Czarny kminek w kapsułkach

Czarny kminek w kapsułkach to cenny i niezwykle efektywny suplement diety, będący skoncentrowanym źródłem kwasów tłuszczowych Omega 3, ale nie tylko. W składzie znajdziemy również witaminy, minerały i antyoksydanty, a niektórzy producenci dodatkowo wzbogacają produkt o witaminę E, która bardzo dobrze rozpuszcza się właśnie w tłuszczach. Kapsułki to alternatywa dla osób, które preferują szybkie i wygodne przyjmowanie suplementów, ponieważ nie mają czasu lub okazji używać płynnego oleju z czarnuszki podczas gotowania.

Czarny kminek w kapsułkach

Czarny kminek w kapsułkach – co zawiera?

Poszukując suplementu diety warto sprawdzać, aby jego skład był jak najkrótszy. Najlepiej, by widniały w nim wyłącznie nasiona czarnego kminku (czarnuszki), ewentualnie witaminy lub minerały, o które wzbogacono produkt. Same nasiona są źródło cennych dla zdrowia związków takich jak między innymi:

  • karotenoidy;
  • fitosterole;
  • składniki mineralne, w tym selen;
  • biotyna;
  • tymohydrochinon;
  • limonen;
  • ditymochinon;
  • p-cymen;
  • trans-anetol;
  • tymochinon;
  • tymol;
  • karwon;
  • karwakrol;
  • α-pinen;
  • alfa-tokoferol;
  • alkaloidy, w tym izochinolinowe – nigellimina, diterpenowe – nigellamina, N-tlenek nigelliminy.

Przede wszystkim jest to jednak źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) z grona Omega 3. Taki skład sprawia, że regularnie suplementując czarny kminek w kapsułkach oddziałujemy korzystnie na zdrowie, urodę i samopoczucie.

Czarny kminek w kapsułkach – działanie

Czarny kminek bardzo dobrze wpływa przede wszystkim na układ sercowo-naczyniowy i układ nerwowy. Obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu LDL, zwiększa elastyczność i wytrzymałość ścian naczyń krwionośnych, poprawia przewodnictwo nerwowe, pamięć i koncentrację, a także zmniejsza poziom stresu oksydacyjnego. Zmniejszając stres oksydacyjny jednocześnie zmniejsza ryzyko przewlekłych chorób cywilizacyjnych, dla których wolne rodniki są czynnikiem ryzyka (m.in. choroba Parkinsona, depresja, demencja, nowotwory).

Olej z czarnuszki (zarówno w formie płynnej, jak i kapsułkowej) pomaga przy problemach z cukrzycą, ponieważ reguluje poziom cukru we krwi. Dodatkowo jest w stanie łagodzić ból głowy, objawy alergii i astmy oraz wspomóc regulację cyklu miesiączkowego u kobiet. Niejednokrotnie potwierdzono, że czarny kminek wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i bakteriobójcze. Poprawia odporność, zmniejsza ryzyko infekcji i działa przeciwpasożytniczo.

Regularna suplementacja oddziałuje również na urodę. Jako źródło witaminy E, antyoksydantów, kwasów Omega 3 i innych ważnych związków może delikatnie opóźniać procesy starzenia. Wymienione składniki są niezbędne, aby zachować wytrzymałość i elastyczność skóry. Zmarszczki mimiczne pojawiają się później, a skóra jest gładka i jędrna. Udowodniono także, że przyjmowanie czarnuszki może zmniejszać intensywność niektórych objawów schorzeń dermatologicznych, np. atopowego zapalenia skóry. Dodatkowo wpływa korzystnie na kondycję włosów, przeciwdziałając ich nadmiernemu wypadaniu.

Zobacz również: Właściwości oleju z czarnuszki.

Jak przyjmować czarny kminek w kapsułkach?

Aktualnie nie ma ustalonej oficjalnej dziennej dawki terapeutycznej oleju z czarnego kminku. W związku z tym rekomenduje się przyjmowanie tej podanej przez producenta. Zależy ona od formy suplementu. Sugerowane dawkowanie olej z czarnego kminku w kapsułkach to:

  • 2 kapsułki dziennie przed posiłkiem.

Należy pamiętać, aby przyjmując suplement diety obficie popić wodą.

Czarny kminek w kapsułkach – przeciwwskazania

Czarnego kminku w kapsułkach nie powinny przyjmować kobiety ciężarne, dzieci poniżej 3. roku życia oraz pacjenci z nieustabilizowanym, wysokim ciśnieniem krwi oraz niewydolnością wątroby lub nerek. W razie jakichkolwiek wątpliwości, warto skonsultować się z dietetykiem klinicznym lub lekarzem prowadzącym.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Kaźmierczak A., Wcisło-Dziadecka D., Zmarzły N., Zdrowie z natury – czarnuszka siewna w produktach kosmetycznych i leczniczych, Postępy Nauk Medycznych, XXXI/2018.
  2. Palczyński C., Czarnuszka siewna (Nigella sativa) czyli panna w zieleni: działanie przeciwzapalne, Alergia, 3/2016.
  3. Mańkowska D., Bylka W., Nigella sativa L. – związki czynne, aktywność biologiczna, Herba Polonica, 1/2009.
  4. Jurczak R., Reguła J., Właściwości prozdrowotne czarnuszki siewnej i jej znaczenie w leczeniu dny moczanowej, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 3/2018.
    Borusiewicz M., Janeczko Z., Nigella sativa L. – roślinny surowiec o właściwościach plejotropowych, Postępy Fitoterapii, 4/2015.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *