Detoksykacja

Detoksykacja to inaczej proces odtruwania organizmu, oczyszczania go z metali ciężkich, toksyn, pestycydów i wszelkich innych szkodliwych związków, na które współcześnie narażony jest każdy człowiek. Oczyszczanie organizmu z toksyn nie jest trudne, o ile jednocześnie zadbamy o zdrowy tryb życia i rezygnację ze szkodliwych nawyków.

Detoksykacja

Zanieczyszczenie organizmu – przyczyny

Zanieczyszczenia są wśród nas. Bez względu na to czy mieszkamy w mieście czy na wsi, choć mieszkańcy wsi są na nie mniej narażeni. Współcześnie śladowe ilości metali ciężkich, szkodliwe związki i toksyny znajdziemy w wodzie, glebie, powietrzu, a nawet w lekach. Kupowane w sklepach owoce i warzywa moga posiadać pozostałości z działalności rolniczej, np. śladowe ilości środków ochrony roślin, które następnie spożywamy (nie da się ich zmyć wodą). Ryby, uważane za bogate źródło NNKT i uwielbiane przez wiele osób, żyją w tak zanieczyszczonych dziś morzach i oceanach, przez co w ich tkankach odkładają się pewne ilości metali ciężkich.

Nie tylko żywność jest zanieczyszczona. Każdego dnia narażeni jesteśmy na spaliny samochodowe czy spaliny pochodzące z okolicznych fabryk, które następnie wdychamy. Wiele osób dodatkowo pracuje wśród pyłów, kurzu i unoszących się w powietrzu oparów. Widząc, jak rozległy jest to problem, warto zrobić wszystko to w naszej mocy, aby chronić organizm przed zanieczyszczeniami. Okresowo należy również postawić na detoksykację organizmu.

Objawy zanieczyszczenia organizmu

Objawami zanieczyszczenia organizmu są między innymi:

  • ospałość, przewlekłe zmęczenie;
  • osłabienie;
  • utrata energii i motywacji;
  • stany lękowe, skłonność do depresji;
  • bezsenność;
  • gromadzenie się wody w organizmie;
  • cellulit i nadwaga, przy czym zrzucenie zbędnych kilogramów staje się utrudnione;
  • spowolnienie metabolizmu;
  • szara, pozbawiona blasku i jędrności skóra;
  • wypadanie włosów, nadmierna łamliwość włosów;
  • problemy ze wzrokiem;
  • zaburzenia trawiennie – zaparcia, biegunki, niestrawność;
  • alergie;
  • osłabienie odporności, tendencja do infekcji;
  • wzrost ryzyka chorób autoimmunologicznych i cywilizacyjnych;
  • nadciśnienie tętnicze;
  • bezpłodność, problemy z poczęciem potomstwa;
  • utrata libido.

I wiele innych.

Detoksykacja organizmu

Detoksykacja organizmu ma na celu w bezpieczny i naturalny sposób usunąć zanieczyszczenia zgromadzone w tkankach na przestrzeni miesięcy i lat. Jednym z najskuteczniejszych sposobów na oczyszczenie organizmu z toksyn jest suplementacja Chlorelli. Głównie ze względu na zdolności wiązania jonów metali ciężkich (np. rtęć, glin, ołów), czyli tzw. chelatacji. Chlorella wiąże ze sobą wszelkiego rodzaju szkodliwe związki (także alkohol, azotany, pestycydy) i pomaga wydalić je z organizmu. Dodatkowo ze względu na bogaty skład wspiera pracę wątroby, narządu odpowiedzialnego za regularne oczyszczanie organizmu z toksyn. Ważne, aby suplementacja była długotrwała. Nie powoduje żadnych skutków ubocznych ze względu na swoją naturalność. Jedynie początkowo mogą pojawić się zmiany skórne, będące przejawem trwających procesów oczyszczania.

Kolejną metodą są tzw. 1-2 dniowe głodówki. Przed ich rozpoczęciem należy się upewnić co do braku przeciwwskazań zdrowotnych. W tym czasie należy pić w dużych ilościach jedynie wodę lub wodę i soki owocowo-warzywne, ale wyłącznie z produktów o sprawdzonych pochodzeniu. Woda pomoże wypłukać szkodliwe związki z układu pokarmowego, jednak te zlokalizowane w tkankach obwodowych trzeba będzie usunąć za pomocą Chlorelli. Inną metodą detoksykacji jest też regularne saunowanie, zgodnie z metodyką tego typu zabiegów.

Czego unikać?

Chcąc efektywnie, trwale i skutecznie oczyścić organizm z toksyn należy bezwzględnie unikać przede wszystkim palenia papierosów. Rekomenduje się rezygnację z palenia nawet po zakończeniu kuracji detoksykującej. W innym razie nie będzie ona skuteczna, a zanieczyszczenia w bardzo krótkim czasie ponownie zaczną gromadzić się w tkankach. Dodatkowo warto ograniczyć spożywanie alkoholu oraz przetworzonych produktów, bogatych w sztuczne dodatki, chemiczne konserwanty i spulchniacze.

Jeśli mamy taką możliwość, wybierajmy wyłącznie żywność ze sprawdzonego źródła. Jajka, warzywa i owoce oraz mięso z łatwością można znaleźć na halach targowych i stoiskach na rynku. Jeśli pochodzą od miejscowych rolników i hodowców mamy pewność, że są ekologiczne i nie musiały wcześniej zostać spryskane chemicznymi preparatami, aby przetrwać dalekie podróże z innych krajów.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Rose N., Oczyszczanie organizmu dla kobiet, Wydawnictwo Studio Astropsychologii, Białystok 2011.
  2. Ociepa-Kubicka A., Ociepa E., Toksyczne oddziaływanie metali ciężkich na rośliny, zwierzęta i ludzi, Inżynieria i Ochrona Środowiska, 2/2012.
  3. Baranowska-Morek A., Roślinne mechanizmy tolerancji na toksyczne działanie metali ciężkich, Problemy Nauk Biologicznych, 2/2003.
  4. Zabłocka A., Janusz M., Dwa oblicza wolnych rodników tlenowych, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 62/2008.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0