Awitaminoza to choroba związana z długotrwałym niedoborem witamin w organizmie człowieka. Przyczyną tego może być np. długoterminowe głodzenie się, dieta uboga w składniki odżywcze oraz choroby przewlekłe. Nierzadko bywa konsekwencją połączenia kilku tych czynników. Objawy awitaminozy są poważne, różnią się w zależności od tego, której witaminy niedobór się obserwuje.
Awitaminoza – przyczyny
Przyczyną awitaminozy jest przede wszystkim dieta niezawierająca wymaganych dla zachowania zdrowia witamin. Zwłaszcza jeśli jest ona bogata w żywność przetworzoną, fast-foody i słodycze, a uboga w wartościowe ziarna, zboża, warzywa, owoce, nabiał czy mięso. Zagrożeniem są choroby takie jak nowotwory, prowadzące do wyniszczenia, a także choroby przewlekłe, np. zaburzenia wchłaniania. Czynnikiem ryzyka awitaminozy jest przewlekłe przyjmowanie niektórych leków.
Szczególnym problemem jest brak witaminy D w organizmie, ponieważ nie dostarcza się jej wraz ze źródłami pokarmowymi, lecz wskutek ekspozycji ciała na promieniowanie słoneczne. Dlatego znaczna część populacji w Polsce zmaga się z niedoborami witaminy D, a wiele osób również z awitaminozą. Zagrożeniem jest siedzący tryb życia i unikanie przebywania na zewnątrz, jak również długotrwałe unieruchomienie i choroby przewlekłe. Osoby przewlekle chorujące na schorzenia układu pokarmowego takie jak choroba Leśniowskiego-Crohna czy celiakia, ze względu na ograniczoną absorpcję lipidów pokarmowych w jelitach, są szczególnie narażone na deficyt witaminy D. Podobnie jak osoby skrajnie otyłe.
Awitaminoza – objawy
- witamina B1 – zmęczenie, osłabienie, zaburzenia pamięci, depresja, bolesne skurcze mięśni, mrowienie i drętwienie kończyn;
- witamina B2 – chroniczne zmęczenie, pękanie kącików ust, zaburzenia widzenia, wypadanie włosów, łojotok, przewlekłe stany zapalne;
- witamina B3 – szorstka skóra, zapalenie skóry i błon śluzowych, pleśniawki, zaburzenia orientacji, stany lękowe, depresja;
- witamina B4 – nadmierne nagromadzenie się lipidów w wątrobie, prowadzące do jej niewydolności, miażdżyca, zakrzepy, zaburzenia pamięci i koncentracji;
- witamina B5 – łysienie, omdlenia, bóle mięśni i stawów, sztywność stawów, skurcze, zaburzenia funkcjonowania całego układu nerwowego;
- witamina B6 – zaburzenia czucia, drętwienie i mrowienie ciała, neuropatia obwodowa;
- witamina B7 – stany zapalne skóry, wypadanie włosów, brak apetytu, zaburzenia lękowe, halucynacje, skrajne osłabienie;
- witamina B8 – ataki paniki, zaburzenia płodności, impotencja u mężczyzn;
- witamina B9 – niedokrwistość megaloblastyczna, leukopenia, małopłytkowość, udar mózgu, choroby krążenia;
- witamina B12 – anemia, zaburzenia pamięci i koncentracji, zawroty głowy, duszności, bladość skóry, wzmożona męczliwość;
- witamina C – częste infekcje, znaczne pogorszenie odporności, utrata apetytu, pogorszenie gojenia się ran, bóle stawowo-mięśniowe, krwawienia z dziąseł i nosa, skłonność do tworzenia się siniaków;
- witamina A – łamliwość paznokci i włosów, suchość oczu, zaburzenia widzenia, utrata wzroku;
- witamina D – bóle kończyn, przewlekłe zmęczenie, częste infekcje, skurcze mięśni, znaczne pogorszenie odporności i wzrost ryzyka rozwoju chorób autoimmunologicznych;
- witamina E – anemia, zmęczenie, pogorszenie kondycji skóry, przyspieszenie procesów starzenia się tkanek, bezpłodność, zaburzenia widzenia, spadek odporności;
- witamina K – zaburzenia krzepnięcia, spontaniczne krwawienia, zaburzenia trawienia, opóźnione gojenie się ran, tendencja do złamań.
Zobacz również: Hipowitaminoza.
Awitaminoza – leczenie
Niedobory witamin można leczyć za pomocą zdrowej diety wzbogaconej o składniki, których brakuje, jak również za pomocą suplementacji. Awitaminoza, czyli całkowity brak konkretnych witamin, jest już sytuacją poważniejszą, zagrażającą zdrowiu, a nawet życiu. Leczy się ją przeważnie witaminowymi wlewami dożylnymi, suplementacją dobraną przez lekarza i farmakoterapią mającą na celu łagodzenie ewentualnych konsekwencji tego problemu. Poziom poszczególnych witamin w organizmie można ocenić na podstawie badania krwi.
Polecane produkty:
Spirulina w tabletkach 100% naturalna
Spirulina platensis, którą Państwu oferujemy to 100% naturalna, słodkowodna alga o wysokiej zawartości składników odżywczych. Codziennie spożywana dostarcza organizmowi niezbędne substancje wpływające na sprawne funkcjonowanie układów w ciele człowieka. Zobacz więcej... | |
Spirulina w proszku 100% naturalna
Spirulina w proszku od bioalgi to sproszkowana, 100% alga Spirulina platensis. Doświadczenie i wieloletnie badania sprawiły, że otrzymany produkt jest nie tylko w pełni naturalny, ale również wysokiej jakości i zawiera wysokie stężenie składników odżywczy Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Drąg J., Goździalska A., Jaśkiewicz J., Niedobory witaminy D a konsekwencje zdrowotne, Państwo i Społeczeństwo, 3/2015.
- Gryszczyńska A., Witaminy z grupy B – naturalne źródła, rola w organizmie, skutki awitaminozy, Postępy Fitoterapii, 4/2009.
- Krełowska-Kułas M., Szkodliwy wpływ niedoboru lub nadmiaru witamin na organizm człowieka, Zeszyty Naukowe nr 781 Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, 781/2008.