Czarny kminek w kapsułkach to cenny i niezwykle efektywny suplement diety, będący skoncentrowanym źródłem kwasów tłuszczowych Omega 3, ale nie tylko. W składzie znajdziemy również witaminy, minerały i antyoksydanty, a niektórzy producenci dodatkowo wzbogacają produkt o witaminę E, która bardzo dobrze rozpuszcza się właśnie w tłuszczach. Kapsułki to alternatywa dla osób, które preferują szybkie i wygodne przyjmowanie suplementów, ponieważ nie mają czasu lub okazji używać płynnego oleju z czarnuszki podczas gotowania.
Czarny kminek w kapsułkach – co zawiera?
Poszukując suplementu diety warto sprawdzać, aby jego skład był jak najkrótszy. Najlepiej, by widniały w nim wyłącznie nasiona czarnego kminku (czarnuszki), ewentualnie witaminy lub minerały, o które wzbogacono produkt. Same nasiona są źródło cennych dla zdrowia związków takich jak między innymi:
- karotenoidy;
- fitosterole;
- składniki mineralne, w tym selen;
- biotyna;
- tymohydrochinon;
- limonen;
- ditymochinon;
- p-cymen;
- trans-anetol;
- tymochinon;
- tymol;
- karwon;
- karwakrol;
- α-pinen;
- alfa-tokoferol;
- alkaloidy, w tym izochinolinowe – nigellimina, diterpenowe – nigellamina, N-tlenek nigelliminy.
Przede wszystkim jest to jednak źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) z grona Omega 3. Taki skład sprawia, że regularnie suplementując czarny kminek w kapsułkach oddziałujemy korzystnie na zdrowie, urodę i samopoczucie.
Czarny kminek w kapsułkach – działanie
Czarny kminek bardzo dobrze wpływa przede wszystkim na układ sercowo-naczyniowy i układ nerwowy. Obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu LDL, zwiększa elastyczność i wytrzymałość ścian naczyń krwionośnych, poprawia przewodnictwo nerwowe, pamięć i koncentrację, a także zmniejsza poziom stresu oksydacyjnego. Zmniejszając stres oksydacyjny jednocześnie zmniejsza ryzyko przewlekłych chorób cywilizacyjnych, dla których wolne rodniki są czynnikiem ryzyka (m.in. choroba Parkinsona, depresja, demencja, nowotwory).
Olej z czarnuszki (zarówno w formie płynnej, jak i kapsułkowej) pomaga przy problemach z cukrzycą, ponieważ reguluje poziom cukru we krwi. Dodatkowo jest w stanie łagodzić ból głowy, objawy alergii i astmy oraz wspomóc regulację cyklu miesiączkowego u kobiet. Niejednokrotnie potwierdzono, że czarny kminek wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i bakteriobójcze. Poprawia odporność, zmniejsza ryzyko infekcji i działa przeciwpasożytniczo.
Regularna suplementacja oddziałuje również na urodę. Jako źródło witaminy E, antyoksydantów, kwasów Omega 3 i innych ważnych związków może delikatnie opóźniać procesy starzenia. Wymienione składniki są niezbędne, aby zachować wytrzymałość i elastyczność skóry. Zmarszczki mimiczne pojawiają się później, a skóra jest gładka i jędrna. Udowodniono także, że przyjmowanie czarnuszki może zmniejszać intensywność niektórych objawów schorzeń dermatologicznych, np. atopowego zapalenia skóry. Dodatkowo wpływa korzystnie na kondycję włosów, przeciwdziałając ich nadmiernemu wypadaniu.
Zobacz również: Właściwości oleju z czarnuszki.
Jak przyjmować czarny kminek w kapsułkach?
Aktualnie nie ma ustalonej oficjalnej dziennej dawki terapeutycznej oleju z czarnego kminku. W związku z tym rekomenduje się przyjmowanie tej podanej przez producenta. Zależy ona od formy suplementu. Sugerowane dawkowanie olej z czarnego kminku w kapsułkach to:
- 2 kapsułki dziennie przed posiłkiem.
Należy pamiętać, aby przyjmując suplement diety obficie popić wodą.
Czarny kminek w kapsułkach – przeciwwskazania
Czarnego kminku w kapsułkach nie powinny przyjmować kobiety ciężarne, dzieci poniżej 3. roku życia oraz pacjenci z nieustabilizowanym, wysokim ciśnieniem krwi oraz niewydolnością wątroby lub nerek. W razie jakichkolwiek wątpliwości, warto skonsultować się z dietetykiem klinicznym lub lekarzem prowadzącym.
Polecane produkty:
Olej z czarnuszki
Czarnuszka to wszechstronny, naturalny produkt o potwierdzonym, niezwykle szerokim działaniu. Wykazuje właściwości m.in. antyseptyczne, antywirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwalergiczne ... Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Kaźmierczak A., Wcisło-Dziadecka D., Zmarzły N., Zdrowie z natury – czarnuszka siewna w produktach kosmetycznych i leczniczych, Postępy Nauk Medycznych, XXXI/2018.
- Palczyński C., Czarnuszka siewna (Nigella sativa) czyli panna w zieleni: działanie przeciwzapalne, Alergia, 3/2016.
- Mańkowska D., Bylka W., Nigella sativa L. – związki czynne, aktywność biologiczna, Herba Polonica, 1/2009.
- Jurczak R., Reguła J., Właściwości prozdrowotne czarnuszki siewnej i jej znaczenie w leczeniu dny moczanowej, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 3/2018.
Borusiewicz M., Janeczko Z., Nigella sativa L. – roślinny surowiec o właściwościach plejotropowych, Postępy Fitoterapii, 4/2015.