Acerola jest jednym z najlepszych źródeł witaminy C, która nie tylko wpływa na odporność organizmu, ale jest także niezbędna m.in. w procesie syntezy kolagenu. Coraz więcej Polaków świadomie sięga po naturalną suplementację, aby wzmocnić swój organizm lub drogą naturalną pokonać dolegliwości zdrowotne. Środki stworzone na bazie ziół, warzyw lub owoców najczęściej mają postać tabletek, soku lub proszku, co ułatwia przestrzeganie optymalnego dawkowania.
Co to jest acerola?
Acerola jest rośliną z rodziny malpigiowatych, która rośnie na południowych terenach Ameryki Północnej, północnych regionach Ameryki Południowej oraz w Ameryce Środkowej. Jej inne nazwy to: nadgwiazdka granatolistna, wiśnia z Barbados oraz malpigia granatolistna. Acerola najczęściej rośnie w formie rozłożystego krzewu o owalnych, zielonych liściach. Jej znakiem rozpoznawczym są wyjątkowo giętkie gałązki oraz charakterystyczne owoce z rodzaju pestkowców. Owoce aceroli posiadają kwaśny smak, a ich miąższ zachwyca soczystością. Nie są duże, mają okrągły kształt i wyróżnia je czerwony lub ciemnopomarańczowy kolor. Można je spożywać na surowo, a dzięki orzeźwiająco-kwaśnemu smakowi doskonale sprawdzają się w roli składników do soków lub przetworów. Owoce aceroli uprawia się w wielu regionach świata, w tym między innymi na Madagaskarze oraz Wyspach Kanaryjskich.
Acerola – wartości odżywcze
Acerola jest uprawiana nie tylko ze względu na walory smakowe, ale przede wszystkim z uwagi na wartości odżywcze. Jej owoce są wyjątkowo bogatym źródłem witaminy C – 100 gramów owoców może zapewnić powyżej 2500 miligramów witaminy C. Pod tym kątem jest to znacznie lepsza alternatywa dla cytrusów lub pietruszki, które nie są aż tak bogate w ten kluczowy składnik. Wartości odżywcze aceroli nie ograniczają się wyłącznie do witaminy C. Jej owoce są również źródłem:
- niacyny (około 0,4 miligramów w 100 gramach);
- tiaminy (0,02 mg);
- ryboflawiny (0,6 mg).
Ponadto, znajdziemy w niej także inne witaminy:
- witaminę A;
- witaminę K;
- witaminę E;
- witaminę B6.
Na lecznicze działanie aceroli wpływają zawarte w niej minerały, w tym:
Acerola jest również źródłem nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Wiele osób sięga po nią ze względu na obecność przeciwutleniaczy, takich jak karotenoidy i antocyjany.
Acerola – właściwości
Liczne wartości odżywcze aceroli zapewniają jej szczególne właściwości lecznicze. Bogactwo witaminy C bardzo dobrze wpływa na układ immunologiczny, gwarantując ogólne wzmocnienie organizmu. Acerola jest zalecana osobom zmagającym się z poczuciem ciągłego zmęczenia, brakiem apetytu i osłabieniem organizmu. Może być także skutecznym suplementem diety w walce z anemią, bólem mięśni i stawów. Właściwości aceroli jako przeciwutleniacza wspomagają profilaktykę przeciwmiażdżycową oraz korzystnie wpływają na pracę całego układu krążenia.
Wielu specjalistów zwraca uwagę na działanie przeciwnowotworowe oraz skuteczność w zmniejszaniu ryzyka wystąpienia udaru. Acerola jest również zalecana osobom, które chcą zadbać o swój wzrok i którym zależy na skutecznym zapobieganiu zwyrodnieniu plamki żółtej. Wielu specjalistów nazywa ją owocem młodości, ponieważ wysoka zawartość przeciwutleniaczy stanowi doskonałą ochronę przed wolnymi rodnikami, co spowalnia procesy starzenia się organizmu. Na uwagę zasługuje także kosmetyczne działanie aceroli – ekstrakty z owoców są bardzo skuteczne w walce ze zmarszczkami, trądzikiem i alergią skórną.
Acerola – suplementacja
Suplementacja aceroli naturalnej jest bardzo dobrym rozwiązaniem w przypadku wielu dolegliwości, ale warto po nią sięgnąć także profilaktycznie. Obecnie bez problemu można znaleźć preparaty w różnych postaciach, których głównym składnikiem jest acerola. Osoby preferujące formę tabletek mogą zdecydować się na kapsułki do ssania lub połykania. Dużą popularnością cieszą się także suplementy w proszku, które można szybko przygotować do spożycia. Alternatywą są bezpośrednio tłoczone soki, które dodatkowo najlepiej oddają specyficzny smak owoców acerola.
Regularne stosowanie suplementacji na bazie aceroli zbawiennie wpłynie na zdrowie, wzmacniając układ odpornościowy. Warto sięgnąć po preparaty inspirowane naturą i zadbać o odpowiedni poziom witaminy C w organizmie.
Polecane produkty:
Acerola organiczna
Suplement diety Acerola to przede wszystkim źródło naturalnej witaminy C. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, przyczynia się do zmniejszenia zmęczenia i znużenia, pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym … Zobacz więcej... |
12 Responses
Nie miałam pojęcia, co to jest acerola. A tu się okazuje, że jest to prawdziwy cud natury!
Za parę dni lecę do Meksyku to spróbuję znaleźć acerolę skoro rośnie w tamtych rejonach 🙂
acerola to moc zdrowia! 🙂 kiedyś brałam prfofilaktycznie
Jeszcze niczego nie stosowaliśmy z acerolą, ale na pewno wypróbujemy 😉
nie sądziłam, że ma aż tyle właściwości 🙂 chętnie sięgnę po nią, zwłaszcza, że teraz pogoda tak niepewna i trzeba dbać o odporność
Spotkałam się z sokami warto sięgać po naturalne wspomagacze.
Mnóstwo zalet 🙂
Słyszałam o aceroli, ale nigdy nie stosowałam.
Nie słyszałam o tym i w tym momencie niczym się nie suplementuje, musiałabym coś więcej o tym poczytać 😉
ostatnio wiele roślin z Ameryki Południowej czy Środkowej znajduje swoje miejsce w polskiej kuchni, jestem za!
Nie miałam pojęcia o tylu dobroczynnych działaniach aceroli! Z tego, co przeczytałam stwierdzam, że powinna na stałe zagościć w naszym domowym menu 🙂
a w naturalnej postaci jakiś pomysł na spożywanie poza sokami?