Kora Lapacho

Kora Lapacho pozyskiwana jest z drzewa Lapacho (łac. Tabebuia impetiginosa), które w warunkach naturalnych rośnie na obszarach Amazonii. Stanowi cenny surowiec roślinny, od tysięcy lat wykorzystywany w medycynie peruwiańskiej. Zyskuje popularność również w lecznictwie alternatywnym krajów wysokorozwiniętych. Korę można kupić w formie suplementów diety lub jako dodatek do żywności.

Kora lapacho

Drzewo Lapacho – charakterystyka

Lapacho to wysokie (rosnące nawet do 30 m) drzewo z rodziny Bignoniaceae. Jego środowisko naturalne to tereny Amazonii, gdzie rośnie, dostarczając bardzo twardego i cenionego drewna. Surowcem leczniczym jest głównie kora, ale też liście (brązowo-czerwone) i kwiaty.

Kora Lapacho jest coraz częściej spotykanym składnikiem żywności. Aktualnie w Polsce można kupić herbaty z jej dodatkiem, np. kora Lapacho z pomarańczą. Bywa także składnikiem suplementów, uzupełniając dietę w bioaktywne związki, zwłaszcza polifenolowe. Znajduje zastosowanie w lecznictwie alternatywnym, jednak powinna być stosowana wyłącznie przez osobę mającą na ten temat szeroką wiedzę.

Kora Lapacho – skład

Kora Lapacho zawiera żółty barwnik lapacho, uważany za najcenniejszą substancję czynną surowca. Inne pochodne naftochinonowe to:

  • β-lapachon;
  • dehydro-α-lapachon;
  • dehydro-izolapachon.

Pozostałymi ważnymi składnikami surowca są m.in.:

  • glikozydy (irydoidy, lignany);
  • katechiny;
  • flawonoidy;
  • związki polifenolowe;
  • steroidy (β-sitosterol, saponiny, triterpeny);
  • żywice;
  • składniki mineralne, zwłaszcza potas, wapń, mangan, cynk, chrom.

Taki skład sprawia, że jest to jedna z najcenniejszych znanych obecnie kor drzew. Jej wykorzystanie w medycynie alternatywnej jest niezwykle szerokie.

Kora Lapacho – właściwości zdrowotne

W tradycyjnej regionalnej medycynie peruwiańskiej odwary i napary z kory Lapacho, jak również syrop z kwiatów Tahuari wykorzystuje się w leczeniu:

  • grypy;
  • kokluszu;
  • bronchitu;
  • chorobach zapalnych układu oddechowego;
  • chorobach dróg moczowych;
  • chorobach wątroby;
  • chorobach stawów (reumatyzmu).

Są niezwykle pomocne w przypadku infekcji bakteryjnych, infekcji wirusowych i infekcji grzybiczych (leczenie febry, malarii i leiszmanioz). Napary pije się celem uregulowania czynności układu pokarmowego (kamienie żółciowe, wrzody żołądka), a wspomagająco także przy leczeniu chorób nowotworowych.

W Europie korę Lapacho zakupić można w większości zielarni czy sklepów ze zdrową żywnością. Przyrządza się z niej napary, odwary i wywary, których celem jest głównie zwiększanie sił witalnych, poprawa libido oraz przeciwdziałanie zmęczeniu. Udowodniono, że kora wykazuje silne właściwości przeciwzapalne – wodny ekstrakt z niej pozyskany obniża produkcję prostaglandyn oraz ekspresję odpowiednich enzymów COX-II i syntazy iNOS. Kora działa antybiotycznie i przeciwwirusowo, łagodzi stany zapalne, wspomaga trawienie. W naturalny sposób podnosi siły obronne organizmu i poprawia parametry krwi.

Przeciwwskazania do spożywania kory Lapacho

Bezwzględnymi przeciwwskazaniami do spożywania kory Lapacho są:

  • ciąża;
  • okres karmienia piersią;
  • alergia na surowiec;
  • przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych.

Nie należy podawać jej dzieciom. Kora Lapacho spożywana przez długi okres czasu może obniżać płodność u mężczyzn. Ponadto jej napary w bardzo dużych ilościach wykazują działanie toksyczne, dlatego nie należy pić ich przez dłuższy okres czasu lub w większych ilościach. Konieczne jest bezwzględne stosowanie się do zaleceń producenta lub specjalisty zajmującego się lecznictwem naturalnym.

Kora Lapacho – jak parzyć?

Przyrządzenie leczniczego wywaru z kory Lapacho polega na zalaniu zimną wodą 2 łyżek surowca i powolnym doprowadzeniu mieszanki do wrzenia. Następnie gotuje się ją na małym ogniu przez 4-5 minut, po czym odstawia pod przykryciem na 30 minut do zaparzenia się.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Paradowska K., Wawer I., Zioła peruwiańskie w Europie, Herbalism, 12/2015.
  2. Castellanos J., Prieto J., Heinrich M., Red Lapacho (Tabebuia impetiginosa)-A global ethnopharmacological commodity?, Journal of Ethnopharmacology, 121/2008.
  3. Kung H., The chemotherapeutic effects of lapacho tree extract: ?-lapachone, Chemotherapy Open access, 3/2014.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.