rozpadu i przemiany steroli roślinnych w związki niekorzystne dla zdrowia człowieka. Na podstawie obecnego stanu wiedzy nie ma żadnych zaleceń, aby unikać obróbki termicznej żywności zawierającej fitosterole, jednak należy mieć świadomość, że istnieją pewne przesłanki w tym kierunku.

Fitosterole – przeciwwskazania

Fitosterole znajdują się naturalnie w żywności, dlatego nie ma żadnych przeciwwskazań do ich spożywania w tej formie. Jednak produkty wzbogacone w sterole roślinne oraz suplementy diety zawierające je nie powinny być spożywane przez kobiety ciężarne i karmiące piersią, jak również przez dzieci do 5. roku życia, gdyż dla ich prawidłowego rozwoju niezbędny jest cholesterol.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Półrolniczak Rubiś B., Rybczyńska M., Molekularne podstawy komplementacji diety fitosterolami w aspekcie zachorowalności i leczenia raka, Współczesna Onkologia, 10/2008.
  2. Kopeć A., Nowacka E., Piątkowska E., Leszczyńska T., Charakterystyka i prozdrowotne właściwości steroli roślinnych, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 3/2011.
  3. Szymańska R., Kruk J., Fitosterole – występowanie i znaczenie dla człowieka, Problemy Nauk Biologicznych, 2/2007.
  4. Włodarek D., Mechanizm działania fitosteroli w obniżaniu poziomu cholesterolu LDL we krwi, Roczniki PZH, 1/2007.
  5. Przysławski J., Stelmach M., Rola i znaczenie steroli roślinnych w żywieniu człowieka, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 1/2009.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.