Glutation to organiczny związek chemiczny będący tripeptydem, występujący naturalnie w organizmie każdego człowieka. Ma właściwości przeciwutleniające i detoksykujące. Można znaleźć go również w wielu ogólnodostępnych produktach spożywczych, a współcześnie wiele osób decyduje się na dodatkową jego suplementację.
Glutation – charakterystyka
Glutation może występować w organizmie człowieka w 2 formach:
- zredukowanej (GSH) – rozpuszcza się zarówno w wodzie, jak i w tłuszczach, co umożliwia mu szerokie spektrum działania;
- utlenionej (GSSG) – powstającej w konsekwencji działania czynników szkodliwych, toksycznych, w tym także leków cytostatycznych.
Glutation to związek tiolowy, tripeptyd zbudowany z glutaminianu, cysteiny i glicyny. W komórkach eukariotycznych występuje powszechnie i w znacznych ilościach. Biosynteza tego związku zachodzi praktycznie w każdym rodzaju komórek, choć najintensywniej w hepatocytach (komórkach wątroby), co zależy w największym stopniu od obecności cysteiny.
Stężenie glutationu w mózgu także jest stosunkowo wysokie, choć jego rozmieszczenie – nierównomierne. Najwyższe odnotowuje się w astrocytach, przy czym w neuronach jest go wyraźnie mniej. Glutation w mózgu występuje głównie w formie zredukowanej, zaledwie 0,2% to forma utleniona. Należy wiedzieć, że zredukowany glutation stanowi kluczowy antyoksydant chroniącym komórki mózgowe przed stresem oksydacyjnym.
Glutation – działanie
Glutation to związek o potwierdzonych, bardzo silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Polegają one na redukcji H2O2 i innych nadtlenków organicznych, a tym procesom w dużym stopniu pomagają inne przeciwutleniacze, zwłaszcza witamina C, tokoferole, karotenoidy. Glutation uczestniczy w naprawie oksydacyjnie uszkodzonych składników komórkowych, m.in. reaktywuje rodniki lipidowe oraz redukuje utlenione zasady azotowe w DNA. Ponadto bierze udział w transkrypcji, replikacji, wzroście i różnicowaniu się komórek, regulacji czynności enzymów. To ważny element odporności każdego człowieka.
Ma zastosowanie we współczesnej diagnostyce, zwłaszcza przy chorobie Parkinsona, gdzie stwierdza się 40-50% spadek stężenia tego związku w istocie czarnej mózgu. Podwyższony poziom glutationu stwierdza się również w komórkach nowotworowych pobranych od pacjentów cierpiących na nowotwory oporne na chemioterapię, u pacjentów z chorobą Alzheimera czy przy innych chorobach neurodegeneracyjnych.
Źródła glutationu
Pewne ilości glutationu znajdują się w produktach spożywczych takich jak mięso wołowe, ryby i owoce morza, zielone warzywa (szczególnie brokuły, jarmuż, brukselka), gorczyca, kalafiory, orzechy, grzyby. Produkty mleczne, jaja, tłuszcze, oleje, większość napojów i produktów zbożowych posiada niską zwartość glutationu. Jednak świeże owoce, warzywa i świeżo ugotowane mięsa bogate są w ten niskocząsteczkowy związek. W regulowaniu ilości dostarczanego wraz z pożywieniem glutationu kluczową rolę odgrywa obecność jego prekursorów, zwłaszcza metioniny i cysteiny. Warto zatem jednocześnie spożywać bogate źródła tych aminokwasów. Inną formą dostarczania go do organizmu są suplementy diety.
Glutation – suplementacja
Glutation jako suplement diety przeważnie ma formę kapsułek. Niedobór tego związku jest jednym z wiodących czynników starzenia się komórek, co z kolei może prowadzić do licznych objawów ogólnoustrojowych, w tym spadku samopoczucia, bezsenności, zmęczenia, pogorszenia kondycji skóry czy niepłodności. Dodatkowo glutation zmniejsza ryzyko rozwoju niektórych chorób cywilizacyjnych. Jego suplementacja rekomendowana jest każdemu, kto chce od wewnątrz zadbać o zdrowie, urodę i samopoczucie. Co istotne, jest związkiem naturalnie występującym w organizmie, zatem praktycznie nie ma przeciwwskazań do jego przyjmowania.
Wykazano, że czynniki takie jak palenie papierosów, picie alkoholu, narażenie na promieniowanie RTG, intensywny wysiłek fizyczny, zmniejszają poziom glutationu w organizmie. Mogą zatem stanowić dodatkowe wskazania do rozpoczęcia jego suplementacji.
Polecane produkty:
Spirulina w proszku 100% naturalna
Spirulina w proszku od bioalgi to sproszkowana, 100% alga Spirulina platensis. Doświadczenie i wieloletnie badania sprawiły, że otrzymany produkt jest nie tylko w pełni naturalny, ale również wysokiej jakości i zawiera wysokie stężenie składników odżywczy Zobacz więcej... | |
Spirulina w tabletkach 100% naturalna
Spirulina platensis, którą Państwu oferujemy to 100% naturalna, słodkowodna alga o wysokiej zawartości składników odżywczych. Codziennie spożywana dostarcza organizmowi niezbędne substancje wpływające na sprawne funkcjonowanie układów w ciele człowieka. Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Karwicka E., Rola glutationu w oporności wielolekowej nowotworów, Postępy Biologii Komórki, 2/2010.
- Budzik M., Badowska-Kozakiewicz A., Oporność wielolekowa związana z glutationem, Przegląd Menopauzalny, 5/2013.
- Bukowska B., Glutation: biosynteza, czynniki indukujące oraz stężenie w wybranych jednostkach chorobowych, Medycyna Pracy 2004; 55 (6): 501 – 509.
- Łukaszewicz-Hussain A., Rola glutationu i enzymów z nim związanych w procesach antyoksydacyjnych organizmu, Medycyna Pracy 2003; 54 (5): 473 – 479.
- Gutowicz M., Mechanizmy antyoksydacyjne i detoksykacyjne w ośrodkowym układzie nerwowym, Postepy Hig Med Dosw (online), 2020; 74: 1-11.