Flawonoidy to polifenolowe związki chemiczne pochodzenia roślinnego. Znane są głównie ze swojej silnej aktywności antyoksydacyjnej, dzięki której wpływają korzystnie na wszystkie komórki, narządy i układy organizmu.
Co to są flawonoidy?
Flawonoidy lokalizują się głównie w liściach, owocach, kwiatach i owocach roślin, nadając im przy tym charakterystyczną barwę. Można zatem powiedzieć, że są zarówno związkami działającymi korzystnie na zdrowie człowieka, jak również barwnikami i ważnymi związkami w świecie roślin.
Obecnie wyszczególniono około 9000 związków z grupy flawonoidów, jednak wraz z postępem badań liczba ta wciąż rośnie. W związku z tak ogromną ilością, poszczególne związki różnią się między sobą działaniem, budową i właściwościami chemicznymi. Przykładowo, najpopularniejszym glikozydem wśród flawonoidów jest rutyna, wykorzystywana jako składnik leków i suplementów diety wzmacniających odporność.
Ważnym miejscem metabolizowania flawonoidów jest wątroba. Również dzięki temu omawiane związki działają hepatoprotekcyjnie. Powstałe w wątrobie metabolity flawonoidów ulegają transportowi z krwią do tkanek, gdzie wykazują różną aktywność biologiczną. Jednocześnie warto wiedzieć, że spożyte wraz z pokarmem flawonoidy nie kumulują się w organizmie, lecz ich nadmiar zostaje usunięty. Dodatkowo wchłanianie flawonoidów może być zmniejszone w wyniku oddziaływania niektórych substancji, przykładowo składników mleka.
Flawonoidy – źródła
Omawiane związki występują powszechnie w świecie roślin. Zatem ich spore ilości będą się znajdywać między innymi w takich produktach jak:
- algi, np. spirulina, chlorella;
- owoce – jabłka, jagody, maliny, porzeczki, aronia, winogrona, owoce goji, acerola;
- warzywa – cebula, pomidory, brokuły, papryka;
- kawa, herbata, czerwone wino;
- przyprawy i zioła, np. suszona natka pietruszki;
- nasiona roślin strączkowych;
- niektóre zboża.
Dzięki temu urozmaicona dieta, bogata w owoce i warzywa, dostarcza do organizmu dużej ilości antyoksydantów. Flawonoidy można przyjmować zarówno z popularnymi pokarmami, jak również w postaci suplementów. Przykładem jest spirulina, która zawiera nie tylko sporą ilość flawonoidów, ale także witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe i białko.
Flawonoidy w świecie roślin
Omawiane związki odpowiadają za ochronę tkanek roślinnych przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego oraz intruzami (pasożytnicze grzyby, owady itd.). Jednocześnie, dzięki zabarwianiu tych struktur przyciągają zwierzęta zapylające i przyczyniające się do rozsiewania nasion. Flawonoidy pełnią także funkcje regulatorów wzrostu roślin i hormonów.
Flawonoidy – działanie
Jak wspomniano wcześniej, flawonoidy znane są przede wszystkim ze swoich właściwości przeciwutleniających. Oznacza to, że bezpośrednio zmiatają wolne rodniki tlenowe, chelatują jony metali przejściowych i aktywują enzymy drugiej fazy, które chronią organizm przed ksenobiotykami elektrofilowymi. W efekcie działają naczynioochronnie i kardioprotekcyjnie. Nadmiar wolnych rodników tlenowych w organizmie przyczynia się do rozwoju licznych chorób, takich jak:
- miażdżyca, nadciśnienie tętnicze i inne schorzenia sercowo-naczyniowe;
- otyłość, cukrzyca, zespół metaboliczny;
- depresja, wahania nastroju, psychozy;
- choroba Alzheimera, choroba Parkinsona i inne choroby neurodegeneracyjne;
- schorzenia żołądkowo-jelitowe, np. zespół jelita drażliwego;
- różnego rodzaju alergie.
Można zatem powiedzieć, że regularne spożycie naturalnych flawonoidów przyczynia się do prewencji wyżej wymienionych chorób i dolegliwości. Na rynku dostępne są suplementy diety, leki i kosmetyki pochodzenia roślinnego, zawierające mieszaniny flawonoidów posiadających różnorodne właściwości.
Wykazano, że flawonoidy łagodzą intensywność niektórych objawów chorobowych i wspomagają leczenie wielu schorzeń (działając zarówno objawowo, jak i przyczynowo). Przykładowo, poprzez zmniejszanie stężenia szkodliwego cholesterolu we krwi i ochronę przed nadmierną sztywnością naczyń krwionośnych, mogą wpływać redukująco na procesy tworzenia się blaszek miażdżycowych w tętnicach.
Flawonoidy poprzez działanie przeciwutleniające i zwiększające odporność wpływają korzystnie na samopoczucie i wygląd zewnętrzny. Opóźniają objawy starzenia się skóry, dodają witalności i energii życiowej, a także zwiększają koncentrację.
Polecane produkty:
Spirulina w tabletkach 100% naturalna
Spirulina platensis, którą Państwu oferujemy to 100% naturalna, słodkowodna alga o wysokiej zawartości składników odżywczych. Codziennie spożywana dostarcza organizmowi niezbędne substancje wpływające na sprawne funkcjonowanie układów w ciele człowieka. Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Ostrowska J., Skrzydlewska E., Aktywność biologiczna flawonoidów, 3-4/2005.
- Majewska M., Czeczot H., Flawonoidy w profilaktyce i terapii, Farmacja Praktyczna, 5/2009.
- Jasiński M., Mazurkiewicz E., Rodziewicz P., Figlerowicz M., Flawonoidy – budowa, właściwości i funkcja ze szczególnym uwzględnieniem roślin motylkowatych, Biotechnologia, 2/2009.