Antyoksydanty

Antyoksydanty (inaczej: przeciwutleniacze) to substancje zdolne do neutralizowania wolnych rodników tlenowych. Chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, który jest współcześnie uznawany za czynnik ryzyka licznych chorób. Antyoksydanty znajdują się w wielu produktach spożywczych, a ich głównym źródłem są owoce i warzywa, choć nie tylko. Warto zadbać o spożycie w odpowiedniej ilości produktów zawierających przeciwutleniacze, a w razie konieczności zdecydować się na dodatkową suplementację.

Antyoksydanty

Czym są antyoksydanty?

Antyoksydanty tworzą system antyoksydacyjny, który zabezpiecza organizm przed szkodliwymi skutkami oddziaływania wolnych rodników tlenowych gromadzących się w organizmie w nadmiarze jako odpowiedź na następujące czynniki:

  • silny, częsty stres w życiu codziennym;
  • niezdrowa dieta;
  • przyjmowanie nadmiernej ilości leków;
  • niewysypianie się;
  • palenie papierosów (zarówno bierne, jak i czynne);
  • spożywanie nadmiaru alkoholu;
  • zanieczyszczenia powietrza.

I wiele innych, tak częstych w dzisiejszych czasach, których często nie sposób uniknąć. Antyoksydanty można podzielić na:

  • enzymatyczne – dysmutaza ponadtlenkowa, katalaza, zredukowany glutation;
  • nieenzymatyczne regenerowalne – GSH, witamina E;
  • nieenzymatyczne zużywalne – witamina C, witamina A, probukol, bilirubina, kwas moczowy.

Ponadto w procesach oczyszczania organizmu z nadmiaru wolnych rodników tlenowych udział biorą jony żelaza i miedzi, które zapobiegają generowaniu szkodliwych związków. Innymi słowy, antyoksydanty to różnego rodzaju związki odznaczające się właściwościami chroniącymi molekuły organizmu przed utlenianiem, które może spowodować zaburzenie ich struktury i funkcji. Nadmiar wolnych rodników tlenowych zwiększa ryzyko chorób cywilizacyjnych, takich jak:

  • nowotwory;
  • nadciśnienie tętnicze;
  • choroba Parkinsona;
  • demencja;
  • depresja;
  • alergie;
  • zaburzenia trawienia;
  • migrena.

Dodatkowo mogą również przyspieszać procesy starzenia się organizmu.

Podsumowując, wolne rodniki atakują organizm, zaś antyoksydanty chronią przed nimi.

Antyoksydanty – działanie

Działanie antyoksydantów można przedstawić na przykładzie witaminy E, która jest najsilniejszym egzogennym przeciwutleniaczem działającym w stosunku do błon biologicznych. Wprowadzona do organizmu witamina E gromadzi się w tkankach szczególnie narażonych na oksydacyjne uszkodzenia np. w ścianach naczyń krwionośnych. Jej działanie obejmuje głównie zmiatanie wtórnych wolnych rodników organicznych, terminację reakcji peroksydacji lipidów oraz wygaszanie tlenu singletowego.

Innym egzogennym antyoksydantem jest choćby beta-karoten, który posiada zdolność usuwania tlenu singletowego i nadtlenków lipidów. Pozwala to chronić komórki przed zmianami związanymi ze starzeniem się organizmu oraz przed chorobami wywołanymi stresem oksydacyjnym, takimi jak np. nowotwory. Innymi karotenoidami o podobnym działaniu są m.in. luteina, zeaksantyna, likopen. Podsumowując, antyoksydanty:

  • usuwają nadmiar wolnych rodników będących poważnym czynnikiem ryzyka wielu chorób;
  • hamują utlenianie metali ciężkich, np. rtęci lub ołowiu;
  • przechwytują powstałe reaktywne substancje utleniające;
  • stymulują istniejące, endogenne systemy przeciwutleniające komórki.

Warto wiedzieć, że antyoksydanty (choć przede wszystkim usuwają wolne rodniki tlenowe z ustroju) wykazują również inne cenne działania. Przykładowo, polifenole (organiczne związki chemiczne, które wykazującymi wysokie działanie antyoksydacyjne) znajdujące się w owocach jagodowych działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwbólowo, obniżają ciśnienie krwi i uodporniają skórę na szkodliwe działanie promieniowania UV.

Źródła antyoksydantów

Antyoksydanty powszechnie występują w żywności, którą spożywamy każdego dnia. Przykładowo, cennym źródłem polifenoli jest gorzka czekolada, owoce jagodowe i czerwone wino. Z kolei fikocyjanina znajduje się w dużych ilościach w Spirulinie, aldze zaliczanej do grona superfoods. Za źródła antyoksydantów uznaje się:

  • Chlorellę;
  • acerolę;
  • owoce i warzywa, np. tryskawki, jabłka, marchewki, buraki;
  • przyprawy i zioła, np. cynamon, oregano, kurkumę, pieprz;
  • zieloną herbatę;
  • oleje roślinne.

Popularnymi przeciwutleniaczami, wykorzystywanymi w przemyśle gastronomicznym są m.in.:

  • BHT;
  • kwas mlekowy;
  • kwas cytrynowy;
  • kwas fosforowy.

Dodawane do żywności chronią tłuszcze przed utlenianiem się, czyli jełczeniem. W efekcie wydłużają jej przydatność do spożycia.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Nowak A., Zielona J., Turek M., Klimowicz A., Wpływ przeciwutleniaczy zawartych w owocach na proces fotostarzenia się skóry, Postępy Fitoterapii, 2/2014.
  2. Piszcz P., Wantusiak P., Głód B., Antyoksydanty w produktach spożywczych, ich rola i właściwości, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2/2010.
  3. Skotnicka M., Golan M., Szmukała N., Rola naturalnych przeciwutleniaczy pochodzenia roślinnego w profilaktyce nowotworowej, Annales Academiae Medicae Gedanensis, 47/2017.
  4. Puzanowska-Tarasiewicz H., Kuźmicka L., Tarasiewicz M., Antyoksydanty a reaktywne formy tlenu, 1/2010.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.