Kora Lapacho pozyskiwana jest z drzewa Lapacho (łac. Tabebuia impetiginosa), które w warunkach naturalnych rośnie na obszarach Amazonii. Stanowi cenny surowiec roślinny, od tysięcy lat wykorzystywany w medycynie peruwiańskiej. Zyskuje popularność również w lecznictwie alternatywnym krajów wysokorozwiniętych. Korę można kupić w formie suplementów diety lub jako dodatek do żywności.
Drzewo Lapacho – charakterystyka
Lapacho to wysokie (rosnące nawet do 30 m) drzewo z rodziny Bignoniaceae. Jego środowisko naturalne to tereny Amazonii, gdzie rośnie, dostarczając bardzo twardego i cenionego drewna. Surowcem leczniczym jest głównie kora, ale też liście (brązowo-czerwone) i kwiaty.
Kora Lapacho jest coraz częściej spotykanym składnikiem żywności. Aktualnie w Polsce można kupić herbaty z jej dodatkiem, np. kora Lapacho z pomarańczą. Bywa także składnikiem suplementów, uzupełniając dietę w bioaktywne związki, zwłaszcza polifenolowe. Znajduje zastosowanie w lecznictwie alternatywnym, jednak powinna być stosowana wyłącznie przez osobę mającą na ten temat szeroką wiedzę.
Kora Lapacho – skład
Kora Lapacho zawiera żółty barwnik lapacho, uważany za najcenniejszą substancję czynną surowca. Inne pochodne naftochinonowe to:
- β-lapachon;
- dehydro-α-lapachon;
- dehydro-izolapachon.
Pozostałymi ważnymi składnikami surowca są m.in.:
- glikozydy (irydoidy, lignany);
- katechiny;
- flawonoidy;
- związki polifenolowe;
- steroidy (β-sitosterol, saponiny, triterpeny);
- żywice;
- składniki mineralne, zwłaszcza potas, wapń, mangan, cynk, chrom.
Taki skład sprawia, że jest to jedna z najcenniejszych znanych obecnie kor drzew. Jej wykorzystanie w medycynie alternatywnej jest niezwykle szerokie.
Kora Lapacho – właściwości zdrowotne
W tradycyjnej regionalnej medycynie peruwiańskiej odwary i napary z kory Lapacho, jak również syrop z kwiatów Tahuari wykorzystuje się w leczeniu:
- grypy;
- kokluszu;
- bronchitu;
- chorobach zapalnych układu oddechowego;
- chorobach dróg moczowych;
- chorobach wątroby;
- chorobach stawów (reumatyzmu).
Są niezwykle pomocne w przypadku infekcji bakteryjnych, infekcji wirusowych i infekcji grzybiczych (leczenie febry, malarii i leiszmanioz). Napary pije się celem uregulowania czynności układu pokarmowego (kamienie żółciowe, wrzody żołądka), a wspomagająco także przy leczeniu chorób nowotworowych.
W Europie korę Lapacho zakupić można w większości zielarni czy sklepów ze zdrową żywnością. Przyrządza się z niej napary, odwary i wywary, których celem jest głównie zwiększanie sił witalnych, poprawa libido oraz przeciwdziałanie zmęczeniu. Udowodniono, że kora wykazuje silne właściwości przeciwzapalne – wodny ekstrakt z niej pozyskany obniża produkcję prostaglandyn oraz ekspresję odpowiednich enzymów COX-II i syntazy iNOS. Kora działa antybiotycznie i przeciwwirusowo, łagodzi stany zapalne, wspomaga trawienie. W naturalny sposób podnosi siły obronne organizmu i poprawia parametry krwi.
Przeciwwskazania do spożywania kory Lapacho
Bezwzględnymi przeciwwskazaniami do spożywania kory Lapacho są:
Nie należy podawać jej dzieciom. Kora Lapacho spożywana przez długi okres czasu może obniżać płodność u mężczyzn. Ponadto jej napary w bardzo dużych ilościach wykazują działanie toksyczne, dlatego nie należy pić ich przez dłuższy okres czasu lub w większych ilościach. Konieczne jest bezwzględne stosowanie się do zaleceń producenta lub specjalisty zajmującego się lecznictwem naturalnym.
Kora Lapacho – jak parzyć?
Przyrządzenie leczniczego wywaru z kory Lapacho polega na zalaniu zimną wodą 2 łyżek surowca i powolnym doprowadzeniu mieszanki do wrzenia. Następnie gotuje się ją na małym ogniu przez 4-5 minut, po czym odstawia pod przykryciem na 30 minut do zaparzenia się.
Polecane produkty:
![]() |
Spirulina w proszku 100% naturalna
Spirulina w proszku od bioalgi to sproszkowana, 100% alga Spirulina platensis. Doświadczenie i wieloletnie badania sprawiły, że otrzymany produkt jest nie tylko w pełni naturalny, ale również wysokiej jakości i zawiera wysokie stężenie składników odżywczy Zobacz więcej... |
![]() |
Spirulina w tabletkach 100% naturalna
Spirulina platensis, którą Państwu oferujemy to 100% naturalna, słodkowodna alga o wysokiej zawartości składników odżywczych. Codziennie spożywana dostarcza organizmowi niezbędne substancje wpływające na sprawne funkcjonowanie układów w ciele człowieka. Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Paradowska K., Wawer I., Zioła peruwiańskie w Europie, Herbalism, 12/2015.
- Castellanos J., Prieto J., Heinrich M., Red Lapacho (Tabebuia impetiginosa)-A global ethnopharmacological commodity?, Journal of Ethnopharmacology, 121/2008.
- Kung H., The chemotherapeutic effects of lapacho tree extract: ?-lapachone, Chemotherapy Open access, 3/2014.