Witamina B2 (ryboflawina) to jedna z witamin z grupy B. Bierze udział w wielu ważnych przemianach w organizmie. Występuje w postaci żółtych kryształów trudno rozpuszczalnych w wodzie.
Źródła witaminy B2
Głównym źródłem witaminy B2 w diecie człowieka są produkty mleczne oraz mleko, drożdże i wątroby. Można ją dostarczyć jednak również z innymi pokarmami, takimi jak:
- produkty wzbogacone, zwykle z białej mąki;
- orzechy;
- rośliny strączkowe;
- ryby;
- podroby;
- awokado;
- grzyby;
- zielone, liściaste warzywa.
Urozmaicona dieta, zwłaszcza zawierająca produkty pochodzenia zwierzęcego, z powodzeniem zapewnia pokrycie dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.
Witamina B2 – dzienne zapotrzebowanie
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę B2 wiąże się między innymi z zapotrzebowaniem na energię. W efekcie u osób dorosłych wynosi około 1,4-1,7 mg na dobę. Taką ilość zapewnia przeciętna dieta.
Witamina B2 – funkcje
Ryboflawina angażuje się z wiele reakcji enzymatycznych, które dostarczają energii na poziomie komórkowym. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczów. Wpływa na przemianę glukozy i aminokwasów w komórkowych procesach utleniania. Jej obecność jest niezbędna dla utrzymania zdrowia skóry, warg, języka i powierzchni oka.
Dodatkowo witamina B2 pośrednio pobudza wzrost organizmu i wpływa korzystnie na jego ogólną odporność. Wyniki jednego z badań wskazują nawet, że umiarkowane spożycie tej witaminy może chronić przed depresją poporodową.
Witamina B2 – niedobór
Biochemiczne oznaki wyczerpania zapasu ryboflawiny pojawiają się zaledwie po kilku dniach od usunięcia jej z diety. Niedobór przyczynia się do anemii, zwłaszcza przy niskim spożyciu żelaza. Witamina B2 wydaje się wpływać na poziom homocysteiny, czynnika ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
Niedobór ryboflawiny może wpływać niekorzystnie na metabolizm żelaza, szczególnie na powstawanie hemu w krwinkach czerwonych. W efekcie stan ten powoduje niedokrwistość normobarwliwą i normocytowa.
Objawy niedoboru wiążą się głównie ze zmianami skórnymi, takimi jak zajady, skórne zmiany sromu i moszny czy ogólne zapalenie skóry. Ponadto znacznie zwiększa się ryzyko wystąpienia łojotokowego zapalenia skóry. Podsumowując, na niedobór ryboflawiny mogą wskazywać następujące objawy:
- zapalenie języka;
- zajady;
- łuszcząca się i paląca skóra;
- zapalenie jamy ustnej z zajadami;
- anemia;
- zaćma.
Niedobory mogą się pojawić przy zbyt niskim spożyciu mleka i produktów mlecznych. Objawy niedoboru zazwyczaj pojawiają się równocześnie z niedoborami innych witamin. Występują przede wszystkim u alkoholików. Niedobór może jednak wystąpić także u noworodków poddawanych fototerapii z powodu hiperbilirubinemii, ponieważ pod wpływem światła rozpada się nie tylko bilirubina, ale również ryboflawina.
Witamina B2 – nadmiar
Nie są znane toksyczne poziomy spożycia tej witaminy, jednak nadmierne spożycie może hamować wykorzystanie cynku przez organizm. Biodostępność tego pierwiastka znacznie się zmniejsza.
Nadmiar omawianej witaminy jest wydalany wraz z moczem w postaci niezmienionej lub przekształconej przez enzymy mikrosomalne wątroby.
Polecane produkty:
Spirulina w tabletkach 100% naturalna
Spirulina platensis, którą Państwu oferujemy to 100% naturalna, słodkowodna alga o wysokiej zawartości składników odżywczych. Codziennie spożywana dostarcza organizmowi niezbędne substancje wpływające na sprawne funkcjonowanie układów w ciele człowieka. Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Grober U., Mikroskładniki odżywcze, Wydawnictwo MedPharm Polska, Wrocław 2010.
- Gryszczyńska A., Witaminy z grupy B – naturalne źródła, rola w organizmie, skutki awitaminozy, Postępy Fitoterapii, 4/2009.