Skutki niedoboru witaminy C

Skutki niedoboru witaminy C są zjawiskiem stosunkowo rzadkim, ponieważ występuje ona w większości produktów spożywczych konsumowanych każdego dnia. Dodatkowo wiele z nich jest wzbogacanych o ten składnik. Szacuje się, że wraz z pożywieniem dostarcza się do organizmu około 70-80 mg kwasu askorbinowego, co stosunkowo dobrze pokrywa się z dziennym zapotrzebowaniem.

Skutki niedoboru witaminy C

Skutki niedoboru witaminy C

Skutki niedoboru witaminy C to przede wszystkim hipowitaminoza, która powoduje zmniejszenie jej stężenia w osoczu. To z kolei objawia się przede wszystkim brakiem łaknienia, zmniejszoną odpornością na wszelkie infekcje oraz bólami stawowo-mięśniowymi. W efekcie spada odporność organizmu i zwiększa się podatność na zmęczenie. Pozostałe objawy niedoboru witaminy C:

  • spowolnienie gojenia się ran;
  • zmniejszenie wydolności fizycznej;
  • krwawienie z dziąseł;
  • zaburzenia syntezy kolagenu (co może przekładać się na wspomniany ból stawowo-mięśniowy lub pogorszenie stanu skóry);
  • upośledzenie wszystkich procesów, w których witamina C bierze udział.

Awitaminoza prowadzi do rozwoju chorób, wśród których najpoważniejszą jest szkorbut. Manifestuje się on zmianami zapalno-martwiczymi dziąseł, wypadaniem zębów i krwawieniem z błon śluzowych. Współcześnie jednak szkorbut występuje bardzo rzadko i wiąże się z głębokim niedoborem tej witaminy.

Długotrwały niedobór może prowadzić do powstawania zmian aterogennych, nowotworowych oraz miażdżycowych, a także powodować nadciśnienie tętnicze krwi.

Witamina C jest absorbowana w jelitach w około 80%, w zależności od dawki, natomiast wydalana jest w formie utlenionej wraz z moczem lub potem. Wysokie stężenie cukrów lub spożywanie niektórych leków zmniejsza jej wchłanianie.

Niedobór witaminy C może być związany z:

  • jej niedostateczną podażą (co z kolei może się wiązać z nieodpowiednio zbilansowaną dietą);
  • nieprawidłową resorpcją w jelicie cienkim (np. u chorych z nieżytem żołądka);
  • sytuacjami, gdzie występuje zwiększone zapotrzebowanie (np. podczas ciąży czy w okresie karmienia piersią).

Należy również zaznaczyć, że witamina C jest wrażliwa na wysoką temperaturę, zatem parzenie ziół lub obróbka termiczna produktów spożywczych wpływa na zmniejszenie jej ilości.

Witamina C – zwiększone zapotrzebowanie

W przypadkach zwiększonego zapotrzebowania na kwas askorbinowy należy zadbać o jego dostarczenie do organizmu. Długotrwały niedobór witaminy C może powodować hipowitaminozę.

Zwiększone zapotrzebowanie występuje u:

  • palaczy lub alkoholików;
  • diabetyków;
  • osób zażywających niektóre leki;
  • kobiet w ciąży i podczas okresu karmienia piersią;
  • osób narażonych na przewlekły stres;
  • chorych na nadciśnienie tętnicze;
  • osób starszych.

Zobacz również: Naturalna witamina C.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C

Dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy jest zmienne, ponieważ zależy od wielu czynników, takich jak wiek, płeć czy poziom aktywności fizycznej.

Oszacowane dzienne zalecane spożycie witaminy C w zależności od płci i wieku prezentuje się następująco:

  • dzieci do 3 roku życia – 40 mg;
  • dzieci od 4-12 roku życia – 50 mg;
  • młodzież do 18 roku życia, płeć męska – 75 mg;
  • młodzież do 18 roku życia, płeć żeńska – 65 mg;
  • dorośli mężczyźni – 90 mg;
  • dorosłe kobiety – 75 mg;
  • kobiety w ciąży – 85 mg (w przypadku ciężarnych poniżej 19 roku życia zalecane spożycie maleje do 80 mg);
  • kobiety karmiące piersią – 120 mg.

Skutki niedoboru witaminy C – podsumowanie

Należy pamiętać, aby w codziennej diecie znajdowały się produkty bogate w witaminę C, gdyż bierze ona udział w wielu ważnych reakcjach enzymatycznych przeprowadzanych przez komórki budulcowe ciała. Można zatem stwierdzić, że odpowiedni poziom witaminy C wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka.

Zwiększenie spożycia produktów bogatych w kwas askorbinowy lub odpowiednia suplementacja są ważne w przypadku osób narażonych na niedobór. Korzystnym rozwiązaniem jest spożywanie surowych warzyw czy owoców, ponieważ wówczas wraz z witaminą C dostarczamy do organizmu inne niezbędne składniki odżywcze. Jeśli jednak ilość dostarczanej witaminy C jest zbyt mała, można spróbować naturalne suplementy diety. Przykładem może być acerola, która w 100 gramach owoców posiada do 4000 mg witaminy C. Dla porównania, cytryna (tak często kojarzona z tą witaminą) posiada zaledwie 50 mg witaminy C.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Janda K., Kasprzak M., Wolska J., Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie, Pomeranian Journal of Life Sciences, 4/2015.
  2. Kalemba-Drożdż M., Witamina C w leczeniu nowotworów i profilaktyce chorób niezakaźnych, Państwo i Społeczeństwo, 3/2018.
  3. Pawlaczyk M., Korzeniowska K., Rokowska-Waluch A., Witamina C i skóra, Farmacja Współczesna, 5/2012.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *