Nadciśnienie tętnicze

Nadciśnienie tętnicze (inaczej: hipertensja, hipertonia) to dolegliwość, dla której charakterystyczne jest wysokie ciśnienie krwi w układzie naczyń, przekraczające 140/90 mmHg. Chorobę tę rozpoznaje się na podstawie kilkukrotnych pomiarów ciśnienia krwi, wykonywanych zazwyczaj w kilkudniowych lub kilkutygodniowych odstępach, w spoczynku. Diagnostyką i leczeniem zajmuje się kardiolog.

Nadciśnienie tętnicze

Nadciśnienie tętnicze – przyczyny

Nadciśnienie tętnicze pierwotne jest chorobą o niejasnej etiologii, wyszczególniono jednak czynniki sprzyjające powstaniu oraz rozwojowi nadciśnienia, są to:

  • dziedziczne;
  • wpływ środowiskowy;
  • stres społeczny;
  • stres psychiczny i stres emocjonalny;
  • labilność czynnościowa układu współczulnego.

W patogenezie nadciśnienia duże znaczenie nadaje się mechanizmom skojarzonym z nerkami oraz ze stresem emocjonalnym. Nadwaga i otyłość również sprzyjają powstaniu nadciśnienia, podobnie jak niezdrowa dieta (zwłaszcza ta bogata w sól i tłuszcze nasycone), palenie papierosów, alkohol czy brak aktywności fizycznej.

Nadciśnienie tętnicze – objawy

Nadciśnienie tętnicze może się rozwijać niezauważone przez wiele lat, dlatego bywa nazywane cichym zabójcą. W początkowym okresie może przebiegać bezobjawowo, jednak wraz z upływem czasu, gdy dochodzi do przerostu warstw budujących naczynia krwionośne, pojawiają się zmiany miażdżycowe. Mogą temu towarzyszyć:

  • bóle głowy i zawroty głowy;
  • bóle w klatce piersiowej;
  • duszności podczas wysiłku;
  • kołatania serca;
  • samoistne krwawienia z nosa;
  • zaburzenia snu, problemy ze snem;
  • nudności;
  • napady gorąca;
  • szumy uszne;
  • uczucie przewlekłego zmęczenia.

Nadciśnienie tętnicze jest jednym z kluczowych, najistotniejszych czynników ryzyka chorób układu krążenia takich jak: zawał serca, niewydolność krążenia i udar mózgu.

Diagnostyka nadciśnienia tętniczego

Podstawą diagnostyki nadciśnienia jest pomiar ciśnienia tętniczego np. za pomocą zwykłego nadgarstkowego ciśnieniomierza. Badanie można wykonać samodzielnie w domu, należy jednak pamiętać, aby pomiaru nie dokonywać bezpośrednio po wysiłku fizycznym lub w silnym stresie. Kilkukrotnie podwyższone wyniki, zwłaszcza jeśli towarzyszą temu jakiekolwiek dolegliwości, są wskazaniem do wizyty u kardiologa. Nadciśnienie tętnicze można rozpoznać, jeśli średnie wartości ciśnienia tętniczego (wyliczone co najmniej z 2 pomiarów dokonanych podczas co najmniej 2 różnych wizyt) są równe lub wyższe niż 140 mm Hg dla skurczowego ciśnienia tętniczego i/lub 90 mm Hg dla rozkurczowego ciśnienia tętniczego.
Jeśli u pacjenta rozpoznano nadciśnienie tętnicze, należy uzupełniająco wykonać badania laboratoryjne: morfologię, stężenie glukozy, cholesterolu, trójglicerydów, elektrolitów (jonogram), kreatyniny, ALAT oraz TSH. Wykonuje się także badanie ogólne moczu i EKG.

Nadciśnienie tętnicze – leczenie

Leczenie nadciśnienia tętniczego powinno opierać się na zbilansowanej, zdrowej diecie skomponowanej najlepiej przez dietetyka klinicznego, jak również regularnej aktywności fizycznej i farmakoterapii. Zgodnie z zaleceniami lekarzy i specjalistów każdego dnia należy wykonywać co najmniej 30-minutowy, umiarkowany wysiłek fizyczny (np. spacer, bieganie, jazda na rowerze lub pływanie). Mając na uwadze fakt, że silny stres czy niewysypianie się są czynnikami ryzyka nadciśnienia, należy zadbać o codzienną relaksację, wysypianie się, a w niektórych przypadkach warto zwrócić się o pomoc do psychoterapeuty (gdy problemy są tak przytłaczające, że dana osoba nie jest w stanie samodzielnie sobie z nimi poradzić). W wielu przypadkach takie postępowanie umożliwia normalizację i kontrolę ciśnienia tętniczego.

Niekiedy jednak konieczna jest farmakoterapia. W monoterapii nadciśnienia tętniczego do leków pierwszego rzutu należy zaliczyć następujące grupy: leki moczopędne, leki wpływające na układ współczulny, antagoniści wapnia, inhibitory konwertazy angiotensyny, antagoniści receptorów angiotensyny AT1.

Nadciśnienie tętnicze – zalecenia żywieniowe

Zalecenia żywieniowe w nadciśnieniu tętniczym:

  • nie dosalaj produktów i potraw na talerzu;
  • całkowicie wyeliminuj z diety alkohol;
  • używaj świeżych lub suszonych ziół zamiast soli;
  • unikaj żywności wysokoprzetworzonej np. typu fast-food i instant czy słonych przekąsek typu chipsy, orzeszki solone, paluszki;
  • ogranicz spożycie konserw mięsnych i rybnych, ryb wędzonych, wędlin, serów oraz peklowanych mięs;
  • produkty zbożowe (np. kasze, ryż, makaron) i ziemniaki gotuj w nieosolonej wodzie;
  • zwracaj uwagę na zawartość sodu w kupowanej wodzie mineralnej;
  • wybieraj produkty o obniżonej zawartości lub bez dodatku soli/sodu;
  • zwiększ spożycie świeżych warzyw i owoców, a także źródeł NNKT;
  • zwiększ spożycie potasu – składnika wpływającego na obniżenie ciśnienia krwi;
  • wypijaj przynajmniej 1,5 l płynów dziennie;
  • rozpocznij suplementację witaminy D oraz kwasów tłuszczowych Omega 3;
  • zmniejsz masę ciała, jeśli zmagasz się z nadwagą lub otyłością.

Udowodniono, że zmniejszenie spożycia soli kuchennej już o 4,4 g dziennie może powodować spadek ciśnienia tętniczego u osób zdrowych o 4,2/2,1 mmHg, a u osób z rozpoznanym nadciśnieniem tętniczym o 5,4/2,8 mmHg.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Tykarski A., Filipiak K., Januszewicz A., Litwin M. Zasady postępowania w nadciśnieniu tętniczym – 2019 rok, Nadciśnienie Tętnicze w Praktyce, 1/2019.
  2. Wojciechowska M., Izdebska E., Profilaktyka nadciśnienia tętniczego, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 4/2014.
  3. Szczeklik A., Choroby wewnętrzne, Wydawnictwo Medycyna Praktyczna, Kraków 2006.
  4. Farmakoterapia nadciśnienia tętniczego, Nowa Medycyna, 1/2002.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *