Kwas laurynowy to organiczny związek chemiczny powszechnie występujący w ogólnodostępnej żywności. Należy do grona nasyconych kwasów tłuszczowych, których nadmiar może być niebezpieczny dla zdrowia. We właściwych ilościach pełni jednak bardzo ważne funkcje dla organizmu konsumenta. Znajduje się m.in. w mleku matki, wspierając rozwój płodu.
Kwas laurynowy – charakterystyka
Nasycony kwas laurynowy to organiczny związek chemiczny o wzorze sumarycznym C12H24O2 oraz masie molowej 200,32 g/mol. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków uznała go za substancję nietoksyczną i bezpieczną w zastosowaniu zarówno wewnętrznym, jak i zewnętrznym. Jest ona sprzedawana w postaci proszku, który następnie można wykorzystywać w celach suplementacyjnych, spożywczych, a nawet kosmetycznych. Jest to bardzo dobry przykład potwierdzający, że nie wszystkie nasycone kwasy tłuszczowe są dla człowieka szkodliwe i należy je wykluczyć z diety. To cenne wsparcie diety, oczywiście przy przyjmowaniu z umiarem.
Kwas laurynowy – źródła
Kwas laurynowy występuje w tłuszczach i olejach pochodzenia naturalnego, zarówno zwierzęcych, jak i roślinnych. W największych ilościach znaleźć go można m.in. w miąższu orzechów kokosowych, a więc i w oleju kokosowym, a także w owocach wawrzynu szlachetnego. Z wawrzynu szlachetnego pochodzą liście laurowe, będące cenną przyprawą kuchni polskiej. To właśnie od nich nazwę wziął kwas laurynowy. Omawiany związek występuje ponadto w kobiecym mleku, jest bardzo ważny dla rozwoju noworodka i niemowlęcia w pierwszych miesiącach jego życia.
Kwas laurynowy – działanie
Systematyczne dostarczanie kwasu laurynowego do organizmu może mieć następujące korzyści zdrowotne:
- poprawa kondycji skóry, w tym zwiększenie jej nawilżenia i zmniejszenie objawów skórnych takich jak trądzik, wysypka, nadmierne łuszczenie się;
- zwiększenie wytrzymałości skóry i ochrona jej przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, w tym przed promieniowaniem UV;
- poprawa kondycji włosów, które stają się gęstsze i pełne blasku;
- wzmocnienie odporności;
- profilaktyka infekcji, zwłaszcza dotyczących układu pokarmowego;
- zbijanie nadmiaru szkodliwego cholesterolu LDL.
I wiele innych. Kwas laurynowy z powodzeniem może być stosowany do łagodzenia świądu skóry po ukąszeniu owadów. Lecznicze właściwości związku wykorzystuje się również w leczeniu łysienia oraz grzybicy stóp. Jako że wykazuje delikatne właściwości przeciwbakteryjne, znajduje zastosowanie jako naturalny antybiotyk. Korzyści te odnotowuje się zwłaszcza w stosunku do bakterii Helicobacter pylori, które mogą wywoływać chorobę wrzodową żołądka. Dowiedziono także skuteczności kwasu laurynowego w zwalczaniu pasożytów u zwierząt. Już dawno potwierdzono jego właściwości przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Na opakowaniach kosmetyków omawiany związek oznaczany jest zgodnie z INCI jako Glyceryl Laurate (monogliceryd kwasu laurynowego).
Zastosowanie w gastronomii kwasu laurynowego
Kwas laurynowy powszechnie wykorzystywany jest także jako dodatek do produktów spożywczych. Jest emulgatorem (umożliwia sprawne połączenie się 2 substancji niemieszalnych w warunkach naturalnych, np. wody i oleju) oraz środkiem konserwującym (chroni przed namnażaniem się patogennych bakterii wywołujących psucie się pokarmu i przedłuża jego świeżość).
Kwas laurynowy – jak stosować?
Kwas laurynowy można suplementować lub stosować zewnętrznie jako kosmetyk. Można kupić go w formie białego proszku, a cena za 100 g wynosi około 10-20 zł. Chcąc przyjmować go wewnętrznie, wystarczy dawkę (przeważnie 1 płaska miarka dołączona do opakowania) spożyć 1-2 razy dziennie podczas posiłku, mieszając ją z wodą. Z kolei przy stosowaniu kosmetycznym można dodawać go do ręcznie robionych lub kupnych kosmetyków – maseczek, kremów, peelingów itd. Jedynym przeciwwskazaniem do jego stosowania jest nadwrażliwość, co zdarza się jednak rzadko.
Polecane produkty:
Omega 3 – olej roślinny 100% naturalny
Omega 3 od bioalgi to naturalny suplement diety, który uzupełnia codzienną dietę m.in. w mikroelementy zawarte oleju z nasion pachnotki zwyczajnej (Perilla frutescens). Stanowi przede wszystkim źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Szewczyk A., Hanczakowska E., Właściwości i zastosowanie średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCFA) i ich monoacylgliceroli (MCM), Wiadomości Zootechniczne, 1/2010.
- Kumar U., Christopher V., Sobarani D., Nagendra S., Lauric Acid as Potential Natural Product in the Treatment of Cardiovascular Disease: A Review, J Bioanal Biomed, 6/2014.