Chlorella

Chlorella jest mikroalgą należącą do gromady zielenic. To jeden z najlepiej poznanych i przebadanych eukariontów fototroficznych. Chlorella jest idealną opcją dla wszystkich, którzy szukają naturalnego suplementu diety o bogatym składzie i licznych właściwościach, szczególnie wpływających na naturalne oczyszczanie organizmu z toksyn.

Chlorella

Chlorella – skład

Za najważniejszy składnik chlorelli uważa się polisacharydy, które wykazują wysokie działanie immunostymulujące, usuwają wolne rodniki, a także zmniejszają poziom lipidów we krwi. Odkryto w niej także ponadprzeciętne stężenie chlorofilu alfa i beta-karotenu.

Znaczny procent algi stanowią białka, nienasycone kwasy tłuszczowe, minerały (wapń, miedź, jod, żelazo, magnez, mangan, cynk, sód, potas, fosfor), nukleotydy oraz aminokwasy (w tym 9 egzogennych). Znaleźć można także witaminy takie jak m.in. witamina A, witamina B1, witamina B2, witamina B3, witamina B6, witamina B12, witamina C, witamina D, witamina H oraz witamina K.

Dzięki swojemu bogatemu składowi umożliwia uzupełnienie niezbędnych mikro- i makroelementów, których często brakuje ze względu na usunięcie z diety niektórych pokarmów.

Chlorella – właściwości

Chlorella posiada wiele korzystnych właściwości. Wspomaga odporność (składniki w niej zawarte pobudzają produkcję makrofagów i aktywność komórek NK) oraz oczyszczanie organizmu z toksyn i metali ciężkich. Chlorella „owija się” wokół nich i uniemożliwia im wchłanianie się do organizmu. Jest to szczególnie ważne, ponieważ w dzisiejszych czasach śladowe ilości metali ciężkich można spotkać wszędzie. Są one obecne przede wszystkim w rybach morskich. Chlorella w szybszy sposób usuwa z organizmu także chemikalia i alkohol.

Alga ta znalazła zastosowanie podczas leczenia nowotworów. Uważa się, że składniki komórkowe i funkcje układu odpornościowego są mniej uszkodzone u pacjentów stosujących Chlorellę. Wysoki poziom chlorofilu w Chlorelli chroni organizm przed działaniem promieniowania ultrafioletowego podczas usuwania radioaktywnych cząstek z organizmu. Badania wykazały, że podczas przyjmowania Chlorelli zmniejsza się liczba infekcji dróg oddechowych u pacjentów z glejakiem.

Pozostałe właściwości Chlorelli

Do pozostałych właściwości Chlorelli zalicza się:

  • ochronę przed miażdżycą oraz nowotworami;
  • zapobieganie przeciążeniu wątroby i nerek;
  • wzmacnianie błony śluzowej żołądka i jelit;
  • działanie przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowe, ponieważ wzmacnia naturalną barierę ochronną organizmu;
  • łagodzenie silnych reakcji układu immunologicznego, tym samym zmniejsza objawów alergii;
  • przyspieszanie regeneracji tkanek, usprawnianie gojenia się ran.

Na sam koniec należy zwrócić uwagę na pozytywny wpływ Chlorelli na układ pokarmowy. Niszczy ona bakterie patogenne i wspomaga wzrost, a także rozwój przyjaznej flory bakteryjnej. Badania wykazały, że podczas regularnego stosowania algi najbardziej pożądana bakteria w jelitach (Lactobacillus) namnaża się aż 4 razy szybciej.

Zobacz również: Dawkowanie chlorelli.

Zastosowanie chlorelli w kosmetyce

Chlorella znana jest ze swojego działania wspomagającego odchudzanie. Jej regularne spożycie powoduje zmniejszenie zawartości tłuszczu w organizmie, cholesterolu w osoczu i poziomu glukozy we krwi (badania wykonywane były na czczo). Chlorella pomaga zmniejszyć masę ciała, ponieważ wspomaga metabolizm, zwiększa poziom energii oraz reguluje gospodarkę hormonalną.

Kolejne korzystne działanie objawia się odmładzającym wpływem na organizm człowieka. Alga ta może spowolnić proces starzenia się, ponieważ wpływa na zmniejszenie stresu oksydacyjnego. Ze względu na wysoką zawartość witamin i glutationu eliminuje wolne rodniki oraz chroni komórki.



Polecane produkty:

Bibliografia:

  1. Zdrojewicz Z., Bieżyński B., Krajewski P., Czy warto jeść algi?, Medycyna Rodzinna, 21/2018.
  2. Lee W., Rosenbaum M., Chlorella – the sun-powered supernutrient and its beneficial properties, Chlorelle europe, 2003.
  3. Yan L., Lim S., Kim I., Wpływ suplementacji chlorelli na wydajność wzrostu, strawność składników odżywczych, charakterystykę krwi, zawartość drobnoustrojów (…), Asian-Australas, 12/2012.

4 odpowiedzi

  1. Czytałam o niej i naprawdę daje wiele dobrego. Dziękuję za przypomnienie z chęcią bym skorzystała i próbowała zażywać

  2. Przez jakiś czas dodawałam tej algi do jedzenia, zwłaszcza jogurtów czy koktailu. Nie wiem niestety czy coś pomogła w ciąży odstawiłam. Niesamowite są dla mnie właściwości takich substancji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.