Algi (zwane również glonami) zgodnie z definicją to ogólna nazwa plechowatych, najczęściej samożywnych roślin zarodnikowych, żyjących w środowisku wodnym i miejscach wilgotnych. Pojawiły się na świecie około 1,5 biliona lat temu i tym samym były pierwszymi formami życia zdolnymi do fotosyntezy. Algi wyróżniają się niezwykle bogatym składem, przez co stanowią jedne z chętniej wybieranych suplementów diety oraz produktów, zwłaszcza kuchni azjatyckiej.
Algi – charakterystyka
Do najczęściej suplementowanych współcześnie alg możemy zaliczyć Chlorellę i Spirulinę. Innymi algami są również nori (popularny składnik sushi) czy wakame. Algi są bogate w składniki takie jak:
- karotenoidy;
- chlorofil;
- fikocyjanina;
- polifenole;
- witaminy takie jak m.in. witamina A, witamina C, witamina E, witamina K i witaminy z grupy B;
- minerały – żelazo, fosfor, potas, cynk, magnez, brom, miedź, chlor, sód, wapń i wiele innych;
- aminokwasy i białka;
- węglowodany;
- błonnik pokarmowy;
- cenne niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), w tym kwas EPA czy kwas GLA.
Każda alga posiada swoje indywidualne cechy, które wyróżniają ją spośród innych. Przykładowo, Spirulina to świetne źródło niezbędnych o prawidłowego funkcjonowania organizmu składników odżywczych o wysokiej biodostępności. Chlorella działa oczyszczająco (detoksykująco) usuwając toksyny i metale ciężkie. Jest również bardzo bogata w chlorofil. Z kolei wakame zawiera duże ilości jodu i obniżają ciśnienie tętnicze krwi.
Algi – właściwości zdrowotne
Spirulina dostarcza pełnowartościowe białko, łatwo przyswajalne minerały, witaminy i barwniki (m.in. beta karoten), wspomaga procesy trawienne, wpływając na poprawę metabolizmu. Jest idealnym suplementem w przypadku osób przebywających na dietach roślinnych, ubogich w białko i żelazo. Dodatkowo przeciwdziała niestrawności i zaparciom, wspiera układ sercowo-naczyniowy oraz może zmniejszać intensywność objawów chorób dermatologicznych. Ze względu na wysoką zawartość NNKT wspiera pamięć i koncentrację.
Chlorella oczyszcza organizm z toksyn, zanieczyszczeń i metali ciężkich, które gromadzą się w tkankach na przestrzeni lat. To właśnie przez nie czujemy się zmęczeni, wypadają nam włosy, a skóra jest sucha. Mając zanieczyszczony organizm zmagamy się również z bezsennością i wzrasta ryzyko chorób cywilizacyjnych. Chlorella nie tylko detoksykuje organizm, ale również wspiera układ nerwowy i sercowo-naczyniowy.
Algi wakame działają przede wszystkim przeciwnadciśnieniowo, ale też wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn i zwalczają nadmiar wolnych rodników. Z kolei nori są źródłem licznych minerałów i wpływają pozytywnie na gospodarkę wodno-elektrolitową. Wspierają też procesy trawienia. Nie bez powodu algi zalicza się do grona superfoods, czyli żywności o ponadprzeciętnym składzie i potwierdzonych badaniami naukowymi właściwościach zdrowotnych.
Algi w kosmetologii
Algi są powszechnie wykorzystywane w kosmetologii, zarówno do pielęgnacji skóry, jak i włosów. Stosowane zewnętrznie, np. w postaci samodzielnie wykonanych masek i peelingów:
- dostarczają skórze wszystkich cennych składników odżywczych;
- chronią przed niekorzystnym wpływem zewnętrznych czynników, takich jak promieniowanie UV czy silny wiatr;
- dokładnie oczyszczają skórę, napinają ją i rozjaśniają;
- chronią przed utratą wilgoci i silnie nawilżają skórę;
- koją podrażnienia;
- zmniejszają widoczność blizn, np. blizny potrądzikowe;
- przyspieszają regenerację naskórka;
- zmniejszają cellulit.
Najczęściej wykorzystywaną w domowej pielęgnacji algą jest Spirulina w proszku. Taka forma algi sprawia, że z łatwością można z niej przygotować rozmaite kosmetyki. Mieszając 2 łyżki Spiruliny w proszku z 2 łyżkami dowolnej maski nawilżającej do włosów uzyskamy kosmetyk o jeszcze intensywniejszym działaniu. Z kolei łyżka Spiruliny w proszku w połączeniu z 3 łyżkami gęstego kefiru i łyżeczką nasion chia stworzy bezpieczny, naturalny peeling.
Algi – suplementy diety
Algi, zwłaszcza Spirulina i Chlorella, są dostępne pod postacią suplementów diety. Najczęściej mają formę tabletek lub proszku. Ich największą zaletą jest oczywiście korzystny wpływ na zdrowie, jednak ceni się je również ze względu na naturalne pochodzenie i bezpieczeństwo przyjmowania. Dzięki temu można je podawać także dzieciom, osobom przewlekle chorym czy kobietom w ciąży.
Polecane produkty:
Spirulina i chlorella
Spirulina i chlorella wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, w tym również z metali ciężkich. Ponadto wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładzanie organizmu, pomaga w likwidacji zaparć, przyspiesza metabolizm i regenerację uszkodzonych tkanek Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Kępska D., Olejnik Ł., Algi – przyszłość z morza, Chemik 11/2014.
- Zdrojewicz Z., Bieżyński B., Krajewski P., Czy warto jeść algi?, Medycyna Rodzinna, 21/2018.
- Kaniewska M., Kosmetologia podstawy, Wydawnictwo WsiP, Warszawa 2011.