Selen (symbol: Se, łac. selenium) należy do mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pochodzi z grupy tlenowców i należy do niemetali. Pierwiastek odkrył w 1817 roku szwedzki chemik i w rezultacie tego odkrycia przez wiele lat uważano go za toksyczny. Dopiero późniejsze badania w połowie XX wieku wykazały jego korzystne właściwości.
Selen w organizmie
Największe ilości selenu w organizmie człowieka znajdują się w tarczycy. Pierwiastek gromadzi się jednak także w przysadce, nadnerczach, jądrach, wątrobie i nerkach. Spore jego stężenie zauważa się w erytrocytach.
Źródła selenu
Do bogatych źródeł selenu można zaliczyć:
- nieblanszowane orzechy brazylijskie (suszone);
- mielone ziarna gorczycy;
- mięso;
- grzyby;
- ryby (głównie tuńczyk i makrela);
- warzywa kapustne (brokuły, kapusta biała);
- warzywa czosnkowe (czosnek, cebula);
- szparagi i rośliny strączkowe;
- żółtka jaj;
- olej z czarnuszki.
W przypadku warzyw, zawartość selenu uzależniona jest od jego poziomu w glebie, na której uprawiano dane rośliny. Selen występuje w wielu formach, wśród których najlepiej przyswajalna jest selenocysteina (wchłaniana najprawdopodobniej w jelicie cienkim).
Selen – dzienne zapotrzebowanie
Za prawidłową podaż selenu w diecie przyjęto taką, która zapewnia optymalną aktywność selenoproteiny P, która jest transporterem tego pierwiastka z wątroby do tkanek. Dzienne zalecane spożycie selenu mieści się w granicach od 55 do 70 µg na dobę, przy czym średnie zapotrzebowanie szacuje się na poziomie 45 µg. Przy normalnej diecie nie istnieje ryzyko niedoboru tego pierwiastka. Natomiast zapotrzebowanie wzrasta u kobiet karmiących piersią. Przykładowo, jeśli dzienne zalecane spożycie u kobiet w ciąży wynosi 60 µg, tak u kobiet w okresie laktacji wynosi 75 µg. Dzieje się tak, ponieważ dziecko do 4 miesiąca życia potrzebuje około 10 µg selenu, a między 4. a 12. miesiącem życia około 15 µg.
Selen w wysokich stężeniach jest jednak toksyczny, a objawy zatrucia określa się mianem selenozy.
Selen – właściwości
Ze względu na swoje właściwości, selen pełni w organizmie człowieka wiele funkcji, m.in. chroni przed otępieniem i zaburzeniami poznawczymi, a także zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Ponadto bierze udział w reakcjach układu odpornościowego oraz działa obronie przed wolnymi rodnikami.
W kontekście wpływu na układ immunologiczny najczęściej omawia się selenoproteiny, które angażują się w reakcje stresu oksydacyjnego we wszystkich rodzajach komórek organizmu. Selen wpływa na migrację, fagocytozę i wydzielanie cytokin, a także na efektorowe funkcje leukocytów.
Pozostałe właściwości selenu obejmują:
- działanie antynowotworowe;
- spowalnianie procesów starzenia się organizmu;
- zapobieganie rozwojowi szkodliwych bakterii w organizmie;
- udział w niezbędnych dla życia szlakach biochemicznych;
- działanie przeciwwirusowe;
- udział w metabolizmie hormonów tarczycy.
Dodatkowo coraz częściej podejmuje się badania mające na celu wykazanie wpływu selenu na niektóre choroby neurodegeneracyjne, jak np. choroba Parkinsona czy choroba Alzheimera.
Na koniec należy wspomnieć o działaniu detoksykacyjnym selenu. Polega ono na tworzeniu nieaktywnych kompleksów, które w dalszej kolejności są usuwane z organizmu. W ten sposób można eliminować między innymi kadm, rtęć czy ołów.
Nadmiar selenu
Do nadmiaru selenu w organizmie może dojść na skutek zwiększonego spożycia lub przedawkowania suplementów diety zawierających ten pierwiastek. Typowe objawy obejmują:
- biegunkę;
- mdłości;
- przewlekłe zmęczenie;
- bóle stawowe;
- łamliwość paznokci.
Istnieją także pewne podejrzenia, że nadmierna podaż suplementów selenu może prowadzić do rozwoju cukrzycy typu II. W efekcie decyzja o podjęciu suplementacji powinna zostać poprzedzona badaniami poziomu selenu w osoczu krwi. Wówczas można uchronić pacjenta przed szkodliwym zjawiskiem jakim jest selenoza.
Niedobór selenu – objawy
Niedobór tego pierwiastka, jak wspomniano na wstępie, zdarza się rzadko. Jednak jeśli do niego dojdzie, zauważa się zwiększoną zachorowalność na choroby tarczycy, w tym autoimmunologiczne zapalenie tarczycy i niedoczynność tarczycy.
Dodatkowo mają miejsce:
- osłabienie odporności;
- zaburzenia nastroju;
- zwiększenie agregacji płytek krwi.
Przede wszystkim uwagę zwraca się na osłabienie układu immunologicznego, ponieważ na skutek niedoboru dochodzi do zaburzeń ilościowych i czynnościowych różnych populacji limfocytów oraz innych komórek tego układu.
Polecane produkty:
Spirulina + Selen
Naturalny suplement diety Spirulina + Selen w postaci tabletek został wytworzony wyłącznie z suszonych, sproszkowanych mikroskopijnych alg, należących do gatunku Spirulina platensis. Stanowi źródło organicznie związanego, naturalnie pozyskanego selenu. Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Golonko A., Matejczyk M., Dwa oblicza selenu. Wybrane aspekty aktywności biologicznej selenu, Budownictwo i Inżynieria Środowiska, 9/2018.
- Ratajczak M., Gietka-Czernel M., Rola selenu w organizmie człowieka, Postępy Nauk Medycznych, 12/2016.
- Klecha B., Bukowska B., Selen w organizmie człowieka – charakterystyka pierwiastka i potencjalne zastosowanie terapeutyczne, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 4/2016.
- Zagrodzki P., Selen, a układ odpornościowy, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 58/2004.
- Wala K., Zieliński K., Zdrojewicz Z., Rola selenu w patogenezie chorób tarczycy, Medycyna Rodzinna, 21/2018.
- Dobosz K., Kała K., Lazur J., Muszyńska B., Selen – zakres terapeutyczny dla organizmu człowieka, II Ogólnopolska Konferencja Naukowa, Kraków 2017.