Chlorella jest mikroalgą należącą do gromady zielenic. To jeden z najlepiej poznanych i przebadanych eukariontów fototroficznych. Idealna opcja dla wszystkich, którzy szukają naturalnego suplementu o bogatym składzie i licznych właściwościach.

Jaki skład ma Chlorella?

Za najważniejszy składnik chlorelli uważa się polisacharydy, które wykazują wysokie działanie immunostymulujące, usuwają wolne rodniki, a także zmniejszają poziom lipidów we krwi.

Odkryto w niej także ponadprzeciętne stężenie chlorofilu alfa i beta-karotenu.

Znaczny procent algi stanowią białka, nienasycone kwasy tłuszczowe, minerały (wapń, miedź, jod, żelazo, magnez, mangan, cynk, sód, potas, fosfor), nukleotydy oraz aminokwasy (w tym 9 egzogennych). Znaleźć można także witaminy A, B1, B2, C, D, B6, K, niacynę i śladowe ilości biotyny oraz witaminy B12.

Dzięki swojemu bogatemu składowi umożliwia uzupełnienie niezbędnych mikro- i makroelementów, których często brakuje ze względu na usunięcie z diety niektórych pokarmów.

Jakie właściwości zdrowotne ma chlorella?

Chlorella posiada wiele korzystnych właściwości.

Wspomaga odporność (składniki w niej zawarte pobudzają produkcję makrofagów i aktywność komórek NK) oraz oczyszczanie organizmu z toksyn i metali ciężkich. Chlorella “owija się” wokół nich i uniemożliwia im wchłanianie do organizmu. Jest to szczególnie ważne, ponieważ w dzisiejszych czasach śladowe ilości metali ciężkich można spotkać wszędzie. Można je spotkać przede wszystkim w rybach morskich. Usuwa także chemikalia i alkohol.

Chlorella znalazła zastosowanie podczas leczenia nowotworów. Uważa się, że składniki komórkowe i funkcje układu immunologicznego są mniej uszkodzone u pacjentów stosujących algę. Wysoki poziom chlorofilu w chlorelli chroni organizm przed działaniem promieniowania ultrafioletowego podczas usuwania radioaktywnych cząstek z organizmu. Badania wykazały, że podczas przyjmowania chlorelli zmniejsza się liczba infekcji dróg oddechowych u pacjentów z glejakiem.


Chlorella bioalgi


Pozostałe właściwości chlorelli:

  • chroni przed miażdżycą oraz nowotworami
  • zapobiega przeciążeniu wątroby i nerek
  • wzmacnia błonę śluzową żołądka i jelit
  • działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, ponieważ wzmacnia naturalną barierę ochronną organizmu
  • łagodzi silne reakcje układu immunologicznego, tym samym zmniejsza objawy alergii
  • przyspiesza regenerację tkanek, usprawnia gojenie się ran

Na sam koniec należy zwrócić uwagę na zbawienny wpływ chlorelli na układ pokarmowy. Niszczy ona bakterie patogenne i wspomaga wzrost, a także rozwój przyjaznej flory bakteryjnej. Badania wykazały, że podczas regularnego stosowania algi najbardziej pożądana bakteria w jelitach – Lactobacillus – namnaża się aż 4 razy szybciej.

Zobacz również: Dawkowanie chlorelli

Zastosowanie chlorelli w kosmetyce

Chlorella jest znana ze swojego działania wspomagającego odchudzanie. Jej regularne spożycie powoduje zmniejszenie zawartości tłuszczu w organizmie, cholesterolu w osoczu i poziomu glukozy we krwi (badania wykonywane były na czczo). Chlorella pomaga zmniejszyć masę ciała, ponieważ wspomaga metabolizm, zwiększa poziom energii oraz reguluje gospodarkę hormonalną.

Kolejne korzystne działanie objawia się odmładzającym wpływem na organizm człowieka. Alga może spowolnić proces starzenia się, ponieważ wpływa na zmniejszenie stresu oksydacyjnego. Ze względu na wysoką zawartość witamin i glutationu eliminuje wolne rodniki oraz chroni komórki.

Bibliografia:

  1. Zdrojewicz Z., Bieżyński B., Krajewski P., Czy warto jeść algi?, Medycyna Rodzinna, 21/2018.
  2. Lee W., Rosenbaum M., Chlorella – the sun-powered supernutrient and its beneficial properties, Chlorelle europe, 2003.
  3. Yan L., Lim S., Kim I., Wpływ suplementacji chlorelli na wydajność wzrostu, strawność składników odżywczych, charakterystykę krwi, zawartość drobnoustrojów (…), Asian-Australas, 12/2012.