Ubichinol

Ubichinol to zredukowana postać koenzymu Q10, czyli nieposiadająca tlenu. Oznacza to, że cząsteczka ubichinolu ma tendencję do przyłączania tlenu, dlatego może pełnić ważną funkcję antyoksydacyjną.

Ubichinol

Koenzym Q10 – charakterystyka

Koenzym Q10 (zwany również witaminą Q10) jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek organizmu, ponieważ warunkuje przebieg licznych procesów komórkowych i pełni funkcję mediatora. Może on występować w różnych postaciach:

  • utlenionej – ubichinon;
  • pośredniej – rodnik ubisemichinonowy;
  • zredukowanej – ubichinol.

Należy przy tym wspomnieć, że właściwości antyoksydacyjne wykazuje wyłącznie postać zredukowana.

Ubichinol – wartość odżywcza

Ubichinol występuje powszechnie w ogólnodostępnych produktach spożywczych. Oznacza to, że bez problemu można włączyć do codziennej diety tego typu pokarmy i tym samym uzupełniać niedobory związku. Bogatym źródłem ubichinolu jest przede wszystkim mięso, jednak równie duże ilości związku można znaleźć w:

  • soi;
  • orzechach włoskich i migdałach;
  • olejach roślinnych;
  • zielonych warzywach, np. szpinak;
  • rybach, np. sardynki, które zawierają znacznie więcej tego związku niż mięso wołowe.

Mniejsze ilości ubichinolu znajdują się w mleku i serach. Analizując powyższe zestawienie produktów można szybko zauważyć, że największe ilości znajdują się w produktach mięsnych. W związku z tym na niedobory koenzymu Q10 mogą być narażone osoby przebywające na dietach wegańskich i wegetariańskich, ponieważ oleje czy orzechy nie są substancjami, które można zjeść w dużych ilościach każdego dnia.

W tym przypadku warto zdecydować się na suplementację tego związku. Większość tego typu preparatów posiada zarówno utlenioną, jak i zredukowaną formę koenzymu, aby kompleksowo wpływać na wszystkie aspekty zdrowia.

Ubichinol – działanie

Ubichinol pełni niezwykle ważną funkcję jaką jest aktywność antyoksydacyjna. Dzięki temu, że posiada postać zredukowaną, przez cały czas jest „głodny” tlenu. Przyłącza zatem do siebie krążące po organizmie wolne rodniki tlenowe (czyli reaktywne formy tlenu), które w dużych ilościach wykazują negatywne działanie na organizm człowieka.

Wolne rodniki tlenowe przyczyniają się do rozwoju wielu chorób, które zaliczono do grona cywilizacyjnych, ponieważ wiążą się ze współczesnym stylem życia znacznej ilości osób mieszkających na terenach krajów wysokorozwiniętych. Nadmiar wolnych rodników tlenowych powstaje bowiem w efekcie złej diety, małej aktywności fizycznej, ekspozycji na zanieczyszczenia czy nadmiaru stresu w codziennym życiu.

Ubichinol redukuje zatem ryzyko rozwoju:

  • nadciśnienia tętniczego;
  • chorób neurodegeneracyjnych (np. choroba Parkinsona);
  • otyłości;
  • miażdżycy;
  • i wielu innych.

Dodatkowo wpływa korzystnie na wygląd zewnętrzny, ponieważ odpowiada za czynność i estetykę skóry, włosów i paznokci. Pewne ilości koenzymu Q10 znajdujące się w tych tkankach sprawiają, że skóra jest nawilżona, jędrna i elastyczna, zaś włosy i paznokcie wytrzymałe i błyszczące. Ponadto koenzym Q10 wykazuje działanie ochronne w stosunku do skóry przed szkodliwym promieniowaniem UV.

Ubichinol czy ubichinon?

Ubichinol, jako postać zredukowana, wykazuje między innymi silne działanie przeciwutleniające i wspiera wygląd zewnętrzny konsumenta. Z kolei ubichinon, jako postać utleniona, jest wszechobecna w tkankach organizmu. Dzięki związanym z nią cząsteczkom tlenu odgrywa ważną rolę w metabolizmie energetycznym komórki. Oznacza to, że jest niezbędny do produkcji ATP.

Obie postacie koenzymu pełnią zatem ważne funkcje. Dlatego dobrym wyborem jest zdecydowanie się na suplementację zawierającą oba związki.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Siemieniuk E., Skrzydlewska E., Koenzym Q10 – biosynteza i znaczenie biologiczne w organizmach zwierząt i człowieka, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 59/2005.
  2. Littarru G., Ubichinol, Nowe spojrzenie na najbardziej aktywną postać koenzymu Q10, Wydawnictwo Mediatrix, Belgia 2014.
  3. Janicki B., Buzała M., Rola koenzymu Q w organizmie ludzi i zwierząt, Medycyna Weterynaryjna, 4/2012.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.