Acerola naturalna

Acerola naturalna to suplement diety o silnym działaniu przeciwutleniającym i stymulującym układ odpornościowy. To bogate źródło przede wszystkim witaminy C, ale i innych witamin, minerałów, antyoksydantów, błonnika pokarmowego. Uznaje się, że pod względem zawartości witaminy C, owoce aceroli znajdują się na pierwszym miejscu wśród roślin świata.

Acerola naturalna

Acerola naturalna – skład

Najistotniejszym składnikiem owoców aceroli jest witamina C. W 100 g świeżej masy owoców znajduje się nawet do 4500 mg tej witaminy (w zależności od miejsca uprawy aceroli, jakości gleby i nasłonecznienia). Stanowi to aż 3% masy owocu. Dla porównania cytryna uznawana wśród Polaków za dobre źródło witaminy C zawiera jej jedynie około 50 mg. Pozostałymi wartościowymi składnikami aceroli naturalnej są:

Tak bogaty skład sprawił, że acerolę już dawno zakwalifikowano grona superfood. Tym bardziej że jej prozdrowotne właściwości zostały niejednokrotnie potwierdzone badaniami klinicznymi.

Acerola naturalna – działanie

Ze względu na bogactwo witaminy C, systematyczna konsumpcja aceroli może silnie stymulować układ immunologiczny, m.in. poprzez zwiększenie ilości i aktywności komórek odpornościowych, np. limfocytów. Dodatkowo może efektywnie wspomagać proces odchudzania poprzez wzmożenie procesu przemiany materii. Badania wykazały, że acerola naturalna wykazuje wysoką skuteczność w obniżaniu masy ciała, zwłaszcza w sytuacji, gdy jej wzrost jest wywołany dietą wysokowęglowodanową.

Należy wspomnieć, że acerola jest dobrym synbiotykiem. Wspiera mikroflorę jelit, wpływając tym samym na procesy trawienia oraz ogólną odporność organizmu (w myśl zasady, że zdrowie i odporność wynikają głównie z kondycji jelit). Wykazano, że spożywanie aceroli przez osoby o prawidłowej masie ciała spowodowało ponad 4-krotny wzrost liczby promieniowców (Actinobacteria), które były reprezentowane głównie przez bardzo korzystne dla organizmu drobnoustroje z rodzaju Bifidobacterium. Jednocześnie wskutek suplementacji dochodzi do ograniczenia nadmiernego rozwoju patogennych bakterii, takich jak Enterococcus, Clostridium coccoides i Eubacteriumrectall.

Acerola naturalna wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, hepatoprotekcyjnie i gastroprotekcyjne. To sposób na efektywną detoksykację organizmu, podobnie jak ma to miejsce w przypadku Chlorelli. Kwas glukuronowy znajdujący się w owocach aceroli za pośrednictwem glukuronylotransferazy może łączyć się z substancjami toksycznymi, przekształcając je w rozpuszczalne w wodzie glukuroniany. Te zaś ulegają usunięciu z organizmu przez nerki.

Na koniec warto wspomnieć, że acerola naturalna dodaje energii, przeciwdziała zmęczeniu i wpływa korzystnie na jakość snu. Wykazuje działanie hormonotwórcze (może zwiększać w organizmie stężenie hormonów płciowych). Ma też właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne.

Acerola naturalna – przeciwwskazania

Acerola naturalna jest bezpieczna i wyjątkowo zdrowa, dlatego może być elementem diety każdego człowieka. Jedynym przeciwwskazaniem bezwzględnym jest alergia na te owoce. Decydując się na suplementację aceroli, należy szczegółowo zapoznać się z przeciwwskazaniami do spożywania witaminy C w dawce powyżej 1000 mg, ponieważ jest ona jej głównym, najważniejszym składnikiem. Takimi przeciwwskazaniami są:

  • kamica nerkowa;
  • zaburzenia metabolizmu żelaza;
  • talasemia;
  • hemochromatoza;
  • niedokrwistość syderoblastyczna.

W powyższych przypadkach warto skonsultować się z lekarzem. Suplementację aceroli można wzbogacić o jednoczesne przyjmowanie kolagenu, ponieważ witamina C jest niezbędna do właściwej, endogennej produkcji tego białka.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Majewski J., Orylski M., Całkosiński A., Majewski M., Acerola – tropikalny owoc z ogromną dawką witaminy C, Medycyna Rodzinna, 21/2018.
  2. Cieślik E., Gębusia A., Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, Postępy Fitoterapii, 2/2012.
  3. Belwal T., Devkota H., Hassan H., Ahluwalia S., Ramadan M., Mocan A., Atanasov A., Phytopharmacology of Acerola (Malpighia spp.) and its potential as functional food, Trends in Food Science & Technology, 1/2018.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.