Witamina B2

Witamina B2 (ryboflawina) to jedna z witamin z grupy B. Bierze udział w wielu ważnych przemianach w organizmie. Występuje w postaci żółtych kryształów trudno rozpuszczalnych w wodzie.

Witamina B2 (ryboflawina)

Źródła witaminy B2

Głównym źródłem witaminy B2 w diecie człowieka są produkty mleczne oraz mleko, drożdże i wątroby. Można ją dostarczyć jednak również z innymi pokarmami, takimi jak:

  • produkty wzbogacone, zwykle z białej mąki;
  • orzechy;
  • rośliny strączkowe;
  • ryby;
  • podroby;
  • awokado;
  • grzyby;
  • zielone, liściaste warzywa.

Urozmaicona dieta, zwłaszcza zawierająca produkty pochodzenia zwierzęcego, z powodzeniem zapewnia pokrycie dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.

Witamina B2 – dzienne zapotrzebowanie

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę B2 wiąże się między innymi z zapotrzebowaniem na energię. W efekcie u osób dorosłych wynosi około 1,4-1,7 mg na dobę. Taką ilość zapewnia przeciętna dieta.

Witamina B2 – funkcje

Ryboflawina angażuje się z wiele reakcji enzymatycznych, które dostarczają energii na poziomie komórkowym. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczów. Wpływa na przemianę glukozy i aminokwasów w komórkowych procesach utleniania. Jej obecność jest niezbędna dla utrzymania zdrowia skóry, warg, języka i powierzchni oka.

Dodatkowo witamina B2 pośrednio pobudza wzrost organizmu i wpływa korzystnie na jego ogólną odporność. Wyniki jednego z badań wskazują nawet, że umiarkowane spożycie tej witaminy może chronić przed depresją poporodową.

Witamina B2 – niedobór

Biochemiczne oznaki wyczerpania zapasu ryboflawiny pojawiają się zaledwie po kilku dniach od usunięcia jej z diety. Niedobór przyczynia się do anemii, zwłaszcza przy niskim spożyciu żelaza. Witamina B2 wydaje się wpływać na poziom homocysteiny, czynnika ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Niedobór ryboflawiny może wpływać niekorzystnie na metabolizm żelaza, szczególnie na powstawanie hemu w krwinkach czerwonych. W efekcie stan ten powoduje niedokrwistość normobarwliwą i normocytowa.

Objawy niedoboru wiążą się głównie ze zmianami skórnymi, takimi jak zajady, skórne zmiany sromu i moszny czy ogólne zapalenie skóry. Ponadto znacznie zwiększa się ryzyko wystąpienia łojotokowego zapalenia skóry. Podsumowując, na niedobór ryboflawiny mogą wskazywać następujące objawy:

  • zapalenie języka;
  • zajady;
  • łuszcząca się i paląca skóra;
  • zapalenie jamy ustnej z zajadami;
  • anemia;
  • zaćma.

Niedobory mogą się pojawić przy zbyt niskim spożyciu mleka i produktów mlecznych. Objawy niedoboru zazwyczaj pojawiają się równocześnie z niedoborami innych witamin. Występują przede wszystkim u alkoholików. Niedobór może jednak wystąpić także u noworodków poddawanych fototerapii z powodu hiperbilirubinemii, ponieważ pod wpływem światła rozpada się nie tylko bilirubina, ale również ryboflawina.

Witamina B2 – nadmiar

Nie są znane toksyczne poziomy spożycia tej witaminy, jednak nadmierne spożycie może hamować wykorzystanie cynku przez organizm. Biodostępność tego pierwiastka znacznie się zmniejsza.

Nadmiar omawianej witaminy jest wydalany wraz z moczem w postaci niezmienionej lub przekształconej przez enzymy mikrosomalne wątroby.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Grober U., Mikroskładniki odżywcze, Wydawnictwo MedPharm Polska, Wrocław 2010.
  2. Gryszczyńska A., Witaminy z grupy B – naturalne źródła, rola w organizmie, skutki awitaminozy, Postępy Fitoterapii, 4/2009.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.