Glutation

Glutation to organiczny związek chemiczny będący tripeptydem, występujący naturalnie w organizmie każdego człowieka. Ma właściwości przeciwutleniające i detoksykujące. Można znaleźć go również w wielu ogólnodostępnych produktach spożywczych, a współcześnie wiele osób decyduje się na dodatkową jego suplementację.

Glutation

Glutation – charakterystyka

Glutation może występować w organizmie człowieka w 2 formach:

  • zredukowanej (GSH) – rozpuszcza się zarówno w wodzie, jak i w tłuszczach, co umożliwia mu szerokie spektrum działania;
  • utlenionej (GSSG) – powstającej w konsekwencji działania czynników szkodliwych, toksycznych, w tym także leków cytostatycznych.

Glutation to związek tiolowy, tripeptyd zbudowany z glutaminianu, cysteiny i glicyny. W komórkach eukariotycznych występuje powszechnie i w znacznych ilościach. Biosynteza tego związku zachodzi praktycznie w każdym rodzaju komórek, choć najintensywniej w hepatocytach (komórkach wątroby), co zależy w największym stopniu od obecności cysteiny.

Stężenie glutationu w mózgu także jest stosunkowo wysokie, choć jego rozmieszczenie – nierównomierne. Najwyższe odnotowuje się w astrocytach, przy czym w neuronach jest go wyraźnie mniej. Glutation w mózgu występuje głównie w formie zredukowanej, zaledwie 0,2% to forma utleniona. Należy wiedzieć, że zredukowany glutation stanowi kluczowy antyoksydant chroniącym komórki mózgowe przed stresem oksydacyjnym.

Glutation – działanie

Glutation to związek o potwierdzonych, bardzo silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Polegają one na redukcji H2O2 i innych nadtlenków organicznych, a tym procesom w dużym stopniu pomagają inne przeciwutleniacze, zwłaszcza witamina C, tokoferole, karotenoidy. Glutation uczestniczy w naprawie oksydacyjnie uszkodzonych składników komórkowych, m.in. reaktywuje rodniki lipidowe oraz redukuje utlenione zasady azotowe w DNA. Ponadto bierze udział w transkrypcji, replikacji, wzroście i różnicowaniu się komórek, regulacji czynności enzymów. To ważny element odporności każdego człowieka.

Ma zastosowanie we współczesnej diagnostyce, zwłaszcza przy chorobie Parkinsona, gdzie stwierdza się 40-50% spadek stężenia tego związku w istocie czarnej mózgu. Podwyższony poziom glutationu stwierdza się również w komórkach nowotworowych pobranych od pacjentów cierpiących na nowotwory oporne na chemioterapię, u pacjentów z chorobą Alzheimera czy przy innych chorobach neurodegeneracyjnych.

Źródła glutationu

Pewne ilości glutationu znajdują się w produktach spożywczych takich jak mięso wołowe, ryby i owoce morza, zielone warzywa (szczególnie brokuły, jarmuż, brukselka), gorczyca, kalafiory, orzechy, grzyby. Produkty mleczne, jaja, tłuszcze, oleje, większość napojów i produktów zbożowych posiada niską zwartość glutationu. Jednak świeże owoce, warzywa i świeżo ugotowane mięsa bogate są w ten niskocząsteczkowy związek. W regulowaniu ilości dostarczanego wraz z pożywieniem glutationu kluczową rolę odgrywa obecność jego prekursorów, zwłaszcza metioniny i cysteiny. Warto zatem jednocześnie spożywać bogate źródła tych aminokwasów. Inną formą dostarczania go do organizmu są suplementy diety.

Glutation – suplementacja

Glutation jako suplement diety przeważnie ma formę kapsułek. Niedobór tego związku jest jednym z wiodących czynników starzenia się komórek, co z kolei może prowadzić do licznych objawów ogólnoustrojowych, w tym spadku samopoczucia, bezsenności, zmęczenia, pogorszenia kondycji skóry czy niepłodności. Dodatkowo glutation zmniejsza ryzyko rozwoju niektórych chorób cywilizacyjnych. Jego suplementacja rekomendowana jest każdemu, kto chce od wewnątrz zadbać o zdrowie, urodę i samopoczucie. Co istotne, jest związkiem naturalnie występującym w organizmie, zatem praktycznie nie ma przeciwwskazań do jego przyjmowania.
Wykazano, że czynniki takie jak palenie papierosów, picie alkoholu, narażenie na promieniowanie RTG, intensywny wysiłek fizyczny, zmniejszają poziom glutationu w organizmie. Mogą zatem stanowić dodatkowe wskazania do rozpoczęcia jego suplementacji.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Karwicka E., Rola glutationu w oporności wielolekowej nowotworów, Postępy Biologii Komórki, 2/2010.
  2. Budzik M., Badowska-Kozakiewicz A., Oporność wielolekowa związana z glutationem, Przegląd Menopauzalny, 5/2013.
  3. Bukowska B., Glutation: biosynteza, czynniki indukujące oraz stężenie w wybranych jednostkach chorobowych, Medycyna Pracy 2004; 55 (6): 501 – 509.
  4. Łukaszewicz-Hussain A., Rola glutationu i enzymów z nim związanych w procesach antyoksydacyjnych organizmu, Medycyna Pracy 2003; 54 (5): 473 – 479.
  5. Gutowicz M., Mechanizmy antyoksydacyjne i detoksykacyjne w ośrodkowym układzie nerwowym, Postepy Hig Med Dosw (online), 2020; 74: 1-11.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.