Spirulina i Chlorella

Spirulina i Chlorella to dwie najbardziej znane algi, zaliczane do grona superfoods – żywności o potwierdzonych właściwościach zdrowotnych oraz wyjątkowo bogatym składzie. Zarówno Spirulina, jak i Chlorella, wykazują typowe dla siebie, cenne działanie na ludzki organizm. Ich skład wzajemnie się dopełnia i nie wchodzi ze sobą w interakcję, dlatego coraz chętniej sięgamy po obie jednocześnie. Można kupić je w postaci jednego suplementu diety.

Spirulina i Chlorella

Spirulina i Chlorella razem

Aby poznać działanie suplementu diety, należy wiedzieć, jakie właściwości wykazują jego składowe. Spirulina wyróżnia się przede wszystkim niezwykle dużą zawartością pełnowartościowego białka (tak dobrze przyswajalnego przez organizm, jak białko pochodzenia zwierzęcego) oraz witamin, minerałów czy innych, ważnych dla organizmu składników odżywczych. Dzięki temu jest idealnym produktem w dietach roślinnych (dieta wegańska, dieta wegetariańska). Dodatkowo zawiera fikocyjaninę – niebieski barwnik o silnych właściwościach przeciwutleniających. Zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych i usuwa nadmiar wolnych rodników tlenowych. Ze względu na zawartość błonnika pokarmowego wspiera trawienie i wspomaga odchudzanie. Udowodniono, że wpływa korzystnie na kondycję układu sercowo-naczyniowego oraz na skórę.

Z kolei Chlorella zawiera większe ilości kwasów nukleinowych i cennych kwasów tłuszczowych (NNKT). Jest bogatym źródłem witamin m.in. witaminy E, witamin z grupy B oraz chlorofilu, również o właściwościach przeciwutleniających. Znana jest przede wszystkim ze swojej zdolności od detoksykacji organizmu. Chelatuje zanieczyszczenia, metale ciężkie i wszelkie toksyny, a następnie pozwala wydalić je z organizmu.

Przyjmując jednocześnie Spirulinę i Chlorellę nie tylko uzupełniamy niedobory pokarmowe, ale i oczyszczamy organizm od wewnątrz. Tak kompleksowe działanie sprawia, że w krótkim czasie zauważymy poprawę odporności, kondycji skóry i samopoczucia. Będziemy pełni energii i motywacji do działania.

Spirulina i Chlorella – dla kogo?

Spirulina i Chlorella to suplement diety, po który może sięgać każdy. Przeciwwskazaniem nie jest także ciąża czy młody wiek, ponieważ algi te mają całkowicie naturalne pochodzenie. Szczególne korzyści z suplementacji odniosą jednak osoby:

  • zmagające się z chorobami przewlekłymi układu pokarmowego, układu sercowo-naczyniowego i układu nerwowego;
  • regularnie trenujące i aktywne fizycznie;
  • często łapiące różnego rodzaju infekcje i z osłabioną odpornością;
  • w okresie jesienno-zimowym;
  • prowadzące siedzący tryb życia i sięgające po monotonną dietę podstawową;
  • zmęczone, bez energii i witalności;
  • mające problemy ze snem, zmagające się z bezsennością;
  • z podwyższonym cholesterolem i poziomem trójglicerydów;
  • niedożywione, z zaburzeniami odżywiania;
  • zestresowane, żyjące w permanentnym stresie;
  • żyjące w dużym mieście, narażone na wszechobecne spaliny;
  • chcące oczyścić organizm z toksyn i dobrze czuć się we własnym ciele.

 

Podsumowując, połączenie w jednej tabletce Spiruliny i Chlorelli ma swoje uzasadnienie. Działanie obu alg znacząco się różni, jednak obie wspaniale się uzupełniają. Podczas gdy Chlorella oczyszcza organizm z toksyn, Spirulina działa osłaniająco, zwiększa odporność oraz dostarcza niezbędnych składników odżywczych. Aby osiągnąć zamierzone efekty, suplementacja powinna być jednak regularna i trwać dłuższy czas. Nie wiąże się to z żadnymi skutkami ubocznymi. Wręcz przeciwnie, kompleksowo wesprze zdrowie i samopoczucie.

Spirulina i Chlorella – przeciwwskazania

Nie ma praktycznie żadnych przeciwwskazań do suplementacji Spiruliny i Chlorelli. Jedynie osoby uczulone na którąkolwiek algę powinny z niej zrezygnować. Osoby z chorobami autoimmunologicznymi powinny przed suplementacją skonsultować się ze swoim lekarzem. Może się okazać, że algi poprzez stymulację układu odpornościowego zaostrzą przebieg tego typu chorób.

Spirulina i Chlorella – jaki suplement wybrać?

Należy przede wszystkim wybierać naturalne suplementy diety. Powinny mieć potwierdzone i dokładnie przedstawione składy, wolne od chemicznych dodatków i uzupełniaczy. Ważne, aby były przebadane przez Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) pod względem zawartości metali (ołów i kadm) oraz w kierunku wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA). Dzięki temu zyskujemy pewność, że skład jest nie tylko wysokiej jakości, ale i czysty, pozbawiony szkodliwych związków. Lepiej także unikać tanich suplementów diety, ponieważ koszt hodowli, pozyskania i sprawdzonej produkcji Spiruliny i Chlorelli jest wysoki. Przekłada się to na cenę suplementu diety. Tanie opakowania mogą mieć wątpliwą jakość.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Lazur J., Szewczyk A., Jękot B., Muszyńska B., Suplementy diety zawierające Chlorella vulgaris źródłem związków fenolowych i luteiny, XXIII Naukowy Zjazd Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego, 2017.
  2. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
  3. Karwowska K., Skotnicka M., Pieszko M., Substancje bioaktywne występujące w zielonych suplementach diety, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2020.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0