Aktualizacja:

Wiele osób, które cierpią na różnego rodzaju choroby stara się znaleźć taki środek, który skutecznie i szybko pomoże w pozbyciu się niechcianego problemu. Jednym z takich specyfików jest znany od bardzo dawna olej z czarnuszki, który obecnie można spotkać nie tylko w produktach spożywczych ale również w kosmetykach. Aby jednak w krótkim czasie były widoczne efekty jego stosowania zaleca się spożywać go w czystej postaci, bez jakichkolwiek dodatków.

Co to jest olej z czarnuszki?

Jest to olej, który powstał w procesie tłoczenia nasion czarnuszki siewnej (Nigella Sativa). Nasiona czarnuszki znane są również jako czarny kminek i od bardzo dawna używane jako przyprawa do posiłków w rejonach śródziemnomorskich i na Bliskim Wschodzie. Obecnie czarnuszkę uprawia się także w Polsce. Dzięki temu jest bardziej dostępna, a jej zastosowanie o wiele szersze. Olej z czarnuszki ma nieco gorzki smak, brązowawy kolor i intensywny korzenny aromat. Wiele osób chętnie używa go ze względu na sporą ilość właściwości leczniczych.

Jakie związki zawiera olej z czarnuszki?

Do tej pory zidentyfikowano wiele aktywnych związków. Olej z czarnuszki bogaty jest przede wszystkim w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, karotenoidy, fitosterole, mikroelementy, biotyny, pierwiastki śladowe, tymohydrochinon, limonen, ditymochinon, p-cymen, trans-anetol, tymochinon, tymol, karwon, 4-terpineol, karwakrol, α-pinen, tymochinon, alfa-tokoferol, tymol, gamma-tokoferol, selen, nigellon, tymochinon oraz pochodne imidazolowe: nigellicyna, nigellidyna, a także alkaloidy: izochinolinowe – nigellimina, diterpenowe – nigellamina, N-tlenek nigelliminy.

Właściwości i działanie oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki ma bardzo dużo właściwości leczniczych. Stosować go można przy nadciśnieniu, gdyż przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi i zmniejszenia ryzyka pojawienia się zakrzepów. Warto brać pod uwagę olej z czarnuszki przy problemach z cukrzycą, ponieważ jego przyjmowanie może regulować poziom cukru we krwi. Jest w stanie również łagodzić ból głowy, objawy alergii oraz wspomóc regulację miesiączki. Stosowanie oleju z czarnuszki pomaga też łagodzić objawy astmy.

Zobacz także: Właściwości oleju z czarnuszki

Wykazuje także właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, antyoksydacyjne i bakteriobójcze.  Dlatego jest w stanie wspomóc funkcjonowanie układu odpornościowego. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe, zapobiega powstawaniu miażdżycy, łagodzi skurcze mięśni, nie podrażnia żołądka, wspomaga regenerację organów, hamuje wypadanie włosów, wzmacnia układ immunologiczny, działa także przeciwpasożytniczo oraz pomaga w leczeniu zmian trądzikowych. Jest także bardzo pomocny podczas naświetlania chorób nowotworowych, ponieważ łagodzi poparzenia i przyspiesza proces gojenia się ran, a także we wszystkich zmianach skórnych, gdyż poprawia jej kondycję i wygląd.


Olej z czarnuszki


Dawkowanie i suplementacja oleju z czarnuszki

Aktualnie nie ma ustalonej oficjalnej dziennej dawki terapeutycznej oleju z czarnego kminku. Dlatego zaleca się stosowanie dawki podanej na etykiecie opakowania. Rekomenduje się spożywać przez osoby dorosłe 1 łyżeczkę oleju z czarnuszki 2 razy dziennie przed posiłkiem. Z kolei dzieci mogą spożywać 1/4 łyżeczki oleju 2 razy dziennie. Przede wszystkim nie zaleca się przekraczać tej dawki w ciągu doby. Rozpoczynając suplementację można na początku przyjąć mniejszą dawkę i stopniowo ją zwiększać, jeśli organizm reaguje pozytywnie na olej z czarnuszki. Oczywiście nie jest to jedyna forma, w której można znaleźć olej z czarnego kminku. Ten cenny naturalny produkt dostępny jest także w kapsułkach. W takiej formie jest znacznie łatwiejszy do przyjmowania, szczególnie przez osoby, które nie lubią dość intensywnego smaku tego oleju.

Podsumowanie

Obecnie mamy bardzo szeroki wybór olejów z czarnuszki. Dlatego też ważne jest, aby przy wyborze oleju kierować się tym w jaki sposób był tłoczony. Warto wybrać taki, który był tłoczony na zimno bez użycia jakichkolwiek metod chemicznych. Istotne jest też to, aby był to olej czysty, bez jakiejkolwiek domieszki innego oleju. Taki zabieg w dużym stopniu obniża właściwości oleju z czarnuszki. Pamiętać należy także o tym, aby wybierać olej z czarnuszki sprzedawany w zaciemnionej butelce. Takie opakowanie chroni cenne związki oleju przed promieniami słonecznymi.

Zatem jeśli tylko wybierzemy odpowiedni olej to na pewno będziemy zadowoleni z jego cennych właściwości. Coraz częściej olej z czarnuszki możemy spotkać także w kosmetykach. Najczęściej występuje on w żelach pod prysznic oraz szamponach i mydłach. Jeśli zatem ktoś nie chce stosować oleju z czarnuszki od wewnątrz, to zawsze może zastosować go na skórę. Po dłuższym i regularnym stosowaniu także przyniesie efekt. Zatem wybór, w jaki sposób zastosujemy olej z czarnuszki należy do każdego indywidualnie.

Olej z czarnuszki 100% naturalny można kupić w Sklepie Spirulina.pl