Algi

Algi (zwane również glonami) zgodnie z definicją to ogólna nazwa plechowatych, najczęściej samożywnych roślin zarodnikowych, żyjących w środowisku wodnym i miejscach wilgotnych. Pojawiły się na świecie około 1,5 biliona lat temu i tym samym były pierwszymi formami życia zdolnymi do fotosyntezy. Algi wyróżniają się niezwykle bogatym składem, przez co stanowią jedne z chętniej wybieranych suplementów diety oraz produktów, zwłaszcza kuchni azjatyckiej.

Algi

Algi – charakterystyka

Do najczęściej suplementowanych współcześnie alg możemy zaliczyć Chlorellę i Spirulinę. Innymi algami są również nori (popularny składnik sushi) czy wakame. Algi są bogate w składniki takie jak:

  • karotenoidy;
  • chlorofil;
  • fikocyjanina;
  • polifenole;
  • witaminy takie jak m.in. witamina A, witamina C, witamina E, witamina K i witaminy z grupy B;
  • minerały – żelazo, fosfor, potas, cynk, magnez, brom, miedź, chlor, sód, wapń i wiele innych;
  • aminokwasy i białka;
  • węglowodany;
  • błonnik pokarmowy;
  • cenne niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), w tym kwas EPA czy kwas GLA.

Każda alga posiada swoje indywidualne cechy, które wyróżniają ją spośród innych. Przykładowo, Spirulina to świetne źródło niezbędnych o prawidłowego funkcjonowania organizmu składników odżywczych o wysokiej biodostępności. Chlorella działa oczyszczająco (detoksykująco) usuwając toksyny i metale ciężkie. Jest również bardzo bogata w chlorofil. Z kolei wakame zawiera duże ilości jodu i obniżają ciśnienie tętnicze krwi.

Algi – właściwości zdrowotne

Spirulina dostarcza pełnowartościowe białko, łatwo przyswajalne minerały, witaminy i barwniki (m.in. beta karoten), wspomaga procesy trawienne, wpływając na poprawę metabolizmu. Jest idealnym suplementem w przypadku osób przebywających na dietach roślinnych, ubogich w białko i żelazo. Dodatkowo przeciwdziała niestrawności i zaparciom, wspiera układ sercowo-naczyniowy oraz może zmniejszać intensywność objawów chorób dermatologicznych. Ze względu na wysoką zawartość NNKT wspiera pamięć i koncentrację.

Chlorella oczyszcza organizm z toksyn, zanieczyszczeń i metali ciężkich, które gromadzą się w tkankach na przestrzeni lat. To właśnie przez nie czujemy się zmęczeni, wypadają nam włosy, a skóra jest sucha. Mając zanieczyszczony organizm zmagamy się również z bezsennością i wzrasta ryzyko chorób cywilizacyjnych. Chlorella nie tylko detoksykuje organizm, ale również wspiera układ nerwowy i sercowo-naczyniowy.

Algi wakame działają przede wszystkim przeciwnadciśnieniowo, ale też wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn i zwalczają nadmiar wolnych rodników. Z kolei nori są źródłem licznych minerałów i wpływają pozytywnie na gospodarkę wodno-elektrolitową. Wspierają też procesy trawienia. Nie bez powodu algi zalicza się do grona superfoods, czyli żywności o ponadprzeciętnym składzie i potwierdzonych badaniami naukowymi właściwościach zdrowotnych.

Algi w kosmetologii

Algi są powszechnie wykorzystywane w kosmetologii, zarówno do pielęgnacji skóry, jak i włosów. Stosowane zewnętrznie, np. w postaci samodzielnie wykonanych masek i peelingów:

  • dostarczają skórze wszystkich cennych składników odżywczych;
  • chronią przed niekorzystnym wpływem zewnętrznych czynników, takich jak promieniowanie UV czy silny wiatr;
  • dokładnie oczyszczają skórę, napinają ją i rozjaśniają;
  • chronią przed utratą wilgoci i silnie nawilżają skórę;
  • koją podrażnienia;
  • zmniejszają widoczność blizn, np. blizny potrądzikowe;
  • przyspieszają regenerację naskórka;
  • zmniejszają cellulit.

Najczęściej wykorzystywaną w domowej pielęgnacji algą jest Spirulina w proszku. Taka forma algi sprawia, że z łatwością można z niej przygotować rozmaite kosmetyki. Mieszając 2 łyżki Spiruliny w proszku z 2 łyżkami dowolnej maski nawilżającej do włosów uzyskamy kosmetyk o jeszcze intensywniejszym działaniu. Z kolei łyżka Spiruliny w proszku w połączeniu z 3 łyżkami gęstego kefiru i łyżeczką nasion chia stworzy bezpieczny, naturalny peeling.

Algi – suplementy diety

Algi, zwłaszcza Spirulina i Chlorella, są dostępne pod postacią suplementów diety. Najczęściej mają formę tabletek lub proszku. Ich największą zaletą jest oczywiście korzystny wpływ na zdrowie, jednak ceni się je również ze względu na naturalne pochodzenie i bezpieczeństwo przyjmowania. Dzięki temu można je podawać także dzieciom, osobom przewlekle chorym czy kobietom w ciąży.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Kępska D., Olejnik Ł., Algi – przyszłość z morza, Chemik 11/2014.
  2. Zdrojewicz Z., Bieżyński B., Krajewski P., Czy warto jeść algi?, Medycyna Rodzinna, 21/2018.
  3. Kaniewska M., Kosmetologia podstawy, Wydawnictwo WsiP, Warszawa 2011.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0