Witamina A to w rzeczywistości grupa kilku substancji o analogicznej budowie. Wśród tych substancji pełną aktywność wykazuje retinol. Witamina A jest obecna w powszechnie dostępnych produktach spożywczych i pełni w organizmie człowieka wiele ważnych funkcji.
Witamina A – charakterystyka
Witamina A może być pochodzenia zwierzęcego i wówczas nazwa odnosi się do retinolu, kwasu retinowego i retinalu. W produktach roślinnych natomiast mamy do czynienia tylko z karotenoidami, czyli prowitaminami witaminy A (produktami, z których może powstawać witamina A). W naturze witamina A w czystej postaci nie występuje.
Witamina A to nienasycony alkohol o 20 atomach węgla. To oleista ciecz o jasnożółtym zabarwieniu, nierozpuszczalna w wodzie. Wraz z witaminą D, witaminą E i witaminą K należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Źródła witaminy A
Źródłem witaminy A są zarówno produkty pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. W przypadku produktów zwierzęcych najwięcej retinolu i jego pochodnych znajdziemy w:
- podrobach – zwłaszcza wątrobie;
- niektórych gatunkach ryb, np. tuńczyk czy węgorz;
- jajach;
- maśle;
- serach dojrzewających.
Znacznie mniejsze ilości znajdują się w mięsie drobiowym, pstrągach, łososiu, śledziach i przetworach mlecznych. Z kolei w przypadku produktów roślinnych najwięcej karotenoidów (prowitaminy A) znajdziemy w:
- marchwi;
- natce pietruszki;
- szpinaku;
- morelach i brzoskwiniach;
- śliwkach;
- wiśniach;
- czerwonej papryce;
- boćwinie;
- groszku zielonym;
- brukselce;
- brokułach;
- pomidorach.
Mniejsze ilości znajdują się w ogórkach czy białej kapuście. Spośród karotenoidów, barwników rozpowszechnionych w świecie roślin, w żywieniu człowieka najważniejszy jest beta-karoten. Karotenoidy są znacznie gorzej wykorzystywane z pożywienia niż czysty retinol.
Spożywając produkty bogate w witaminę A należy tak skomponować posiłki, aby zawierały choć jeden element oleisty, ponieważ środowisko tłuszczowe znacznie zwiększa biodostępność tego związku.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A określa się na poziomie 800 µg wśród dojrzałych kobiet i 1000 µg wśród dojrzałych mężczyzn. U osób starszych zapotrzebowanie do znajduje się w granicach 800-1000 µg bez względu na płeć. Z kolei znacznie inaczej prezentuje się dobowe zapotrzebowanie u kobiet w ciąży i karmiących piersią. W związku z tym, kobiety ciężarne powinny dostarczać około 1200 µg witaminy A, natomiast kobiety karmiące piersią aż 1600 µg.
Witaminy A – funkcje
Witamina A znana jest przede wszystkim z tego, że uczestniczy w procesie widzenia. Stanowi bowiem główny składnik purpury wzrokowej (rodopsyny) w fotoreceptorach oka. Jest również czynnikiem wzrostowym. Dodatkowo:
- uczestniczy w rozwoju i różnicowaniu komórek – szczególnie nabłonka i tkanki kostnej;
- warunkuje syntezę hormonów kory nadnerczy i wydzielanie tyroksyny z tarczycy;
- zapobiega niekontrolowanemu utlenianiu kwasów tłuszczowych (karotenoidy współdziałają z witaminą E i witaminą C);
- wpływa na układ immunologiczny poprawiając odporność;
- zmniejsza ryzyko powstawania komórek nowotworowych.
Ostatnie 3 podpunkty ściśle wiążą się z właściwościami antyoksydacyjnymi witaminy A. Posiada ona zdolność eliminowania wolnych rodników tlenowych, przez co wzmacnia odporność, chroni przed rozwojem chorób (głównie chorób cywilizacyjnych), a także spowalnia starzenie się organizmu.
Niedobór witaminy A
Przewlekły niedobór witaminy A zaburza czynność siatkówki oka. Objawia się to pogorszeniem widzenia, zwłaszcza nocnego (tak zwana kurza ślepota). Towarzyszy temu wysychanie rogówki oraz w późniejszym stadium jej rozmiękczanie i martwica, co prowadzi do stałej utraty wzroku.
Ponadto zauważa się rogowacenie skóry i uszkodzenie błon śluzowych przewodu pokarmowego, dróg oddechowych i układu moczowego. Następują zmiany w układzie nerwowym, zahamowanie wzrostu i zaburzenia w procesach reprodukcyjnych. Brak witaminy A w organizmie powoduje znaczne obniżenie odporności, a tym samym zwiększenie podatności na infekcje.
Nadmiar witaminy A
Hiperwitaminoza objawia się między innymi nadmierną łamliwością paznokci i wypadaniem włosów. Mogą występować bóle kości i bóle stawów i powiększenie wątroby oraz śledziony. Na skutek zażywania zbyt dużej ilości witaminy A występuje tak zwane porażenie skórne objawiające się jej pigmentacją i suchością. Ponadto jej nadmiar objawia się bólami głowy, mdłościami połączonymi z wymiotami, światłowstrętem i drgawkami.
Polecane produkty:
Spirulina w tabletkach 100% naturalna
Spirulina platensis, którą Państwu oferujemy to 100% naturalna, słodkowodna alga o wysokiej zawartości składników odżywczych. Codziennie spożywana dostarcza organizmowi niezbędne substancje wpływające na sprawne funkcjonowanie układów w ciele człowieka. Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Abramek K., Witaminy, minerały i suplementy, Wydawnictwo Złote Myśli, Gliwice 2007.
- Gawęcki J., Witaminy, Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu, Poznań 2002.
- Bojarowicz H., Płowiec A., Wpływ witaminy A na kondycję skóry, Problemy Higieny i Epidemiologii, 3/2010.
- Pawlaczyk M., Korzeniowska K., Witamina A w kosmetologii i lecznictwie dermatologicznym, 6/2013.