Sposób na kaca

Każda osoba decydująca się na spożywanie alkoholu powinna, choć ogólnikowo, znać przynajmniej jeden sposób na kaca. Nie wiadomo, kiedy może się przydać, a gdy dojdzie już do wystąpienia kaca, często nie mamy sił na szukanie odpowiednich metod poprawiających samopoczucie. Takie przygotowanie należy poczynić zwłaszcza przed większymi imprezami i przyjęciami, na których podawany będzie alkohol.

Sposób na kaca

Co to jest kac?

Pojęcie „kac” określa zbiór objawów pojawiających się w konsekwencji wypicia zbyt dużej ilości alkoholu. Należy mieć na uwadze, że alkohol jest toksyną, a jej spożycie może doprowadzić do zatrucia organizmu. Charakterystyczne objawy kaca obejmują m.in.:

  • zmęczenie;
  • osłabienie;
  • wzmożone pragnienie;
  • ból głowy;
  • bóle mięśni;
  • nudności;
  • bóle żołądka;
  • zawroty głowy;
  • nadwrażliwość na światło i dźwięk;
  • nadmierne pocenie się;
  • podwyższone ciśnienie krwi.

Obraz kliniczny może jednak przebiegać w różny sposób, w zależności od danej osoby, jej uwarunkowań, masy ciała, ilości spożytego alkoholu i wielu innych czynników.

Sposób na kaca

Jeszcze przed wybraniem się na przyjęcie zaopatrzone w bufet alkoholowy lub przed rozpoczęciem picia alkoholu warto się upewnić, czy w domu znajdują się wszystkie produkty, które mogą przydać się na drugi dzień, gdy istnieje możliwość, że męczyć nas będzie kac. Poniżej znajdują się polecane i skuteczne sposoby na kaca.

Barszcz czerwony lub bulion

Wiele osób rekomenduje spożycie na pierwszy posiłek w dniu kaca właśnie tłustego bulionu lub barszczu czerwonego (bez dodatków, niezabielanego, gotowanego na bulionie). Chodzi głównie o składnik tłuszczowy tych zup, który powleka błony śluzowe układu pokarmowego, chroniąc je przed podrażnieniami i wykazuje działanie łagodzące dla żołądka. Dodatkowo zarówno rosół, jak i barszcz, zawierają w sobie mnóstwo minerałów, które zostały utracone w momencie spożywania alkoholu. Mowa głównie o elektrolitach takich jak potas czy magnez. Udowodniono, że zupy te łagodzą odruch wymiotny i pozwalają lepiej się poczuć nawet przy silnym kacu.

Zielone koktajle na kaca

Nieco później w ciągu dnia sięgnąć można po zielony koktajl o działaniu detoksykującym. Jego głównym celem jest usunięcie z organizmu toksyn, dostarczenie witamin i elektrolitów, a także dodanie energii. Przykładowy przepis:

  • pół szklanki szpinaku lub jarmużu;
  • sok wyciśnięty z pomarańczy;
  • szczypta cynamonu;
  • 2 tabletki Chlorelli;
  • szczypta kurkumy;
  • odrobina wody, jeśli koktajl będzie zbyt gęsty;
  • dojrzały banan.

Najważniejszym składnikiem koktajlu na kaca jest Chlorella – zielona alga o silnych właściwościach oczyszczających. To właśnie głównie ona odpowiada za usuwanie toksyn na drodze ich chelatacji. Równie istotnym składnikiem są wszelkie produkty zawierające witaminę C – w tym przypadku pomarańcz oraz zielone warzywa liściaste. Wpływa ona na zwiększenie poziomu glutationu i uczestniczy w usuwaniu etanolu z organizmu.

Zobacz również: Najlepsza witamina C.

Aktywność fizyczna na świeżym powietrzu

Aby toksyny mogły być efektywniej usuwane, niezbędne jest prawidłowe krążenie. Aby natomiast poprawić krążenie, najlepiej udać się na spokojny, powolny spacer na świeżym powietrzu. Ze względu na nadwrażliwość słuchowo-wzrokową (typowy objaw kaca) warto na spacery wybierać miejsca ciche, np. park czy las, a nawet własny ogród. Głębokie oddychanie świeżym powietrzem pozwoli dodatkowo dotlenić organizm i wpłynie na produkcję endorfin (hormonów szczęścia). To z pewnością wpłynie na lepsze samopoczucie.

Pamiętaj jednak, aby na spacer udać się w drugiej połowie dnia, gdy najsilniejsze nudności i zawroty głowy już miną. W innym razie istnieje ryzyko zwymiotowania w miejscu publicznym lub nawet omdlenia wskutek skrajnie złego samopoczucia. Jeśli poruszasz się po domu bez większych problemów, to znak, że możesz już wyjść.

Picie dużej ilości wody i elektrolitów

Przez cały dzień kaca (niektórzy zalecają nawet dzień później) należy pić dużo wody z dodatkiem elektrolitów. Należy przyjąć przynajmniej 1,5 l wody, co daje 6 pełnych szklanek. Każdą szklankę z wodą można wzbogacać innymi składnikami dostarczającymi elektrolity. Jako dodatek do wody bardzo dobrze sprawdzi się sok z cytryny lub limonki, mięta, sól kłodawska, sól himalajska czy prawdziwy miód. Do puli 1,5 l nie wliczamy kawy, herbaty czy koktajlów – zwłaszcza te ostatnie warto wypić dodatkowo. Wysoki poziom nawodnienia złagodzi wiele objawów, w tym suchość w ustach i zawroty głowy.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Ligenza T., Diagnostyka i postępowanie terapeutyczne w zatruciach alkoholem, Krakowska Akademia im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu Ratownictwo medyczne.
  2. Wrotek K., Jak leczyć kaca, czyli syndrom dnia poprzedniego, Wydawnictwo Helion, Gliwice 2008.
  3. Lazur J., Szewczyk A., Jękot B., Muszyńska B., Suplementy diety zawierające Chlorella Vulgaris źródłem związków fenolowych i luteiny, XXIII Naukowy Zjazd Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego, Kraków 2017.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *