Naturalny antybiotyk

Naturalny antybiotyk to bezpieczna alternatywa dla leków, należy jednak pamiętać, że stosuje się go przede wszystkim celem profilaktyki i łagodzenia infekcji bakteryjnych (a ze względu na szeroki i cenny skład, również infekcji wirusowych i infekcji grzybiczych). W przebiegu niektórych chorób powinno się jednak zastosować również antybiotyk przepisany przez lekarza.

Naturalny antybiotyk

Naturalny antybiotyk – jaki?

Lista naturalnych antybiotyków jest długa. Większość tych produktów znajdziemy w każdym gospodarstwie domowym. Mamy je w ogródku ziołowym lub warzywnym, lodówce, szafkach kuchennych. Jeśli nie, nie ma żadnych problemów z szybkim kupieniem ich w sklepie spożywczym. Jakie produkty zalicza się do grona najsilniej działających naturalnych antybiotyków?

Czosnek i cebula

Oba warzywa zawierają w składzie siarkę oraz sporą liczbę antyoksydantów. Allicyna blokuje enzymy bakteryjne, działa przeciwgrzybiczo oraz przeciwpierwotniakowo. Zarówno czosnek, jak i cebula wykazują silne działanie antybakteryjne w odniesieniu do bakterii rodzaju Escherichia, Salmonella, Klebsiella, Proteus, Staphylococcus, Streptococcus, Bacillus i Clostridium. Po części dlatego najpopularniejszą naturalną mieszanką leczniczą od lat jest miód, czosnek i zmiażdżona cebula.

Miód

Miód z powodzeniem wykorzystuje się w leczeniu chorób wewnętrznych, zwłaszcza zakażeń przewodu pokarmowego i układu oddechowego. Dobre efekty uzyskuje się w terapii zapalenia żołądka i jelit oraz mukowiscydozy. Działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne zostało niejednokrotnie potwierdzone badaniami klinicznymi. Wysokie stężenie cukrów w miodzie (średnio 77%) powoduje, że działa on na komórki wegetatywne drobnoustrojów odwadniająco i w tych warunkach giną one w krótkim czasie. Ponadto miód zawiera flawonoidy, kwasy fenolowe, terpeny i seskwiterpeny oraz metyloglioksal, które wykazują działanie podobne do aptecznych antybiotyków.

Olejek z oregano

Olejek z oregano pomaga m.in przy uciążliwych infekcjach bakteryjnych, infekcjach o podłożu grzybiczym, ale także przy problemach z zatokami czy chorobami reumatycznymi. Wykazuje szerokie spektrum działania przeciwbakteryjnego, również w odniesieniu do bakteryjnych szczepów odpornych na działania klasycznych antybiotyków. Swoje właściwości zawdzięcza głównie karwakrolowi i tymolowi.

Czarnuszka siewna

Przy infekcjach (oraz na co dzień w formie naturalnego suplementu diety) warto sięgać po olej z czarnuszki siewnej. Jej charakterystycznym składnikiem jest tymochinon, który wykazuje potwierdzone działanie przeciwbakteryjne i może wzmacniać działanie klasycznych antybiotyków, zwłaszcza w przypadku zakażeń Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli. Wykazano ponadto skuteczność działania wyciągów z nasion czarnuszki wobec Helicobacter pylori u pacjentów z dyspepsją niewrzodową.

Naturalne antybiotyki – lista

Pozostałymi naturalnymi antybiotykami są między innymi:

  • kurkuma;
  • imbir;
  • chrzan;
  • cynamon;
  • jeżówka purpurowa;
  • aloes;
  • żurawina;
  • kora lapacho;
  • bylica piołun;
  • goździk.

I wiele innych.

Jak stosować naturalny antybiotyk?

Powyższe produkty najlepiej na stałe włączyć do codziennej diety lub suplementacji. W większości przypadków nawet długotrwałe stosowanie nie powoduje działań niepożądanych – wręcz przeciwnie, wywiera oczekiwane korzyści prozdrowotne. Miód, imbir czy kurkumę można dodawać do kawy i herbaty (pamiętając, aby napój nie był gorący, ponieważ wysokie temperatury niszczą cenne składniki aktywne). Z kolei czosnek, cebula, czy chrzan są częstym i aromatycznym dodatkiem do dań wytrawnych.

Podczas infekcji warto sięgnąć po zwiększoną dawkę naturalnych antybiotyków, np. przygotowując mieszankę z miodu, czosnku i cebuli, mieszankę z kurkumy i ciepłego mleka bądź spożywając propolis zmieszany z łyżką miodu. Należy również pamiętać, aby na własną rękę nie zamieniać antybiotyków przepisanych przez lekarza na domowe metody. Zawsze warto skonsultować się ze specjalistą, ponieważ na niektóre bakterie działają wyłącznie silne leki.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Nowak Z., Antybiotyki z apteki Pana Boga, Wydawnictwo AA, Kraków 2022.
  2. Markiewicz Z., Korsak D., Popowska M., Antybiotyki w dobie narastającej lekooporności, Wydawnictwo PWN, Warszawa 2021.
  3. Kulczyński B., Gramza-Michałowska A., Znaczenie żywieniowe imbiru, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 1/2016.
  4. Hać-Szymańczuk E., Lipińska E., Grzegrzółka O., Ocena aktywności przeciwbakteryjnej oregano, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2012.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.